Επίδομα θέρμανσης: Γιατί «κουρεύτηκε» το κατώτατο ποσό των 80 ευρώ - Ποιοι πήραν μόλις 15-20 ευρώ - ΛΑΪΚΟΥΡΑ-NEWS-Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Breaking

31 Ιαν 2021

Επίδομα θέρμανσης: Γιατί «κουρεύτηκε» το κατώτατο ποσό των 80 ευρώ - Ποιοι πήραν μόλις 15-20 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης: Γιατί «κουρεύτηκε» το κατώτατο ποσό των 80 ευρώ - Ποιοι πήραν μόλις 15-20 ευρώ

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Το γεγονός ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πήραν ως επίδομα θέρμανσης μικροποσά πολύ χαμηλότερα του κατώτατου επιδόματος των 80 ευρώ έχει την εξήγησή του: Και η εξήγηση «κρύβεται» στην υπουργική απόφαση Α 1275 της 15ης Δεκεμβρίου. Αυτό που πρέπει να γίνει καθαρό εξαρχής είναι πως σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση «το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης (σ.σ.: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα) αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του δικαιούμενου επιδόματος». Με άλλα λόγια, για να λάβει κάποιος εκ των δικαιούχων το κατώτατο επίδομα των 80 ευρώ θα πρέπει να έχει κάνει προμήθειες καυσίμων αξίας τουλάχιστον 160 ευρώ.
Πώς εξηγούνται επιδόματα χαμηλότερα του κατώτατου
Αυτό όμως είναι ο γενικός κανόνας, γιατί κάποιος δύναται να εισπράξει και χαμηλότερο ποσό από τα 80 ευρώ που έχουν οριοθετηθεί ως το κατώτατο επίδομα. Η ίδια απόφαση Α. 1275 αναφέρει αμέσως μετά: «Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».
Δηλαδή, αν όπως αναφέραμε για να λάβει κάποιος το κατώτατο επίδομα των 80 ευρώ δεν έκανε αγορές καυσίμων κόστους τουλάχιστον 160 ευρώ και έβαλε για παράδειγμα πετρέλαιο αξίας 100 ευρώ, τότε θα εισπράξει ως επίδομα ποσό 50 ευρώ, που αντιστοιχεί στο μισό του κόστους της προμήθειάς του. Άρα όσοι είδαν χαμηλότερα ποσά από το ελάχιστο επίδομα των 80 ευρώ, τότε πιθανότατα έχουν προμηθευτεί πολύ μικρές ποσότητες πετρελαίου.
Πάντως, όπως έλεγαν στο enikonomia.gr υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «όσοι έλαβαν χαμηλότερα ποσά από το κατώτατο επίδομα, μπορούν να προσκομίσουν τιμολόγια αγορών καυσίμων που θα γίνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου για να εισπράξουν τα 80 ευρώ»

«Εξατομικευμένο» το νέο επίδομα θέρμανσης
Εδώ πρέπει να σημειωθεί, πως ο νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ουσιαστικά «εξατομικεύει» τα χορηγούμενα ποσά, καθώς όπως μπορεί να δει κανείς μέσα και από παραδείγματα που θα παραθέσουμε, προκύπτουν διαφορές στο επίδομα ακόμη και ανάμεσα σε οικογένειες που μπορεί να ζουν στην ίδια πόλη, αλλά διαμένουν σε διαφορετικές γειτονιές. Εκ των πραγμάτων τα υψηλότερα ποσά του επιδόματος χορηγούνται σε ορεινά χωριά. Ας δούμε όμως τι θα λάβουν ενδεικτικά σε κάποιες από αυτές τις ορεινές περιοχές νοικοκυριά χωρίς παιδιά:

  • Το υψηλότερο ποσό επιδότησης το λαμβάνουν οι κάτοικοι του χωριού Βελούχι Ευρυτανίας, καθώς αυτό διαμορφώνεται στα 356,4 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το επίδομα περιορίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
  • Στο Νυμφαίο, στην Φλώρινα, το επίδομα θέρμανσης περιορίζεται στα 332,20 ευρώ.
  • Περτούλι Τρικάλων εκεί το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται στα 299,2 ευρώ.
  • Ραφήνα, χωριό της Καρδίτσας στα δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα, το επίδομα είναι στα 281,6 ευρώ.
  • Στο Νεστόριο της Καστοριάς, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης φθάνει τα 272,80 ευρώ.
  • Και στο ορεινό χωριό Καστανιά, στο νησί της Σάμου, το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνεται στα 125,40 ευρώ

Για… λίγους το ανώτατο ποσό των 650 ευρώ
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να διαπιστώσει κανείς μέσα από τα παραδείγματα αυτά, είναι ότι το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης που καθόρισε το Κράτος στα 650 ευρώ είναι μάλλον… απίθανο να το δει στον τραπεζικό του λογαριασμό κάποιος συμπολίτης μας: Όπως επισημάναμε η υψηλότερη επιδότηση αντιστοιχεί στο Βελούχι Ευρυτανίας. Το ποσό που θα πάρει εκεί μια οικογένεια χωρίς παιδιά είναι 356,4 ευρώ: Φυσικά αυτό το ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Άρα, αν υποθέσουμε ότι δικαιούχος μένει στο Βελούχι το χωριό με την υψηλότερη επιδότηση στη χώρα, για να πάρει τα 650 ευρώ της ανώτατης επιδότησης που χορηγεί το κράτος θα έπρεπε να έχει… 8 παιδιά!! Με μια προσαύξηση λόγω των προστατευόμενων τέκνων που φτάνει το 80%! Με άλλα λόγια, το ανώτατο ποσό επιδόματος θέρμανσης των 650 ευρώ, ελάχιστες πολύτεκνες οικογένειες που ζουν σε ορεινά χωριά θα το λάβουν.
Η ιδιαιτερότητα με το επίδομα στα νησιά
Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι και οι διαφορές που υπάρχουν στο ύψος του επιδόματος το οποίο εισπράττουν οικογένειες που ζουν σε οικισμούς με λίγα χιλιόμετρα διαφορά μεταξύ τους, αλλά και από την πόλη. Κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα στα νησιά μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο νομό Ρεθύμνης στην Κρήτη. Και εδώ ας δούμε τι ποσά θα εισπράξουν οικογένειες χωρίς παιδιά.

  • Στα ορεινά Ζωνιανά το ποσό που αντιστοιχεί σε επίδομα θέρμανσης είναι 125,40 ευρώ.
  • Χαμηλότερα στο χωριό Αμνάτος ο υπολογισμός βάσει της σχετικής λίστας βγάζει ποσό της τάξης των 79,2 ευρώ
  • Ενώ στο λιμάνι στο Ρέθυμνο το επίδομα θέρμανσης που προκύπτει είναι 41,8 ευρώ.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν τα νοικοκυριά τόσο στην Αμνάτο όσο και στο Ρέθυμνο θα είναι 80 ευρώ, δηλαδή το κατώτατο ποσό που έχει καθορίσει το Υπουργείο, ανεξάρτητα το εάν βγάζει ο «αλγόριθμος» χαμηλότερα νούμερα. Αυτό βεβαίως ισχύει για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις ανά την Επικράτεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε