Οι Έλληνες ναυτικοί που ταξίδεψαν με τον Μαγγελάνο - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Έλληνες ναυτικοί που ταξίδεψαν με τον Μαγγελάνο


 
 
 
 
     Σε εκείνη τη θρυλική περιπέτεια που θα μετατρεπόταν τελικά στον πρώτο περίπλου της Γης, υπήρχαν και οκτώ Έλληνες

O...  

 
 
Φερδινάνδος Μαγγελάνος (1480-1521) ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος που πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της Γης για λογαριασμό της Ισπανίας. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά, καθώς σκοτώθηκε από ιθαγενείς στρατιώτες του φύλαρχου Λάπου-Λάπου στη μάχη του Μακτάν στο νησί Μακτάν των Φιλιππίνων.

Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος ξεκινούσε, για λογαριασμό της Ισπανίας, μια φιλόδοξη αποστολή με σκοπό την ανακάλυψη ενός σύντομου δρόμου προς τα Νησιά των Μπαχαρικών, μαζί με 240 ριψοκίνδυνους ναυτικούς: ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ανάμεσά τους, σε εκείνη τη θρυλική περιπέτεια που θα μετατρεπόταν τελικά στον πρώτο περίπλου της Γης, υπήρχαν και οκτώ Έλληνες.

Και ότι ο καπετάνιος του «Βικτόρια», του μοναδικού πλοίου που κατόρθωσε να επιστρέψει από την παράτολμη επιχείρηση, ήταν Έλληνας.

Παρ’ όλα αυτά, έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισε όλους τους μεσημβρινούς της Γης. Έγινε επίσης ο πρώτος που ηγήθηκε μιας ευρωπαϊκής αποστολής προς τα δυτικά της Ευρώπης και την Ασία και που διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1519, διοικώντας ένα στόλο πέντε πλοίων, κατευθύνθηκε νότια από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Παταγονία, όπου περνώντας από το στενό που φέρει το όνομά του (Στενό του Μαγγελάνου) έφτασε σε μια θαλάσσια έκταση που ονομάστηκε «ειρηνική θάλασσα» (ο σύγχρονος Ειρηνικός Ωκεανός).

Μετά από μια σειρά καταιγίδων, ανταρσιών, ναυαγίων και ληστειών η αποστολή έφτασε το 1521 στα νησιά Μολούκας της Ινδονησίας (Spice Islands) και επέστρεψε στην Ισπανία μέσω του Ινδικού Ωκεανού, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο περίπλου της υδρογείου.

Το δώρο που έκανε στον τότε κυβερνήτη των Φιλιππίνων και τη σύζυγό του στις 21 Απριλίου 1521, παραμένει το πιο περίφημο από τα κληροδοτήματά του.

Πρόκειται για το Santo Niño de Cebu (Σάντο Νίνιο ντε Σεβού), ένα ξύλινο αγαλματάκι 12 εκατοστών που εικονίζει το παιδί-Χριστό, το οποίο δεν εντυπωσίασε τους ιθαγενείς, λατρεύεται όμως από τους Καθολικούς ως θαυματουργό.

Ούτε τον ίδιο ωφέλησε, καθώς λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Απριλίου, σκοτώθηκε από τους ιθαγενείς στο νησί Μακτάν.

Ο γύρος της Γης ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 1522. Από τα 5 πλοία και τα περίπου 270 άτομα των πληρωμάτων τους που ξεκίνησαν μαζί με τον Μαγγελάνο το 1519, μόνο ένα πλοίο, το “Βικτόρια”, με 18 μόλις άνδρες πλήρωμα κατάφερε να επιστρέψει στην Ισπανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες