Την Παρασκευή αποφάσεις για σχολεία, χιονοδρομικά... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Την Παρασκευή αποφάσεις για σχολεία, χιονοδρομικά...

 


Αποφασισμένοι ότι η απελευθέρωση δραστηριοτήτων όπως τα σχολεία, τα χιονοδρομικά κέντρα, οι μετακινήσεις εκτός νομού και η εστίαση να γίνεται σταδιακά και πάντα βήμα βήμα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα από τον κορονοϊό είναι οι λοιμωξιολόγοι. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή - και μετά το... άνοιγμα των καταστημάτων - στο τραπέζι κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) η άρση της απαγόρευσης από νομό σε νομό, ενώ όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, δεν αποκλείεται να ανοίξουν και οι χώροι ενοικίασης στολών μαζί με τα χιονοδρομικά κέντρα.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν μαζί δραστηριότητες από διάφορους κλάδους. Δηλαδή, σε καμία περίπτωση δεν θα ανοίξουν μαζί σχολεία και χιονοδρομικά την ίδια εβδομάδα. Την ίδια στιγμή μάλιστα επισημαίνουν πως επειδή έγινε η αρχή με το λιανεμπόριο δεν σημαίνει πως κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνεται και μία απόφαση περί άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, τη Δευτέρα ήταν ξεκάθαρος. Οι ειδικοί πρέπει να έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία για να δώσουν το πράσινο φως και σε άλλους κλάδους. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα είναι συγκεκριμένα. Δηλαδή οι σκληροί δείκτες (εισαγωγές, διασωληνωμένοι, νοσηλείες), η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, το αποτύπωμα του ιού στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και στα Δημοτικά. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως μέχρι στιγμής η επιδημιολογική εικόνα της χώρας συνολικά εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης.

Το επικρατέστερο σενάριο για άρση μέτρων

Πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή το επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα αν όχι από την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, από το Σαββατοκύριακο, 30 και 31 Ιανουαρίου, καθώς και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που υπολογίζεται ότι απασχολούν περί τις 20.000 εργαζόμενους. Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι την προσεχή εβδομάδα, καθώς όπως είχε πει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μετά το άνοιγμα της αγοράς θα μπορούσαν να επανεξεταστούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται στις επόμενες δραστηριότητες που θα επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ άφησε και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε ότι απασχολούν 20.000 προσωπικό, ενώ έκανε λόγο για επίσκεψη με ραντεβού στα πρακτορεία, αναφέρθηκε στο σχέδιο ιχνηλάτησης που έχει καταρτίσει ο ΟΠΑΠ και ανακοίνωσε ότι, υπάρχει έτοιμο σχέδιο που θα παραδοθεί στην Επιτροπή, για την επαναλειτουργία.

Τα σενάρια για Γυμνάσια – Λύκεια και εστίαση

Όσον αφορά τα σχολεία, μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα σε Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει γράψει με ρεπορτάζ του το ethnos.gr. Για τα παραπάνω σενάρια μίλησαν σήμερα ειδικοί και μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, επιμένοντας πως στόχος τους είναι η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με ασφάλεια.

Γώγος: Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή

Στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Για να αποφασίσουμε κάτι περαιτέρω, ένα άνοιγμα πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου», εξηγεί.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σχολιάζει, ότι αν και «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», εντούτοις «ακόμα και αν ανοίγεις κάτι, όταν τα μέτρα τηρούνται, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άνοιγμα». Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι για να υπάρξει απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας. «Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».

Βατόπουλος: Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα - Τι είπε για σχολεία, εστίαση, μετάλλαξη
Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα ανέφερε από πλευράς του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως ανέφερε με την «απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό».

Αναφορικά με την μετάλλαξη του κορονοϊού ο καθηγητής υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα, επεσήμανε πως η εμφάνιση της μετάλλαξη κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

Αργεί το άνοιγμα της εστίασης

Σχετικά με την εστίαση είπε πως αργεί το άνοιγμα της και ότι αυτό θα το καθορίσει το πώς θα πάει η επιδημία και το λιανεμπόριο. Παράλληλα, σημείωσε στον ΣΚΑΪ πως την Παρασκευή θα αποφασίσουν για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα. «Φοβάμαι τις  μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε πως μπορεί να απελευθερωθεί άμεσα ψάρεμα και κυνήγι όμως δεν μπορεί να επιτραπεί ακόμα η μετακίνηση από νομό σε νομό. 

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες