Γιατί φτάσαμε στα 372 κρούσματα... Ποια νέα μέτρα εξετάζονται... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί φτάσαμε στα 372 κρούσματα... Ποια νέα μέτρα εξετάζονται...




Mάχη με τον χρόνο δίνουν οι υγειονομικές αρχές στην Κεντρική Μακεδονία προκειμένου να «κλείσουν» τους κύκλους μετάδοσης που έχουν ανοίξει τα εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού από τη μεγάλη όπως αποδεικνύεται επιδημική εστία στη...
βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στα Γιαννιτσά Πέλλας. 

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αλλά και στην κυβέρνηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αττική, η οποία εμφανίζει σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες μετά τον Δεκαπενταύγουστο αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. 

Στο τραπέζι των προς εφαρμογή μέτρων έχει τεθεί η πρόταση για περιορισμό των ατόμων που θα μπορούν να συγκεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και για αυστηροποίηση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι προτάσεις για αναχαίτιση της επιδημίας θα τεθούν στη σημερινή διάσκεψη των Λοιμωξιολόγων με το Μέγαρο Μαξίμου, η ολοκλήρωση της οποίας πιθανόν να δρομολογήσει νέα μέτρα για τις επιβαρυμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες κυριαρχεί το λεκανοπέδιο. 

Η συρροή στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στα Γιαννιτσά που έχει «δώσει» τουλάχιστον 160 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις περιοχές Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς και Καστοριάς, όπως και η συρροή σε βιομηχανική μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο Αττικής από την οποία έχουν προκύψει μέχρι στιγμής 29 κρούσματα, επαναδρομολόγησαν τους ελέγχους των ειδικών για τον εντοπισμό εστιών και για την αναχαίτιση του κορονοϊού. 

Τέτοιες συρροές δεν είχαν απασχολήσει μέχρι τώρα τους ειδικούς και τις αρχές - είναι ενδεικτικό ότι μετριούνται κυριολεκτικά στα δάκτυλα του ενός χεριού, καθώς έχουν αναφερθεί συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα και σε άλλη μονάδα τυποποίησης ελιών στη Χαλκιδική τον περασμένο μήνα. Αντίθετα, το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγραφεί πολλές συρροές σε δομές με κλειστούς πληθυσμούς, ιδίως σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όπως και σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών. 

Ο εντοπισμός και στη συνέχεια η διερεύνηση των συρροών στις βιομηχανικές μονάδες αντιμετωπίζεται από τους επιστήμονες ως γεγονός με δύο όψεις. Από τη μια γεννά προβληματισμό για το πως ο κορονοϊός βρίσκει τόσο εύκολα πρόσφορο έδαφος σε βιομηχανικές μονάδες, και δη επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, όπου πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής. 

Από την άλλη, όμως, η «διάγνωση» των νέων συρροών θεωρείται γεγονός που δείχνει τα γρήγορα αντανακλαστικά των υγειονομικών αρχών στον εντοπισμό της πηγής των νέων μολύνσεων. 

Όπως σημειώνουν κύκλοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το να περιχαρακώνονται οι εστίες προέλευσης των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα θετικό διότι έτσι μπορεί να ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό η εξάπλωσή τους. Το βέβαιον είναι ότι οι συγκεκριμενες συρροές προβληματίζουν για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, τόσο για την έκταση που μπορεί να λάβουν όσο και για την επίπτωση που μπορεί να έχουν στον γενικό πληθυσμό. 

Σε ετοιμότητα τα δημόσια νοσοκομεία για τις συρροές στην Κεντρική Μακεδονία 

Οι υγειονομικές αρχές πάντως προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Ενδεικτικά χθες  το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του έδωσε εντολή στους διοικητές της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας,  Δημήτρη Τσαλικάκη, να θέσουν τα νοσοκομεία των νομών Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να ενταθούν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τα κλιμάκια και τις ΚΟΜΥ του Οργανισμού στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η αποτύπωση της έντονης κυκλοφορίας του κορονοϊού είναι σαφής στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. Τα λεγόμενα σκληρά δεδομένα της επιδημίας, δηλαδή οι νέες διαγνώσεις, οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, αλλάζουν με αργό αλλά δραματικό ρυθμό. Η αύξηση των κρουσμάτων όπως και η ήπια αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων επισημαίνεται πλέον συνεχώς από τους ειδικούς εκ παραλλήλου με την ανάγκη τήρησης των μέτρων. 

Οι θάνατοι αγγίζουν τους 300, με τους περίπου 100 εξ αυτών να έχουν καταγραφεί από τον Αύγουστο και μετά. 

Στην ίδια αργή αλλά δραματική ανοδική πορεία βρίσκονται και οι διασωληνώσεις οι οποίες πλέον έχουν φτάσει τις 50. Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο αυξήθηκαν κατά  3 οι διασωληνωμένοι, ενώ από τις αρχές Αυγούστου ο αριθμός τους έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 49 (75.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα 

Ανεξάρτητα από τις συρροές η κυκλοφορία του κορονοϊού είναι αυξημένη. Χθες εντοπίστηκαν νέα κρούσματα σε 25 περιοχές. Η Αττική είναι σε περίοπτη θέση στον χάρτη των κρουσμάτων, με πάνω από 100 νέα κρούσματα τα οποία μάλιστα  θεωρούνται ότι δε διασυνδέονται με ταξίδι ή κάποιο άλλο γνωστό κρούσμα. 

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 372, εκ των οποίων τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες