Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για τα εργασιακά και την αδειοδότηση επιχειρήσεων - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για τα εργασιακά και την αδειοδότηση επιχειρήσεων


Θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητήματα που αφορούν στις αδειοδοτήσεις επιχειρηματικών και άλλα θέματα εντάσσονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Όσον αφορά στα εργασιακά προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Προβλέπεται η δυνατότητα θέσπισης από τις εθνικές και τοπικές ομοιοεπαγγελματικές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ειδικών όρων ή εξαίρεσης από την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων, για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε ειδικής κατηγορίας επιχειρήσεις, όπως επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

-Υπερισχύει της κλαδικής, κατ' εξαίρεση του γενικού κανόνα, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση. (άρθρο 55)

-Επανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κήρυξης ως υποχρεωτικής, για όλους τους εργαζόμενους, συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης κ.λπ. (άρθρα 56, 57)

- Επανακαθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τις ατομικές εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα,μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα: καθορίζεται ρητά το πέραν των 2 μηνών χρονικό διάστημα της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών, προκειμένου να θεωρηθεί μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας της υπαλληλικής σύμβασης, ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αμοιβής με προσαύξηση 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής, για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πέραν της συμπεφωνημένης, καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», οι συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών, που αφορούν σε απασχολούμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε δύο εργοδότες κατ' ανώτατο όριο καθώς και σε περιστασιακά απασχολούμενους με εργόσημο.

-Σε περίπτωση παράβασης του εργοδότη, για αδήλωτη εργασία, δεν τεκμαίρεται εφεξής ότι η σχέση εργασίας διήρκησε 3 μήνες.

Επίσης, καταργείται η υποχρέωση πράξης καταλογισμού σε βάρος του εργοδότη από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, άνευ ετέρου και αναδρομικά από την ημερομηνία του ελέγχου, του συνόλου των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ασφαλιστικών εισφορών, στην περίπτωση αποκάλυψης αδήλωτης εργασίας και της τεκμηρίωσης ότι η σχέση εργασίας του αδήλωτου εργαζόμενου διήρκεσε για τουλάχιστον 3 μήνες.

-Αναπροσαρμόζονται οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται με τη μορφή προστίμων στον εργοδότη που προβαίνει στην πρόσληψη εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, εργαζομένων που διαπιστώθηκαν, ως αδήλωτοι, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης [τα πρόστιμα που επιβάλλονται κυμαίνονται από 2.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ κατά περίπτωση, αντί από 3.000 έως 7.000 ευρώ, που κυμαίνονται σήμερα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες