Και στα σπίτια μας το Πάσχα η Αστυνομία..Drone και ελικόπτερα για την επιτήρηση της κυκλοφορίας...
Στους δρόμους βρίσκονται από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, όλες οι δυνάμεις της Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, καθώς...

οι μέρες αυτές και η επόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζονται ως οι πιο κρίσιμες για την αποτροπή της εξέλιξης της επιδημίας.

Για την εξασφάλιση της εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας και συναθροίσεων, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι ακόμα για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι μετακινήσεις με το ειδικό έντυπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, αν φανεί ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται στα μέτρα.


«Η εμπειρία μας από την εικόνα των τελευταίων ημερών είναι πως ο κόσμος έχει καταλάβει ότι πρέπει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα και πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι περισσότερο, όμως εμείς είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε προτείνουν οι ειδικοί της Υγείας», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στόχος είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι' αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της απομάκρυνσης από τα αστικά κέντρα, των συγκεντρώσεων σε πάρκα και υπαίθριους χώρους, γύρω από χώρους λατρείας, στις αγορές και στους σταθμούς λεωφορείων.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα, ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους, όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί», δήλωσε ο αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για τη διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

Drone και ελικόπτερα για την επιτήρηση της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drone και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.

Η χρήση των εναερίων μέσων πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός, αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα, γι' αυτό θα υπάρχουν και αυξημένες περιπολίες και αστυνομική παρουσία, για την πρόληψη διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα κυρίως, που είναι κλειστά.

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί», ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρος Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρος Διονύσου, κ.λπ.).
Έντονη παρουσία έξω από ναούς, από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση,
Αυξημένη επιτήρηση από σήμερα, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στη Βαρβάκειο αγορά, στη Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.
Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους, όπως Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίον του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.
Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους, έχουν εντολές να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και να ζητούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το λόγο της κατ' εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών και ιδιαίτερα τη μετάβαση σε πρόσωπα που έχουν ανάγκη βοηθείας. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποδεικνύεται, θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ στους παραβάτες.

Τα πρόστιμα της Μεγάλης Τετάρτης

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Χθες, Μεγάλη Τετάρτη, για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας, βεβαιώθηκαν 73 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια:

36 στην Αττική
13 στην Κεντρική Μακεδονία
12 στη Θεσσαλονίκη
πέντε στη Στερεά Ελλάδα
τρεις στη Θεσσαλία
δύο στην Ήπειρο
μία στη Δυτική Μακεδονία και
μία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 40 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 454 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ, ενώ σε 253 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Για άσκοπες μετακινήσεις, χθες βεβαιώθηκαν 1.958 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ:

879 στην Αττική
156 στη Δυτική Ελλάδα
146 στην Κρήτη
137 στη Θεσσαλονίκη
127 στην Πελοπόννησο
107 στα Ιόνια Νησιά
85 στην Κεντρική Μακεδονία
65 στη Θεσσαλία
57 στη Στερεά Ελλάδα
50 στο Νότιο Αιγαίο
46 στην Ήπειρο
45 στο Βόρειο Αιγαίο
43 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
15 στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί 41.992 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια κι έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κλπ), παρά τη σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη επτά παραβάσεις και συνελήφθησαν έξι άτομα.

Από την έναρξη του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 440 παραβάσεις κι έχουν συλληφθεί (426) άτομα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια