Σαρηγιάννης: «Μπορούμε να λειτουργήσουμε με μερικό άνοιγμα της κοινωνίας» - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Σαρηγιάννης: «Μπορούμε να λειτουργήσουμε με μερικό άνοιγμα της κοινωνίας»



  Ο Καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προχώρησε στην εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με το σύστημα click away στις 18 ή 25 Ιανουαρίου θα κρατήσει την επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας σε υποφερτό σημείο για το εθνικό σύστημα υγείας.

Η... 
πρόβλεψη του βασίζεται στο υπολογιστικό μοντέλο που έχουν αναπτύξει το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Αν λειτουργήσει το σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα

Ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποιεί μέσω του iefimerida.gr ότι αν «ανοίξει όλη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οδηγώντας σε τεράστια πίεση το ΕΣΥ. Γι’ αυτό η μελέτη της μερικής άρσης του lockdown και το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ προκρίνει με ασφάλεια, από την 
προσεχή εβδομάδα, το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με click away καθώς και τη λειτουργία δια ζώσης της τρίτης λυκείου. Εμφανίζεται όμως κάθετα αρνητικός στη δια ζώσης λειτουργία των υπόλοιπων τάξεων γυμνασίου και λυκείου.

Μπορούμε να λειτουργήσουμε με μερικό άνοιγμα της κοινωνίας

«Σε μια τέτοια περίπτωση το μοντέλο μας δείχνει ότι η επιδημία στη χώρα μας θα ξέφευγε και πάλι και θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα. Χωρίς την τρίτη λυκείου, δεν έχουμε εισάγει ακόμη αυτή την παράμετρο, θεωρούμε όμως ότι ο επηρεασμός δεν θα είναι μεγάλος, αλλά μόνο με το click away οι υπολογισμοί μας καταλήγουν σε υποφερτά επίπεδα κρουσμάτων. Το θετικό στοιχείο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε με μερικό άνοιγμα», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι στις προβλέψεις αυτές υπάρχουν άγνωστοι παράμετροι, όπως ο εορτασμός των Θεοφανίων, που δεν έχουν ληφθεί υπόψη και θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, καθώς επίσης και η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

​«Ο βαθμός διασποράς του συγκεκριμένου στελέχους στην κοινότητα παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς αν αρχίσει να αναπτύσσεται είναι σίγουρο λόγω της μεταδοτικότητάς του ότι θα κυριαρχήσει», εξηγεί.

Η λειτουργία των σχολείων λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της διασποράς

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι από πολλές μελέτες στο εξωτερικό προκύπτει ότι το άνοιγμα των σχολείων λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα.

​«Αυτό δε σχετίζεται μόνο με τα παιδιά αλλά και με τους γονείς. Προσωπικά θα καθυστερούσε τη δια ζώσης λειτουργία. Πηγαίνουμε σε μια πιο δύσκολη περίοδο του χρόνου και ταυτόχρονα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργούσε. Άρα αν ήμουν στη θέση της υπουργού θα ήθελα να είμαι πιο συντηρητικός στις αποφάσεις μου. Θα ήθελα να δω ποια θα ήταν η τάση τις επόμενες μέρες και με βάση αυτό θα αποφάσιζα με μεγαλύτερη ασφάλεια το άνοιγμα των τάξεων», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών μέχρι τον Νοέμβριο δεν θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης

Τέλος, και σε ότι αφορά την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας της αγέλης σημειώνει ότι αυτή, ακολουθώντας τον ρυθμό των 200.000 εμβολιασμών το μήνα, δε θα ήταν εφικτή μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.«Μαθηματικά αν το δούμε και λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, το καλοκαίρι οι εμβολιασμοί θα έχουν καλύψει το 15% του πληθυσμού. Θεωρώ, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μια επιτάχυνση στον εμβολιασμό γιατί σύντομα θα έχουμε περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια και μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε αυξήσει ανοσία και άρα η διασπορά θα είναι πολύ χαμηλότερη. Αν φτάσουμε δε στο 50% θα έχουμε σημαντικό ποσοστό μείωσης της διασποράς που σημαίνει ότι σε ατομικό επίπεδο δε θα βγάλουμε ακόμα τις μάσκες αλλά σε επίπεδο δημόσιας υγείας η πίεση θα είναι χαμηλότερη», καταλήγει ο Καθηγητής του ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες