Σοκολάτα: Η «γλυκιά αμαρτία» που έχει πολλά οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Σοκολάτα: Η «γλυκιά αμαρτία» που έχει πολλά οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου



     
Αρκετές είναι οι επιστημονικές έρευνες που έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη που έχει ο οργανισμός από την κατανάλωση λίγης σοκολάτας.

Συγκεκριμένα, λίγη... 

 
μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, προστατεύει από το Αλτσχάιμερ και ρίχνει την αρτηριακή πίεση.

Νέα έρευνα συστήνει σε όσους θέλουν ο εγκέφαλός τους να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, να βάλουν λίγη σοκολάτα στη ζωή τους.

Η νέα, διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες βελτιώνονται με την συστηματική κατανάλωση σοκολάτας, γεγονός που είναι ανεξάρτητο από την ηλικία, άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής και την τυχόν ύπαρξη καρδιαγγειακού προβλήματος υγείας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, του Ινστιτούτου Υγείας του Λουξεμβούργου (LIH) και του Πανεπιστημίου του Μέιν, στις ΗΠΑ, σε 968 εθελοντές ηλικίας 23 έως 98 ετών.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, τρόπου ζωής και υγείας, και υποβλήθηκαν σε μία σειρά τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο συχνότερη ήταν η κατανάλωση σοκολάτας, τόσο πιο βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις τους στα τεστ οπτικοχωρικής μνήμης (είναι η ικανότητα να θυμόμαστε το πού ακριβώς στο χώρο βρισκόταν ένα αντικείμενο ή ερέθισμα) και οργάνωσης, εργασιακής μνήμης (είναι η ικανότητα να θυμόμαστε τι πρέπει να κάνουμε, πως και γιατί), σάρωσης του χώρου και παρακολούθησης και αφηρημένης σκέψης.

Αναλόγως με την κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνονταν επίσης και οι επιδόσεις τους στην επονομαζόμενη Σύντομη Εξέταση της Νοητικής Κατάστασης (MMSE), ένα τεστ 30 ερωτήσεων που αξιολογεί συνολικά τη νοητική κατάσταση και συμβάλλει στη διάγνωση των νοητικών διαταραχών.

Με εξαίρεση την εργασιακή μνήμη, οι βελτιώσεις στις υπόλοιπες δεξιότητες με τη βοήθεια της σοκολάτας παρέμειναν ισχυρές ακόμα κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν τους άλλους παράγοντες που μπορεί να τις επηρεάσουν, όπως τη διατροφή στο σύνολό της και την κατάσταση της υγείας.

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να ξέρουν με βεβαιότητα που οφείλονται οι συσχετίσεις που παρατήρησαν, είναι πιθανό να παίζουν ρόλο οι φλαβανόλες του κακάο, σημειώνουν στο άρθρο τους.

Οι φλαβανόλες είναι φυτοχημικές ουσίες οι οποίες βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτές έχουν οι σοκολάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο (πάνω από 70%).

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Appetite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες