Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Ο "αλγόριθμος" που θα κρίνει το ύψος της ενίσχυσης - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Ο "αλγόριθμος" που θα κρίνει το ύψος της ενίσχυσης

 Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Ο &quot?αλγόριθμος&quot? που θα κρίνει το ύψος της ενίσχυσης - Γράφει η Χριστίνα Μαννέ


Με τα απόνερα των εορτών και με το νέο έτος να μπαίνει σε μια αγορά που ενώ πήγε να πάρει μια ανάσα, λιγοθύμησε, η μόνη ελπίδα διάσωσης είναι η ενεργοποίηση εργαλείων που θα χρηματοδοτήσουν άμεσα δίκαια και ικανά. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ευρέως αποδεκτό ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο που μοίρασε χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς έως τώρα έχουν δοθεί 4.5 δισ. ευρώ στις πλητόμμενες και στις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις.

Γράφει η φοροτεχνικός Χριστίνα Μαννέ
Σήμερα είναι ανοιχτή η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 που ανήκει στον κύκλο χρηματοδότησης σύμφωνα με τον οποίο το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο. Το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό θα το επιστρέψει με ετήσιο επιτόκιο 7,4% σε 40 δόσεις από το 2022 και μετά δίνοντας περίοδο χάριτος τουλάχιστον για όλο το 2021. Οι δικαιούχοι καθώς και οι κατηγορίες τους ορίζονται στην Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΓΔΟΥ 1/4-1-2021), η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 7/Β/4-1-2021), σχετικά με τη «Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 κατά τους μήνες Σεπτέμβριο ως και Δεκέμβριο 2020». Στους δικαιούχους και αυτού του κύκλου 5 περιλαμβάνονται ατομικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή και δεν έχουν προσωπικό. Ακόμη εντάσσονται και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις με επίσημη έναρξη εργασιών έως 31.10.2020 και αφορά σε περίπου 400.000 δικαιούχους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι αυτοαπασχολούμενοι και οι κάθε μορφής επιχειρήσεις στους δικαιούχους είναι να καταγράφουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, πτώση τζίρου σε βάση τετράμηνου, Σεπτέμβριος έως Δεκέμβριος του 2020 τουλάχιστον ίση με 20%. Τα στοιχεία για τον έλεγχο του ποσοστού μείωσης του τζίρου προκύπτουν από την ενημέρωση των εσόδων που απαιτείται στην πλατφόρμα τα έσοδα μου στο aade.gr/mybusinesssupport. Επιπλέον για να μην ζητηθούν τα χρήματα πίσω από τους δικαιούχους θα πρέπει να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης έως και την 30ή/6/2021.
Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 θα είναι ανοιχτές έως σήμερα 15/1/2021- εκτός αν δοθεί παράταση- και την αίτηση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει νέα οριστικοποιημένη αίτηση μετά την πάροδο της άνω ημερομηνίας. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν περίπου στις 25 Ιανουαρίου. Σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής και τη μη δυνατότητα διόρθωσης των ποσών των εσόδων για τους ενδιαφερόμενους είναι απολύτως δίκαιο να ζητάμε την παράταση αυτών αλλά και την δυνατότητα διόρθωσης καθώς υπάρχουν κατηγορίες δραστηριοτήτων όπως (π.χ πρακτορεία ΟΠΑΠ και ασφαλιστές) που δεν γνωρίζουν τις πραγματικές εκκαθαρίσεις των εσόδων τους έως τις ημερομηνίες που κλείνουν οι αιτήσεις. Τέλος για να μην έχουμε την κατάληξη της αποτυχίας πραγματικής χρηματοδότησης αυτού του μέτρου θα πρέπει το υπουργείο οικονομικών να λάβει σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν την συνέχεια της ύπαρξης τους σε αυτή την ρευστότητα.
Ξεκαθαρίστηκε πως το ποσό της επιστρεπτέας 5 δεν θα μπορεί να είναι λιγότερο από 1.000 ευρώ για τους δικαιούχους καθώς επίσης διευκρίνισε ότι το εν λόγω ποσό δεν συμψηφίζετε με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από το προηγούμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4. Όμως για κάθε άλλο ποσό, οι ενισχύσεις από το προηγούμενο κύκλο της χρηματοδότησης ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, οποίο δεν έχει δημοσιεύσει το ΥΠΟΙΚ, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης. Επομένως τα ποσά της επιστρεπτέας 5 θα βγουν κουρεμένα αφού αφαιρεθούν τα χρήματα που έλαβε η επιχείρηση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4.
Γεγονός που εκ προοιμίου μας προετοιμάζει για μεγάλη ανατροπή στα ποσά που περίμεναν οι δικαιούχοι. Ένας αλγόριθμος θα καθορίσει τα πάντα αφού το Υπουργείο οικονομικών θα έχει όλα τα στοιχεία από τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα έχουν υποβληθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες