Οι ιστορίες πίσω από τρία χωριά– φαντάσματα που είναι εγκαταλελειμμένα χρόνια - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Οι ιστορίες πίσω από τρία χωριά– φαντάσματα που είναι εγκαταλελειμμένα χρόνια

 




Υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετά χωριά που παραμένουν εγκαταλελειμμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ πίσω τους κρύβονται ιστορίες μυστηρίου.

Πρόκειται... 

 
για χωριά εγκαταλελειμμένα εδώ και πολλά χρόνια, χωριά– φαντάσματα δηλαδή με μισογκρεμισμένα και ερημωμένα κτίρια.

Ροπωτό, Τρίκαλα

Το Ροπωτό Τρικάλων, στις πλαγιές της Καραβούλας σε υψόμετρο 750 μέτρων, είναι ένα χωριό που σίγουρα κανείς δεν έχει συναντήσει σε άλλο μέρος της χώρας. Το σημερινό αποτέλεσμα με τα μισογκρεμισμένα σπίτια και τις εκκλησίες που γέρνουν και μοιάζουν να βυθίζονται ολοένα και περισσότερο μέσα στα γη, οφείλεται σε ένα γεωλογικό φαινόμενο που ξεκίνησε περίπου 60 χρόνια πριν, με αποκορύφωμα το 2012 όταν σημειώθηκε μια μεγάλη κατολίσθηση που παρέσυρε κάποια από τα σπίτια του χωριού σε πλαγιά για περίπου 40 μέτρα και ανάγκασε τους κατοίκους του να το εγκαταλείψουν για την ασφάλειά τους.

Η καθίζηση του χωριού με το σαθρό του έδαφος που υποχωρεί να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη «καταβροχθίζοντας» τα κτίσματα του Ροπωτού και καταστρέφοντας τους δρόμους του χωριού, αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά του για το οποίο το χωριό- φάντασμα, θα έλεγε κανείς, αποτελεί ένα είδος αξιοθέατου στην ευρύτερη περιοχή.

Παλιά Περίθεια, Κέρκυρα

Ένα μέρος με απόκοσμη αισθητική που σε κάνει ακόμη και να ανατριχιάσεις, ειδικά αν το ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες με συννεφιά και βροχή, βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας και μόλις 8 χλμ. από το θέρετρο της Κασσιόπης, στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορα.

Ο λόγος για το ορεινό και ιστορικό χωριό Παλιά Περίθεια, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, δημιουργήθηκε επί της πειρατικής απειλής στη Μεσόγειο -δεν είναι ορατή από μακριά- και σήμερα αποτελεί ένα χωριό- φάντασμα, καθώς οι τελευταίοι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν κατά την διάρκεια του ’60, για να εγκατασταθούν στο παραθαλάσσιο σύγχρονο χωριό. Χτισμένη σε υψόμετρο 400 μέτρων αποτελείται από πέτρινα σπίτια χτισμένα βάσει ενετικών προτύπων, στην πλειοψηφία τους εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα, η θέαση των οποίων προκαλεί δέος στον επισκέπτη.

Ζέρμα, Ιωάννινα

Το χωριό Ζέρμα είναι ένα από τα περίφημα Μαστοροχώρια του νομού Ιωαννίνων με μόνο μία διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα. Είναι ερημωμένο. Χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά, που κάνει τους πάντες να απορούν πώς οι κάτοικοί του κατάφερναν να φέρνουν εις πέρας τις καθημερινές τους δραστηριότητες, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μετά από σημαντικές και επικίνδυνες κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή. Οι πρώην κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στην απέναντι πλαγιά, μια τοποθεσία πιο φιλόξενη για την ανθρώπινη δραστηριότητα και με πιο σωστή ρυμοτομία, όπου δημιούργησαν τη Νέα Ζέρμα, με το όνομα Πλαγιά.

Μάλιστα, τα σημάδια από τις κατολισθήσεις στο Ζέρμα παραμένουν ορατά μέχρι και σήμερα, με τεράστιους βράχους να έχουν αποκολληθεί από τις κορυφές του βουνού και να έχουν σφηνωθεί στις ρεματιές γύρω από το χωριό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες