Το καλύτερο λάδι για το τηγάνισμα
 
 
  Όταν μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία, όπως συμβαίνει με το τηγάνισμα, πρέπει να χρησιμοποιείτε λάδι που είναι σταθερό και δεν οξειδώνεται εύκολα.
Όταν...

 
 
το λάδι υφίσταται οξείδωση, αντιδράει με το οξυγόνο για να σχηματίσει ελεύθερες ρίζες και επιβλαβείς ενώσεις, που σίγουρα δεν πρέπει να καταναλώνετε. Οι επιλογές για το τηγάνισμα είναι αρκετές: ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο και φυστικέλαιο είναι τα πιο δημοφιλή στην ελληνική αγορά.

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε, με την καταμέτρηση της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών των παραπάνω λαδιών έπειτα από θερμική επεξεργασία, αποδείχθηκε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τόσο κατά το τηγάνισμα όσο και κατά το βράσιμο και το ψήσιμο χάνει την αντιοξειδωτική του ικανότητα, αλλά πολύ λιγότερο από τα υπόλοιπα είδη ελαίων.

Όσον αφορά στα σπορέλαια, κατά τη δεύτερη ή την τρίτη φορά τηγανίσματος δεν είχε μείνει κανένα θρεπτικό συστατικό τους.

Ο παράγοντας που συμβάλει ώστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα συστατικά του, παρά την θερμική επεξεργασία, είναι η πλούσια ποσότητά του σε τοκοφερόλη και φαινόλες. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγουμε να τηγανίζουμε ξανά και ξανά με το ίδιο λάδι, διότι η οξείδωση είναι μεγαλύτερη και επικίνδυνη για την υγεία μας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια