Σε κινητοποιήσεις καλούν μαζικά... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Σε κινητοποιήσεις καλούν μαζικά...



... από την Πέμπτη οι υγειονομικοί...
Σε αγώνα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας καλούν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ορίζοντας την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ως πανελλαδική ημέρα δράσης για την Υγεία. 
Σε αυτό το πλαίσιο καλούν σε κινητοποιήσεις στις... πύλες των νοσοκομείων, ενώ αναμένεται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, εντός του επόμενου μήνα με δράσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και 24ωρη απεργία με πορεία προς τη Βουλή στις 16 Φεβρουαρίου. «Η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι υγειονομικοί όλης της χώρας, ενόψει μπαράζ κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας, ξεκινώντας από την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου με δράσεις στις πύλες των νοσοκομείων και στους γύρω δρόμους. Στόχος όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) είναι να καταδειχθούν τόσο η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημόσιες μονάδες υγείας, όσο και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Τις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, στηρίζει με απόφασή της και η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι κινητοποιήσεις με τις αντίστοιχες ημερομηνίες διεξαγωγής τους είναι οι εξής:

28/1 ημέρα δράσης στα νοσοκομεία με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων, στους δρόμους έξω από τα νοσοκομεία κλπ.
3/2 ημέρα δράσης για την ΠΦΥ με τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της.
16/2 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα και αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ
Η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας.

Για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, για την εντατικοποίηση, για την σωματική και ψυχική μας εξουθένωση.
Γιατί αντί να προσλάβει γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας μας έχει μετατρέψει σε περιοδεύοντα θίασο να μεταφερόμαστε από τη μία κλινική στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από την μία πόλη στην άλλη.
Για τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου, των γιατρών σε γιατρούς μιας νόσου με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και θεραπείας άλλων, πλην Covid-19, ασθενειών.
Για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.
Για την εκτίναξη της θνητότητας λόγω Covid-19 το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη.
Για το τίμημα που πληρώνει ο λαός μας με την υγεία και τη ζωή του εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, ευθύνεται για τα ρημαγμένα από προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Για την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στις σχολές.
Γιατί πυξίδα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Η υποκρισία τους ξεχειλίζει! Ξεχειλίζει όμως και η αγανάκτησή μας! Για τα υποκριτικά χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, για τα κροκοδείλια τηλεοπτικά δάκρυα, γιατί μας αποκαλούνε ψεύτες, για τις ΕΔΕ επειδη αρρωστήσαμε, για τη στοχοποίησή μας για τους ασθενείς που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ. Για τους εκβιασμούς, τις απειλές, τις πειθαρχικές διώξεις, τις απολύσεις επειδή σηκώσαμε κεφάλι. Έχουμε καθήκον να μετατρέψουμε την οργή μας σε συλλογική διεκδίκηση και πανυγειονομικό ξεσηκωμό!

Κλιμακώνουμε με νέο γύρο αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων. Καλούμε τις Ενώσεις μέλη μας να συνεδριάσουν άμεσα για την οργάνωση και την επιτυχία τους. Σε συντονισμό με τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία να εξειδικεύσουν το πρόγραμμα δράσης.

28/1 ημέρα δράσης στα νοσοκομεία με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων, στους δρόμους έξω από τα νοσοκομεία κλπ.
3/2 ημέρα δράσης για την ΠΦΥ με τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της.
16/2 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα και αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων ΟΛΩΝ των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Διορισμό ΟΛΩΝ των υποψηφίων Γενικών Γιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.

Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ. σε κατάλληλους χώρους και στελέχωση τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών. Έγκαιρη πληρωμή, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές, του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών). Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Οι πρόσθετες εφημερίες να είναι αφορολόγητες.

Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ορισμός της νόσησης από κορονοϊό ως επαγγελματική ασθένεια.

Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης από το κράτος και την εργοδοσία.

Την ίδια ώρα πολλές είναι οι ανακοινώσεις συλλόγων εργαζομένων των νοσοκομείων με τις οποίες ανακοινώνεται και η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστική είναι εκείνη των Σωματείων των νοσοκομείων «Αττικό», Νίκαιας και Θριάσιου, που με κοινή ανακοίνωση καλούν τη Πέμπτη όλα τα Σωματεία των νοσοκομείων που υπάγονται στη 2η ΥΠΕ, αλλά και τους μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής σε συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, στις 12 το μεσημέρι.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ, τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Στη δική του ανακοίνωση το Σωματείο του νοσοκομείου της Άρτας βάζει στο κ’αδρ5ο των επιτυχιών της κυβέρνησης και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως παρά τις «δηλώσεις επί δηλώσεων», «την πράξη αυτό που συμβαίνει είναι η μετατροπή των Νοσοκομείων και σε εμβολιαστικά κέντρα αφού η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει αφεθεί στην μοίρα της: χωρίς προσωπικό, χωρίς κονδύλια, χωρίς υποδομές, χωρίς κανένα σχέδιο. Ακόμη και στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού, η κυβέρνηση κινείται με τη λογική “κόστους-οφέλους”, με τα ελάχιστα δυνατά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με την ίδια “πυξίδα” με την οποία εν μέσω πανδημίας και ενόψει μαζικού εμβολιασμού μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση στην ΠΦΥ κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια για το 2021», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του επαρχιακού νοσοκομείου.

Ένταξη στα ΒΑΕ

Βασικό σημείο των κινητοποιήσεων μεταξύ άλλων, είναι ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας εδώ και μήνες, για την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή στις 18 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου αν και αναγνώρισε τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην υγεία, χρησιμοποίησε διάφορα προσχήματα, που σύμφωνα με την κυβέρνηση η ένταξη στα ΒΑΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα προφασίστηκε το μεγάλο δημοσιονομικό «κόστος», τις διαφορετικές ρυθμίσεις που ανέκαθεν ισχύουν ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου, τον κίνδυνο να αποχωρήσουν από τον χώρο της υγείας εργαζόμενοι με συνταξιοδότηση και να μειωθεί το προσωπικό των μονάδων υγείας καθώς και την κρισιμότητα της περιόδου λόγω της πανδημίας.

«Είναι προφανές ότι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ πήγαν περίπατο και έμειναν μόνο τα υποκριτικά χειροκροτήματα και τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Κικίλια», απαντά στις κυβερνητικές εξαγγελίες η Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης και καλεί με τη σειρά της στις κινητοποιήσεις της Πέμπτη.

Ακόμα προσθέτει ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ καθώς και τα άλλα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος όπως η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των αμοιβών και των δικαιωμάτων των υγειονομικών, δεν περνά μέσα από τις “καλές προθέσεις” της Κυβέρνησης που υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά από τον μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα των ίδιων των υγειονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες