Τα δύο ελληνικά λιμάνια που τα χωρίζουν 30 μέτρα και… 2.500 χρόνια - ΒΙΝΤΕΟ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Τα δύο ελληνικά λιμάνια που τα χωρίζουν 30 μέτρα και… 2.500 χρόνια - ΒΙΝΤΕΟ



 
Η αρχαία και σύγχρονη ιστορία με φόντο γαλαζοπράσινο

 Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, δύσκολα θα πας σε έναν τόπο και δε θα γνωρίσεις μια πτυχή της ιστορίας που δεν γνώριζες. Θα μάθεις γεγονότα που συχνά μπλέκονται με τον μύθο και θα διαπιστώσεις πως... 
 
 
ένα ταξίδι είναι απλώς η αφορμή για εξερεύνηση. Μια εξερεύνηση τόπων, παραδόσεων, ιστορίας και γεύσεων. Και όταν τα συνδυάζεις όλα μαζί, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά μια δυνατή ταξιδιωτική εμπειρία. Μια τέτοια ενδιαφέρουσα ιστορική πτυχή ξετυλίγεται και στην Ερέτρια. Εκεί που τα δύο λιμάνια, το παλιό και το νέο έχουν απόσταση μερικών μέτρων αλλά και… 2.500 ετών.
Η Ερέτρια και τα δύο λιμάνια της

Το αρχαίο και σύγχρονο λιμάνι της Ερέτριας, λοιπόν, απέχουν μεταξύ τους μόλις 30 μέτρα. Αυτό, όμως, που είναι πιο εντυπωσιακό αδιαμφισβήτητα είναι ότι ιστορικά απέχουν σχεδόν 2.500 χρόνια. Και φυσικά πλέον το ένα λιμάνι είναι βυθισμένο σε ένα τμήμα του. Οι εικόνες από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακές.

Ο παλιός λιμενοβρχίονας αποτελεί στην πραγματικότητα το δυτικό άκρο του λιμανιού της Ερέτριας. Είναι μια συγκλονιστική και μνημειώδης κατασκευή. Μια δημιουργία αιώνων από αργούς λίθους η οποία εκτείνεται για 600 περίπου μέτρα.

Κάπου εκεί στο νοτιοανατολικό άκρο του λιμενοβραχίονα βρίσκεται και ο φάρος του σύγχρονου λιμανιού. Εκεί είναι το σημείο συνάντησης της ιστορίας που γράφτηκε σχεδόν 25 αιώνες πριν. Για περίπου 300 μέτρα στην πραγματικότητα συνδέονται καθώς 300 μέτρα του παλιού λιμανιού καλύπτονται από σύγχρονο λιμενοβραχίονα.

Κοιτώντας από ψηλά κανείς τις εικόνες μπορεί να διακρίνει στα γαλαζοπράσινα νερά το παλιό λιμάνι. Ένα λιμάνι με πλούσια ιστορία. Μπορείς να φανταστείς, αν κλείσεις τα μάτια, τα εμπορικά πλοιάρια της εποχής να πηγαίνουν και να έρχονται. Μια αρχαία Ελλάδα που μοιάζει τώρα τόσο κοντά σου. Η αρχαία κατασκευή του λιμανιού θα δεις ότι σε όλο το μήκος της διατηρεί ένα σταθερό πλάτος στα 8 μέτρα.

Θα τη διακρίνεις μέσα στο νερό μιας και πλέον βρίσκεται 86 περίπου εκατοστά χαμηλότερα από το σημερινό επίπεδο της θάλασσας. Θεωρείται ότι αυτή η αρχαία κατασκευή έγινε στις αρχές του δεύτερου μισού του 4ου π. Χ. αιώνα με κάποιες ενισχυτικές μετασκευές στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα.

Απόλαυσε τις εικόνες που μας χαρίζει από ψηλά το κανάλι Haanity του Youtube. Αρχαία και σύγχρονη ιστορία ακουμπούν η μία πάνω στην άλλη με φόντο τα γαλαζοπράσινα νερά της Ερέτριας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες