Εκτός το 51% των αιτούντων.....την επιστρεπτέα προκαταβολή 5... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Εκτός το 51% των αιτούντων.....την επιστρεπτέα προκαταβολή 5...

 




Ούτε οι μισές από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για υπαγωγή στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 δεν έγιναν δεκτές, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τους συνολικά 732.000 αιτούντες, οι δικαιούχοι περιορίστηκαν εντέλει στους 360.000, με την πλειονότητα, το... 50,82% ή 372.000 ενδιαφερόμενους, να μένει εκτός. Παρά το ζωηρό ενδιαφέρον δε, το προς διάθεση ποσό παρέμεινε αμετάβλητο στα 1,5 δισ. ευρώ, όπως είχε αρχικώς προβλεφθεί, και παρά το ότι θα ενταχθούν και νέες επιχειρήσεις, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται έως τις 2 Φεβρουαρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport.

Τα ποσά που δικαιούνται οι επιχειρήσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα καταβληθούν έως το τέλος του μηνός. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα δοθεί και σε νέες επιχειρήσεις.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τέσσερις πρώτοι κύκλοι του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ.  Όπως απάντησε ο Θ. Σκυλακάκης σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, «ως πιο δίκαιο μέτρο προκρίθηκε η πτώση του τζίρου της επιχείρησης και μάλιστα ήδη από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 περιελήφθησαν, ως πιθανές δικαιούχοι, επιχειρήσεις που λειτουργούσαν έως και το τρίτο τρίμηνο του 2020». Πρόσθεσε ακόμη ότι «στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών έως και το τρίτο τρίμηνο του 2020 και ως βάση υπολογισμού της μείωσης του κύκλου εργασιών θα ληφθεί η πτώση τουλάχιστον κατά 20% του τζίρου του τετραμήνου Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020 και οι ενισχύσεις θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2021».

Η περικοπή του αριθμού των δικαιούχων οφείλεται στο ότι τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι περισσότεροι από 262.000 αιτούντες επιστρεπτέας προκαταβολής είχαν αύξηση και όχι μείωση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του περασμένου έτους και ως εκ τούτου βρήκαν αρνητική ανταπόκριση.

Με την απόφαση για τον αλγόριθμο της επιστρεπτέας προκαταβολής καθιερώνεται μια νέα έκτακτη ειδική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 2.000 ευρώ εφόσον απασχολούν έως 5 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ εφόσον απασχολούν περισσότερους από 5 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι η υπαγόμενη επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 βάσει των στοιχείων του Π.Σ. Εργάνη. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 είναι υψηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020 βάσει των στοιχείων του Π.Σ. Εργάνη, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες