6 Μαρ 2020

Πέντε συνηθισμένα λάθη στο μαγείρεμα που κάνουν το φαγητό μας τοξικό

0 comments


Μπορεί να επιλέγετε πολύ προσεκτικά ποια τρόφιμα θα εγκαταλείψουν το ράφι του σούπερ μάρκετ για να σας ακολουθήσουν στο σπίτι, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσετε ότι φροντίζετε την υγεία σας – τουλάχιστον όχι αν δεν λαμβάνετε τα μέτρα σας και κατά το μαγείρεμά του.

Και... 

δεν αναφερόμαστε (μόνο) στα έξτρα κιλά που μπορεί να δείτε αν, για παράδειγμα, βουτήξετε τα όσπρια στο λάδι. Ορισμένες τροφές μπορούν να γίνουν εξαιρετικά τοξικές αν δεν τις μεταχειριστούμε σωστά.

Χρησιμοποιείτε λάθος έλαια

Κάθε έλαιο, ζωικό και φυτικό, μπορεί να φτάσει μέχρι μια συγκεκριμένη θερμοκρασία πριν γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας – και αυτή η θερμοκρασία διαφέρει για το καθένα από αυτά. Από τη στιγμή που αρχίζουν να καίγονται, απελευθερώνουν βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Τα έλαια που μπορούν να φτάσουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία παραμένοντας ασφαλή, είναι μεταξύ άλλων εκείνα που προέρχονται από το αβοκάντο και το αμύγδαλο, όπως και το σησαμέλαιο και το ηλιέλαιο.

Παραζεσταίνετε το ελαιόλαδο

Ακόμη και πριν φτάσει σε σημείο να γίνει επικίνδυνο, το ελαιόλαδο θα πρέπει να παραμένει σε χαμηλή θερμοκρασία για να διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του. Διαφορετικά, είναι σαν να το αφήνετε να πάει χαμένο.

Ξεροψήνετε το κρέας

Το τηγανιτό κρέας και το κρέας στο γκριλ μπορεί να είναι πεντανόστιμα, όμως εκτός από τη φιγούρα μας κάνουν κακό και στον οργανισμό μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι από τη στιγμή που ξεπερνά μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, δημιουργούνται συστατικά τα οποία βλάπτουν το ανθρώπινο DNA. Και κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι κατά το μεταβολισμό τους, ενδέχεται να ενεργοποιούν ένζυμα που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.

Χρησιμοποιείτε λάθος σκεύη

Τα αντικολλητικά σκεύη μπορούν να γίνουν εξαιρετικά τοξικά, επομένως αν έχετε τη δυνατότητα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πιο υγιεινές εναλλακτικές (π.χ. γυάλινα, κεραμικά ή ανοξείδωτα σκεύη). Διαφορετικά, βεβαιωθείτε ότι δεν δημιουργείτε γρατσουνιές στην επιφάνειά τους.

Φυλάτε τα περισσεύματα σε πλαστικά σκεύη

Ορισμένα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων αποτελούνται από ένα υλικό που λέγεται BPA (bisphenol – A), το οποίο ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους. Γι΄ αυτό προτιμήστε τα γυάλινα δοχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε