Παναγία Σουμελά: Τι λένε τα ποντιακά σωματεία για την πρόσκληση Ερντογάν   Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε χθες σε μια πρωτοφανής πρόσκληση, καθώς ανακοίνωση πως θα γίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, παρόλα αυτά...

το Οικουμενικό Πατριαρχείο λίγες ώρες αργότερα υποστήριξε πως δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρει:

«Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι, λόγῳ τῆς συνεχιζομένης πανδημίας τοῦ νέου κορωνοϊοῦ, δέν ἐπετράπη ὑπό τῶν ἁρμοδίων Τουρκικῶν Ἀρχῶν ἡ τέλεσις τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Παναγίας Σουμελᾶ Τραπεζοῦντος, τήν 15ην προσεχοῦς μηνός Αὐγούστου.

Τοῦτο φέρον εἰς γνῶσιν τῶν ἐνδιαφερομένων τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἐπικαλεῖται ἐπ᾿ αὐτούς καί ἐπί πάντας τήν χάριν καί τήν ἄμαχον προστασίαν τῆς Παναγίας τῆς Σουμελιώτισσας».

Τι λένε τα ποντιακά σωματεία

Με ένα ομόφωνο «ΟΧΙ», παρά την διάψευση, απαντούν οι απανταχού Πόντιοι στην πρόσκληση την οποία απηύθυνε χθες ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να προσέλθουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί τον Δεκαπενταύγουστο στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Ο κ. Ερντογάν, κατά τα χθεσινά εγκαίνια της Ιεράς Μονής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης οι οποίες διήρκεσαν μια πενταετία, δήλωσε πως «φέτος οι ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων». Ωστόσο, σύσσωμα τα ποντιακά σωματεία και οι ομοσπονδίες δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν την «πρόσκληση» καθώς τη θεωρούν ελιγμό προκειμένου να διασκεδαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επιπλέον, την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε αυτήν την πρόσκληση από το χώρο της ιστορικής μονής, μία άλλη ορθόδοξη εκκλησία, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας η οποία απέχει μόλις σαράντα χιλιόμετρα από την Παναγία Σουμελά, μετατράπηκε χθες και αυτή σε τζαμί.

Δεν πρόκειται να πάμε στην Τουρκία

Η Χριστίνα Σαχινίδου πρόεδρος της ΠΟΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων) ήταν μεταξύ αυτών οι οποίοι είχαν παρευρεθεί τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 στην ιστορική μονή όπου ακούστηκαν για πρώτη φορά ύµνοι και ικεσίες ύστερα από 88 χρόνια, στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας που είχε γίνει εκεί, προεξάρχοντος του Οικουµενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολοµαίου. Ερωτηθείσα από την Voria.gr για το εάν η ΠΟΠΣ θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Ερντογάν διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να αποδεχθούμε αυτή τη δήθεν πρόσκληση;». Η κ. Σαχινίδου τόνισε ότι «εδώ, ο 'αγαπητός' σουλτάνος Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγία Σοφία, το μοναδικό αυτό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Από τον Ερντογάν μπορούμε να περιμένουμε και ιμάμη στην Παναγία Σουμελά. Δεν υπολογίζει τίποτε. Θα συνεχίσει την ίδια τακτική».

Προσέθεσε πως «όλα αυτά τα γεγονότα μας θλίβουν, μας πικραίνουν. Τονίζουμε εδώ και χρόνια ότι η γενοκτονική πολιτική του Ερντογάν συνεχίζεται. Το βλέπουμε και τώρα. Αυτή είναι μια γενοκτονική πολιτική. Πολιτιστική γενοκτονία. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει». Δηλώνει δε, κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση, καμία περίπτωση να πάμε στην Τουρκία. Και ας καταλάβουν όλοι, ότι αν σταματήσουμε τελικά να πηγαίνουμε ίσως γίνει κάτι, ίσως καταλάβουν κάτι. Η περιοχή, εκεί στην Τραπεζούντα θησαύρισε τα τελευταία χρόνια από τους χιλιάδες προσκυνητές που πήγαιναν στο μοναστήρι. Για μας η Παναγία Σουμελά υπάρχει εδώ, στο όρος Βέρμιο κι εδώ θα πάμε φέτος να προσκυνήσουμε την ιερή εικόνα της»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια