Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατάψυξη των τροφίμων


  
 
Τα τρόφιμα που μπορούν να καταψυχθούν μπορούν να χωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: στα...

ωμά, τις πρώτες ύλες δηλαδή όπως το μοσχαρίσιο κρέας ή το μπρόκολο, στα μερικώς έτοιμα φαγητά.

Πρώτες ύλες κατάλληλες για κατάψυξη

Αλλαντικά

Τα περισσότερα αλλαντικά μπορούν να διατηρηθούν με ευκολία στην κατάψυξη. Μπέικον, προσούτο, σύγκλινο, λουκάνικο είναι κάποια παραδείγματα.

Αυγά

Τα αυγά μπορούν να καταψυχθούν αφού πρώτα χτυπηθούν.

Κρέας – Πουλερικά

Όλα τα κρέατα και τα πουλερικά είναι κατάλληλα για κατάψυξη. Τα εντόσθια, όπου υπάρχουν, θα πρέπει να αφαιρούνται, να συσκευάζονται και να καταψύχονται μόνα τους.

Ξηροί καρποί

Είναι καλή πρακτική να διατηρούμε τους ξηρούς καρπούς στην κατάψυξη γιατί παραμένουν πιο φρέσκοι.

Τυριά

Τα τυριά μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη, αλλά δεν βρίσκω πως συντρέχει και ιδιαίτερος λόγος για κάτι τέτοιο.
Φρούτα και λαχανικά

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υγρασία, δεν καταψύχονται καλά. Αν θέλουμε να καταψύξουμε κάποιο φρούτο ή λαχανικό, είναι καλύτερο να το επεξεργαστούμε με κάποιον τρόπο, όπως για παράδειγμα να κάνουμε πουρέ τις φράουλες ή να μαγειρέψουμε τα μανιτάρια.

Ψάρια και θαλασσινά

Ψάρια και θαλασσινά μπορούν να καταψυχθούν με ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα με μεγαλύτερη απώλεια ποιότητας από ότι τα κρέατα για παράδειγμα. Γι’ αυτό το λόγο, η κατάψυξή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Μερικώς έτοιμα φαγητά κατάλληλα για κατάψυξη

-Μπιφτέκια και κεφτέδες
-Πίτες, όπως τυρόπιτα ή σπανακόπιτα (πριν από το μαγείρεμά τους στον φούρνο)
-Πίτσες
-Ντολμαδάκια
-Μπισκότα ή cookies
-Φρέσκα ζυμαρικά
-Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο

Μαγειρεμένα φαγητά κατάλληλα για κατάψυξη

Σαν γενική οδηγία μπορούμε να πούμε πως τα φαγητά που καταψύχονται καλύτερα είναι αυτά που έχουν αρκετή σάλτσα ή υγρά, καθώς αυτά δημιουργούν μια προστατευτική επικάλυψη γύρω από το τρόφιμο και το εμποδίζουν να ξεραθεί. Το κοκκινιστό, για παράδειγμα, θα καταψυχθεί καλύτερα από ένα ψητό της κατσαρόλας.

Τα μαγειρεμένα κρέατα και τα πουλερικά είναι αρκετά ανθεκτικά όταν συντηρούνται στην κατάψυξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους. Τα μαγειρεμένα ψάρια και λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν, αλλά θυσιάζοντας μεγαλύτερο μέρος της ποιότητάς τους από ό,τι τα κρέατα.

Ακολουθεί μια λίστα με μαγειρεμένα που καταψύχονται με πολύ καλά αποτελέσματα:

-Ζεστές σάλτσες, όπως σάλτσα ντομάτα ή σάλτσα κιμά
-Σούπες
-Ζωμοί
-Μαγειρευτά κρέατα και πουλερικά
-Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα κατεψυγμένο τρόφιμο έχει αλλοιωθεί

Δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε αν ένα τρόφιμο έχει αλλοιωθεί από την κατάψυξη, καθώς μπορεί να μην έχει κανένα οργανοληπτικό στοιχείο που να μαρτυρά την αλλοίωσή του. Ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθούμε από την αλλοίωση είναι να καταψύχουμε τα τρόφιμα όταν είναι φρέσκα, να φροντίζουμε η κατάψυξή μας να είναι στη σωστή θερμοκρασία και να μη διατηρούμε τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό για τη συντήρηση τροφίμων είναι να μην χρησιμοποιείτε ένα κατεψυγμένο τρόφιμο αν κατά την απόψυξή του διαπιστώσετε πως:

-Μυρίζει περίεργα.

-Έχει αλλοιωθεί το χρώμα και η όψη του.

-Παρουσιάζει σημάδια «καψίματος» στην επιφάνειά του από τηn χαμηλή θερμοκρασία.

-Πώς προετοιμάζουμε τα τρόφιμα για να μπουν στην κατάψυξη

Σε σχέση με την κατάψυξη τροφίμων, το είδος της συσκευασίας των τροφίμων που θα καταψυχθούν είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως η συσκευασία που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αεροστεγής, δηλαδή δεν πρέπει να μπαίνει αέρας μέσα. Η έκθεση στον αέρα κατά τη διάρκεια της κατάψυξης κάνει το φαγητό να χάσει την ποιότητά του

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια