Απελπισία στο Λιανεμπόριο: Οι έμποροι ετοιμάζουν εκπτώσεις και προσφορές έως και 70% - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Απελπισία στο Λιανεμπόριο: Οι έμποροι ετοιμάζουν εκπτώσεις και προσφορές έως και 70%




   
Έχοντας χάσει την εορταστική περίοδο και διαθέτοντας γεμάτες τις αποθήκες με στοκ οι έμποροι αναμένεται να επιδοθούν σε ... 

 
έναν μεγάλο «πόλεμο» προσφορών προκειμένου να εκμεταλλευτούν το «παράθυρο» που άνοιξε ανέλπιστα με την απόφαση της κυβέρνησης χθες να επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα απ’ την ερχόμενη Δευτέρα.

Ένας στόχος με αρκετές δυσκολίες βέβαια για όλους τους επαγγελματίες αφού αφενός δεν μπορούν να ποντάρουν σε μαζικότητα επισκέψεων, λόγω των περιοριστικών μέτρων, αφετέρου την αμυντική στάση που κρατούν οι καταναλωτές λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. Μέσα σε όλα αυτά φυσικά και ο φόβος για ένα πιθανό νέο lockdown που θα σήμανε και την ταφόπλακα της μισής αγοράς.

«Απ’ τη στιγμή που εισακούστηκαν οι εκκλήσεις μας και τη Δευτέρα ανοίγουμε όλοι οι επαγγελματίες είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μία μάχη την οποία ξέρουμε πολύ καλά να δίνουμε», λέει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης. «Νομίζω ότι πλέον μας δίνεται η ευκαιρία και μπορούμε να διεκδικήσουμε έστω τις μισές πωλήσεις, κάπου 2,5 δισ ευρώ, απ’ αυτές της περυσινής εκπτωτικής περιόδου, που όμως θα είναι ένα σημαντικό στήριγμα για την επιβίωση του εμπορικού κόσμου», προσθέτει.

Σημειωτέον πως ο τζίρος που επιτυγχάνουν στις χειμερινές εκπτώσεις τα καταστήματα λιανικής υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία περίοδο που οι έμποροι παραδοσιακά ξεστοκάρουν το εμπόρευμα που τους έχει μείνει, μαζεύουν ρευστό και προχωρούν σε νέες παραγγελίες.

Γι αυτό εξάλλου και παράγοντες της αγοράς λένε ότι σε ορισμένα είδη οι εκπτώσεις αναμένεται να φτάσουν ως και το 70%.

Πρόκειται, όπως λένε, για ανάγκη επιβίωσης, αφού ήδη υπολογίζεται πως μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων χάθηκε περίπου το 70% του εορταστικού τζίρου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Επομένως η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί ουσιαστικά και την τελευταία ευκαιρία για το εμπόριο, και κυρίως για κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση, που παραδοσιακά αυτό το διάστημα κάνουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Για τον κ. Καφούνη βέβαια ακόμα και να καταφέρουν τα εμπορικά καταστήματα να συγκεντρώσουν σημαντικό τμήμα του περυσινού τζίρου απ’ τις εκπτώσεις, αυτό δεν επαρκεί ώστε να βγουν αλώβητες οι επιχειρήσεις απ’ αυτή την κρίση.

«Θα χρειαστούν πιο δραστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στήριξης, όπως ενίσχυση των προγραμμάτων επιστρεπτέας προκαταβολής και γενναία ρύθμιση των χρεών που συσσωρεύτηκαν στις περιόδους των lockdowns. Και για το τελευταίο πλέον μιλάμε ανοιχτά για ‘κούρεμα’», λέει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά από Δευτέρα

Υπενθυμίζεται πως με βάση την απόφαση της κυβέρνησης απ’ την ερχόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο μπαίνει ξανά στην «πρίζα».

Εξαιρουμένων των «κόκκινων» περιοχών του επιδημιολογικού χάρτη, όπου οι εμπορικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, σε όλη την υπόλοιπη χώρα τα καταστήματα θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδέχονται κανονικά πελάτες. Η επαναλειτουργία αφορά το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων καθώς επίσης τα εμπορικά κέντρα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets).

Η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται πλέον κανονικά με μόνο περιορισμό την συνάθροιση εντός του καταστήματος ή του mall κατά αναλογία 1 άτομο ανά 25 τμ. Παράλληλα οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τα ψώνια τους απ’ τη στιγμή που θα στείλουν με SMS στο 13033 τον κωδικό 2 λαμβάνοντας την έγκριση ή θα συντάξουν το έντυπο μετακίνησης.

Δύο κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται απ’ όλους στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας ευθύνης», όπως τη χαρακτήρισε ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να μην χρειαστεί να ξανακλείσει το εμπόριο. Οι παραβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόστιμο 300 ευρώ ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τους κανόνες θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις με προσωρινή αναστολή δραστηριότητας.

Μαζί με το λιανικό εμπόριο από Δευτέρα στις όχι επικίνδυνες επιδημιολογικά περιοχές («πράσινες») θα μπορούν να λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού Κομμωτήρια και κουρεία, Κέντρα αισθητικής, Διαιτολογικά κέντρα (με εξαίρεση την άσκηση) και γενικά οι υπηρεσίες διαιτολογίας, και Κέντρα ευεξίας, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος. Από Δευτέρα όμως επανέρχονται σε λειτουργία και τα ΚΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες