Το «χρωματιστό» χωριό της Φθιώτιδας - Φωλιασμένο στις καταπράσινες πλαγιές της Οίτης


 
 
 
 
 
       Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά χωριά της Ελλάδας, καθώς το πλούσιο χρώμα της φύσης και οι υπέροχες ζωγραφιές των κατοίκων του είναι αυτά που το χαρακτηρίζουν ως επί το πλείστον!

Ο λόγος για... 
 
 
 
την Παύλιανη, το ορεινό χωριό που συναντάται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης, στη Φυιώτιδα, σε απόσταση περίπου δύο ωρών από την Αθήνα και μιας ώρας από το Χιονοδρομικό του Παρνασσού.


 
 
Χωρισμένη σε Άνω και Κάτω Παύλιανη, ξεχωρίζει για την πλούσια φυσική ομορφιά, τους φιλόξενους και χαμογελαστούς κατοίκους, καθώς και τις υπέροχες ζωγραφιές που συναντώνται σε όλο το χωριό.

Από τα σημεία αναφοράς της περιοχής το περίφημο Πάρκο της Παύλιανης στις πηγές του Ασωπού, ένας υπέροχος τόπος μέσα στο δάσος τόσο για μικρούς, όσο και για μεγάλους με τρεχούμενα νερά, χώρους άθλησης, πολλά παιχνίδα, μια γέφυρα που «παίζει» πιάνο κ.α., καθώς και το Μουσείο Υδροκίνησης με τον χαρακτηριστικό νερόμυλο, το νεροπρίονο και τη νεροτριβή.Στην είσοδο της Κάτω Παύλιανης συναντάται ένα μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες κατά την μάχη της Παύλιανης τον Ιούνιο του 1942, ενώ στην Άνω Παύλιανη εντύπωση προκαλεί ο ναός του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το αναπαλαιωμένο καμπαναριό του 19ου αι. Από την πλατεία του χωριού προσφέρεται άπλετη θέα στο Μαλιακό Κόλπο.Το όνομά της λέγεται ότι οφείλεται στους πρώτους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Η Παύλιανη, ωστόσο, είναι γνωστή από την αρχαιότητα καθώς κοντά στο σημερινό χωριό και σε υψόμετρο 1.800 μέτρων υπάρχουν ερείπια αρχαίου ναού, που ήταν αφιερωμένους στο μυθικό ήρωα Ηρακλή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια