Λάζαρος Τσαβδαρίδης:Να λυθεί έγκαιρα το ζήτημα της έλλειψης των καθηγητών σε τμήματα μαθητείας των ΕΠΑΛΝα λυθεί έγκαιρα το ζήτημα της έλλειψης των καθηγητών σε τμήματα μαθητείας των ΕΠΑΛ της χώρας προκειμένου να λάβει τέλος η αγωνία των ενδιαφερόμενων αποφοίτων και των  οικογενειών τους ζητάω με σχετική ερώτησή μου από την Υπουργό Παιδείας.
Όπως σημειώνω, η διαδικασία πρόσληψης των απαραίτητων αναπληρωτών καθηγητών για τη λειτουργία των τμημάτων μαθητείας βρίσκεται ακόμη μετέωρη αν και πολλά ΕΠΑΛ της χώρας έχουν ήδη έτοιμους τους μαθητές κι έχουν ήδη βρεθεί οι θέσεις πρακτικής των ενδιαφερομένων στις επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΠΑΛ της Βέροιας όπου έχει συμπληρωθεί ήδη ο απαραίτητος αριθμός των 8 σπουδαστών για τη συγκρότηση τμήματος μαθητείας στις ειδικότητες των Τεχνολόγων Τροφίμων και της Κομμωτικής ενώ έχουν φτάσει στο όριο της συμπλήρωσης και στην ειδικότητα της Νοσηλευτικής. 
Ως εκ τούτου, ζητώ από το Υπουργείο Παιδείας να διασαφηνίσει πότε σκοπεύει να προσλάβει αναπληρωτές καθηγητές μιας και βάση νόμου, υπάρχουν ήδη σχηματισμένα τμήματα μαθητείας καθώς και το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των κενών της επαγγελματικής εκπαίδευσης έτσι ώστε να μπορέσουν να συμπληρωθούν παράλληλα και εγκαίρως και οι ώρες που απαιτούνται για τη λειτουργία τμημάτων της μαθητείας.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:


 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 21-10-2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κα. Κεραμέως Νίκη

Θέμα: «Έλλειψη καθηγητών σε τμήματα μαθητείας ΕΠΑΛ της χώρας»

Κυρία Υπουργέ,
Με αγωνία οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που ενδιαφέρονται να μπουν σε τμήματα μαθητείας καθώς και οι οικογένειές τους, βλέπουν να φτάνει το τέλος του Οκτωβρίου και να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το αν και πότε θα προσληφθούν οι απαιτούμενοι καθηγητές στις εν λόγω ειδικότητες.
Παρά το γεγονός ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου και μέχρι τις 31Οκτωβρίου πρέπει να προσληφθούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ ως μαθητευόμενοι στις όποιες δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και από εκεί και πέρα να ξεκινήσουν παράλληλα και τα μαθήματα της ειδικότητάς τους στο ΕΠΑΛ, μέχρι σήμερα η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών παραμένει μετέωρη.
Και αυτό αν και πολλά ΕΠΑΛ της χώρας έχουν ήδη έτοιμους τους μαθητές κι έχουν ήδη βρεθεί οι θέσεις πρακτικής στις επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΠΑΛ της Βέροιας όπου έχει συμπληρωθεί ήδη ο απαραίτητος αριθμός των 8 σπουδαστών για τη συγκρότηση τμήματος μαθητείας στις ειδικότητες των Τεχνολόγων Τροφίμων και της Κομμωτικής ενώ έχουν φτάσει στο όριο της συμπλήρωσης και στην ειδικότητα της Νοσηλευτικής. 
Κατόπιν τούτων και επειδή:
Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που επιθυμούν να προχωρήσουν σε μαθητεία προκειμένου να πάρουν τη βεβαίωση παρακολούθησης του μεταλυκειακού έτους, πρέπει να μπορούν να προγραμματίζουν έγκαιρα το σπουδαστικό αλλά και το επαγγελματικό τους μέλλον
Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:
1) Τι σκοπεύετε να κάνετε με τη λειτουργία των τμημάτων; Σκοπεύετε να προσλάβετε καθηγητές καθώς, βάση νόμου, υπάρχουν ήδη σχηματισμένα τμήματα μαθητείας;
2) Σε περίπτωση θετικής σας απάντησης, πότε προβλέπεται να καλυφθούν τα κενά της επαγγελματικής εκπαίδευσης έτσι ώστε να μπορέσουν να συμπληρωθούν παράλληλα και οι ώρες που απαιτούνται για τη λειτουργία τμημάτων της μαθητείας;

Με εκτίμηση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Βουλευτής Ημαθίας ΝΔΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια