Η μεγάλη υποτίμηση τις δραχμής: Όσοι το γνώριζαν έγιναν πλούσιοι - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Η μεγάλη υποτίμηση τις δραχμής: Όσοι το γνώριζαν έγιναν πλούσιοι



Μπορεί αυτή εποχή πλέον να φαντάζει πολύ μακρινή, αλλά η Ελλάδα δεν είχε πάντα ευρώ. Κάποτε είχε την τύχη στα χέρια της όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική.

Το... 

 
 
 
1983 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά του υπουργού οικονομικών Γεράσιμου Αρσένη, προχώρησε στην υποτίμηση της δραχμής κατά 15% έναντι του δολαρίου, μια απόφαση που δεν πέτυχε τον αντικειμενικό της στόχο, αποτρέποντας τη διολίσθηση του εθνικού νομίσματος.

Σε πλήρη αντίθεση, η προηγούμενη υποτίμηση της δραχμής στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας κρίθηκε απολύτως επιτυχημένη.

Το 1953 ο τότε υπουργός Συντονισμού της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου, Σπύρος Μαρκεζίνης, ανακοίνωσε εντελώς αιφνιδιαστικά μέσω ραδιοφώνου την υποτίμηση της δραχμής κατά 50% έναντι του δολαρίου.

Στα εννέα πολύπαθα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την απελευθέρωση της Ελλάδος από τη γερμανική κατοχή, το εθνικό νόμισμα είχε υποτιμηθεί επτά φορές, χωρίς, όμως, ούτε η οικονομία να εξυγιανθεί ούτε η δραχμή να γίνει αξιόπιστη. Η χρυσή λίρα ήταν το κυρίαρχο νόμισμα στις συναλλαγές, το ισοζύγιο πληρωμών και ο προϋπολογισμός μονίμως ελλειμματικά και το κράτος λειτουργούσε χάρις στα χρήματα της αμερικανικής βοηθείας.

Η μίζερη αυτή κατάσταση ανατράπηκε από τα δύο τολμηρά μέτρα του Μαρκεζίνη, που έθεσαν την ελληνική οικονομία σε μια εποχή εξυγίανσης, ισορροπίας και ανάπτυξης. Την υποτίμηση ακολούθησε η πλήρης απελευθέρωση των εισαγωγών. Έως τότε οι εισαγωγές πραγματοποιούνταν με άδειες για ορισμένη ποσότητα που χορηγούσε το υπουργείο Εμπορίου, ή μάλλον ο Αμερικανός σύμβουλος.

Στη ραδιοφωνική του δήλωση ο Μαρκεζίνης, ανήμερα των 44ων γενεθλίων του, ανέφερε ότι η υποτίμηση πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, τον επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων και την προώθηση των επενδύσεων. Ανακοίνωσε παράλληλα την κατάργηση όλων των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση των εισαγωγών και την πάταξη της κερδοσκοπίας.

Η επιτυχία της αναπροσαρμογής είχε άμεση εξάρτηση από τη συγκράτηση των τιμών, αφού ως γνωστόν υποτίμηση σημαίνει αυξήσεις σε όλα τα εισαγόμενα. Ο Μαρκεζίνης είχε θέσει ως στόχο η άνοδος του τιμαρίθμου να συγκρατηθεί κάτω του 17%, για να αποτραπούν και οι λαϊκές αντιδράσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει η ελληνική οικονομία τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Σταδιακά από το 15,1% το ’53 ο μέσος πληθωρισμός κατρακύλησε μόλις στο 1,7% την περίοδο ’56-’63.

Όλα τα οικονομικά μεγέθη, από τον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο έως τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης, βελτιώθηκαν θεαματικά. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι επενδύσεις από τους επιχειρηματίες, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα ξένα κεφάλαια. Παράλληλα η απελευθέρωση των εισαγωγών πλημμύρισε την αγορά με πλήθος αγαθών και ανέστησε τον ανταγωνισμό. Η μαύρη αγορά και οι ελλείψεις ειδών εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες