Βελονισμός, μια πανάρχαια μέθοδος θεραπείας. Πως βοηθάει σε μυικούς πόνους. - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Βελονισμός, μια πανάρχαια μέθοδος θεραπείας. Πως βοηθάει σε μυικούς πόνους.



Ακούσατε από κάποιο γνωστό σας ότι έκανε βελονισµό σε έναν φυσικοθεραπευτή επειδή είχε πόνους στη μέση;

Σήµερα, αυτή η πανάρχαια κινέζικη μέθοδος εφαρµόζεται σε εκατομµύρια ασθενείς, με αξιόλογα θεραπευτικά αποτελέσματα σε μυοσκελετικούς πόνους.

 

Βιοϊατρικός βελονισμός ή βελονοθεραπεία. Βελονονυξία ή βελονονυγµός, η εφαρμογή. Βελονιστική, ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με την πανάρχαια αυτή θεραπευτική  μέθοδο. «Γεννηµένος» 4.000 χρόνια πριν, ο βελονισµός δεν είναι αποκλειστικά κινέζικη μέθοδος . Και άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κορέα, η Ιαπωνία και η Σρι Λάνκα γνώριζαν τη  μέθοδο αυτή και τη χρησιµοποιούσαν. Ακόµα και οι Εσκιµώοι φαίνεται ότι γνώριζαν τη βελονοθεραπεία και την εφάρµοζαν με διάφορες τεχνικές παραλλαγές.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η βελονοθεραπεία είναι ένα είδος φυσικής αντανακλαστικής ερεθισµατοθεραπείας. Είναι ένα είδος θεραπείας που κινητοποιεί τη φυσική αυτορύθµιση του οργανισµού, εκµεταλλευόµενη τη βαθιά φυσική σχέση δέρµατος και νευρικού συστήµατος. Η σχέση αυτή δέρµατος - νευρικού συστήµατος καθορίζει και τη δουλειά που κάνει ο βελονισµός. Η σύνθεση του δέρµατος προέρχεται από την ίδια στιβάδα κυττάρων από τα οποία προέρχεται και το νευρικό σύστηµα. Η ένωση σπερµατοζωαρίου - ωαρίου δηµιουργεί τις πρώτες συγκεντρώσεις κυττάρων που χωρίζονται στα κύτταρα του έσω, του μέσου και του έξω δέρµατος. Απ' αυτή την τελευταία κατηγορία προέρχονται το δέρµα και το νευρικό σύστηµα. Άλλωστε, το δέρµα είναι το πιο εκτεταµένο αισθητήριο όργανο. Με βάση τις παραδοσιακές απόψεις, η βασική λειτουργία του βελονισµού είναι η εξισορρόπηση της ενέργειας του οργανισµού. Με τις βελόνες ερεθίζουµε «αισθητηριακά σωµατίδια» που βρίσκονται στο δέρµα. ΄Ετσι, το ερέθισµα μεταδίδεται στο κεντρικό νευρικό σύστηµα και εν συνεχεία κατευθύνεται σε διάφορα νευρικά κέντρα, ανάλογα με την πάθηση που θεραπεύουµε. Αξίζει να διευκρινίσουµε ότι τα σηµεία που εφαρµόζεται βελονονυγµός μπορεί να είναι μακριά από την περιοχή που πάσχει. Μπορεί για μια ηµικρανία να κάνουµε βελονισµό στα πόδια ή για μια οσφυαλγία να βελονίσουµε σηµεία στο αυτί.

 


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

 

Η βελονοθεραπεία στην εφαρµογή της περιλαµβάνει τρία στάδια:

• Εισαγωγή της βελόνης.

• Η παραµονή της βελόνης μέσα στους ιστούς για ορισµένο χρονικό διάστηµα.

• Η αποµάκρυνση της βελόνης από το δέρµα.

 

Η βελόνη εισάγεται στα λεγόµενα «ενεργά σηµεία βελονισµού» χωρίς ο ασθενής να αισθάνεται πόνο. Η συνεχιζόµενη κίνηση της βελόνης μέσα στο υποδόριο λίπος είναι επίσης ανώδυνη. Η κίνηση της βελόνης σταµατά μόλις εµφανιστεί το αίσθηµα De Qui (Ντε κι). Αυτό για τον ασθενή σηµαίνει ένα πολύ ελαφρύ αίσθηµα τρυπήµατος, μουδιάσματος, βάρους, αίσθηµα θερµό ή ψυχρό ή σαν να τον διαπερνά ελαφρύ ηλεκτρικό ρεύµα. Με την είσοδο της βελόνης στο κατάλληλο ενεργό σηµείο προκαλείται μεταβολή στο χρώµα του δέρµατος, το οποίο γίνεται ερυθρότερο ή ωχρότερο. Ο αριθµός των βελονών που χρησιµοποιούνται ποικίλλει από μια έως είκοσι, ανάλογα με την πάθηση και τον ασθενή. Το χρονικό διάστηµα που η βελόνη παραµένει στο σώµα κυµαίνεται από ένα έως τριάντα λεπτά. Συνήθως, γίνονται δέκα ή δεκαπέντε συνεδρίες με συχνότητα κάθε μέρα,  μέρα παρά  μέρα ή κάθε τρίτη  μέρα .

 

ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ;

 

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Ο βελονισµός είναι θεραπευτική μέθοδος τελείως ανώδυνη και αναίµακτη. Μερικοί άνθρωποι ακούν βελονισµό και φαντάζονται πόνους αφόρητους, κάτι που είναι τελείως αντίθετο με την πραγµατικότητα. Οι φυσικοθεραπευτές παρομοιάζουν τον πόνο από τον βελονισμό με τον πόνο που νιώθουµε όταν μας τσιµπήσει ένα κουνούπι.

 

ΟΙ ΒΕΛΟΝΕΣ

 

Οι βελόνες της βελονοθεραπείας υπάρχουν σε πολλούς τύπους, φτιαγµένες από διάφορα είδη μετάλλου και σε διαφορετικό μέγεθος. Παλαιότερα ήταν χρυσές ή ασηµένιες. Οι βελόνες που χρησιµοποιούνται σήµερα είναι κατασκευασµένες από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα μέρη της βελόνης είναι η λαβή, από την οποία την κρατάει ο φυσικοθεραπευτής, και το αιχµηρό στέλεχος που εισέρχεται στο σηµείο της βελονονυξίας και είναι λεπτό σαν τρίχα. Οι βελόνες είναι συµπαγείς, χωρίς δηλαδή τον αυλό που έχουν οι βελόνες των ενέσεων. Το μέγεθος τους κυµαίνεται από ένα έως οκτώ εκατοστά μήκος. Οι βελόνες αυτές αποστειρώνονται σε κλίβανο θερµού αέρα στους 1600°C για 2 ώρες ή στους 1800°C για μια ώρα. Σήµερα, εφαρµόζονται στην πράξη βελόνες μιας χρήσης, αποστειρωµένες όπως τα χειρουργικά εργαλεία. ΄Ετσι, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.

 

ΠΑ ΠΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ

 

Η βελονοθεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσµατα σε πάρα πολλές ασθένειες. Μερικές από τις παθήσεις για τις οποίες συνιστάται ο βελονισµός είναι:

μυϊκοί ρευµατισµοί, το αυχενικό σύνδροµο, την ισχιαλγία, την οσφυαλγία, την περιαρθρίτιδα του ώµου, τις σπονδυλοαρθρίτιδες, την επικονδυλίτιδα αγκώνα, στους πόνους στις αρθρώσεις και στους μύες, στις νευραλγίες του τριδύµου, στους πόνους ρευµατικής οστεοαρθρίτιδας, στις κράµπες, στις πλευροδυνίες, στην τενοντίτιδα, στην τενοντοελυτρίτιδα, στην οστεοπόρωση, στην οστεοχονδρίτιδα.

 

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

 

Ο βιοϊατρικός βελονισµός δεν ανταγωνίζεται καµία θεραπεία. Το μοναδικό που ανταγωνίζεται είναι ο ανθρώπινος πόνος. Μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε όλες τις θεραπείες, είτε προέρχονται από το χώρο της κλασικής αλλοπαθητικής, φαρμακευτικής ιατρικής είτε από το χώρο της εναλλακτικής θεραπευτικής. Ο στόχος πάντα είναι να βοηθήσει ένα οργανισµός απ' όσο το δυνατόν περισσότερες κατευθύνσεις για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γι' αυτό και ο βελονισμός θεωρειται τµήµα της «Ολιστικής Ιατρικής». Με τον όρο αυτό εννοούμε την ιατρική που βλεπει τον ανθρωπο ως ένα ενιαίο ψυχοσωματικό σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες