Προστασία α' κατοικίας: Έτσι θα «παγώσουν» τον πλειστηριασμό οι δανειολήπτες - Τα κριτήρια - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Προστασία α' κατοικίας: Έτσι θα «παγώσουν» τον πλειστηριασμό οι δανειολήπτες - Τα κριτήρια    
 
 
 
    Η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς σύμφωνα με αυτή θα «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η... 

 
 
κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην προστασία της πρώτης κατοικίας,, ενώ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα δέχονται αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών από ευάλωτα νοικοκυριά, για το ίδιο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό και ενόσω ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα «Γέφυρα», με την ανταπόκριση από πλευράς των οφειλετών να είναι θερμή – οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 65.000 έως σήμερα, με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν πως μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου ο αριθμός τους θα «αγγίξει τις 200.000 – τράπεζες και servicers αποφάσισαν να προχωρήσουν σε «πάγωμα» των πλειστηριασμών για τους ευάλωτους, ήτοι, όσους πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

1. Εισοδηματικά κριτήρια

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

2. Περιουσιακά κριτήρια

α. Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013

(Α’ 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

β. Κινητή περιουσία:

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), οι τράπεζες θα εξετάσουν αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, από δανειολήπτες, που ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων.

«Προϋπόθεση της αναστολής του πλειστηριασμού θα είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον δανειολήπτη, μαζί με δήλωση για την αποδοχή άρσης του τραπεζικού απορρήτου του, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου», τονίζεται χαρακτηριστικά.
 
 pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες