--------------------------------------------------------------------------------


3 Οκτ 2019

Λάζαρος Τσαβδαρίδης-Άμεσες ενέργειες για την προστασία των παραγωγών αλλά και των βιομηχανιών κομπόστας ροδακίνου

0 comments

Άμεσες ενέργειες για την προστασία των παραγωγών αλλά και των βιομηχανιών κομπόστας ροδακίνου

Ζήτησε ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Τσαβδαρίδης από τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Άμεσες ενέργειες για την προστασία των παραγωγών αλλά και των βιομηχανιών κομπόστας ροδακίνου ύστερα και από τους νέους δασμούς ύψους 25% των ΗΠΑ στην ΕΕ, που πλήττουν δυστυχώς και το βιομηχανικό μας ροδάκινο, ζητάω με Ερώτησή μου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.
Όπως τονίζω, είναι απόλυτη η ανάγκη να προβεί η Κυβέρνηση σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σε διεθνές επίπεδο για την εξαίρεση των μεταποιημένων φρούτων από την καταστροφική λίστα καθώς οι νέοι δασμοί «γονατίζουν» τους Έλληνες παραγωγούς του βιομηχανικού ροδάκινου.
Λειτουργούν δε προσθετικά στην απόγνωση του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής στην Ημαθία και στην Πέλλα, μετά και το ρωσικό εμπάργκο που έπληξε ανεπανόρθωτα το επιτραπέζιο ροδάκινο.
Επισημαίνω ότι σύμφωνα και με σχετικό δελτίο που εξέδωσε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, οι επιπρόσθετοι δασμοί ήρθαν αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.
Σημειώνω επιπροσθέτως ότι η ταχύτατη αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος είναι επιτακτική, καθώς ο Νομός Ημαθίας είναι ο πρώτος Νομός πανελλαδικά σε παραγωγή ροδακίνων, με πάνω από 65% αγροτικό πληθυσμό, και με κομβική συμμετοχή της γεωργικής παραγωγής στην οικονομία της χώρας και πλήττεται εδώ και χρόνια – με αποκορύφωμα την τελευταία τετραετία ΣΥΡΙΖΑ - από την εκτίναξη του κόστους της αγροτικής παραγωγής, τη συρρίκνωση των αγορών, την εκτόξευση των φορολογικών και ασφαλιστικών του βαρών.
Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
03-10-2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Βορίδη Μαυρουδή
Θέμα: «SOS για την Ελληνική κονσερβοποιία Ροδακίνου από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ στην ΕΕ»
Κύριε Υπουργέ,
Το καμπανάκι του κινδύνου για την Ελληνική Ροδακινοπαραγωγή ύστερα και από τον επιπλέον δασμό 25% στις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου στις Η.Π.Α. που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ, κρούει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας.
Οι επιπλέον αυτοί δασμοί συνολικά σε ευρωπαϊκά προϊόντα συνολικής αξίας 7,5 δις δολαρίων, απόρροια του κόστους της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus, «γονατίζουν» τους Έλληνες παραγωγούς του βιομηχανικού ροδάκινου, και λειτουργούν προσθετικά στην απόγνωση του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής στην Ημαθία και στην Πέλλα, μετά και το ρωσικό εμπάργκο που έπληξε ανεπανόρθωτα το επιτραπέζιο ροδάκινο.
Έτσι, μετά τον υφιστάμενο δασμό του 18% ο επιπρόσθετος του 25% πρόκειται να ρίξει αλάτι στην ήδη βαθιά πληγή στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου, καθώς η αγορά των ΗΠΑ είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα μας καθώς η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυμαίνεται στα 50.000.000 δολάρια.
Το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο δε από το γεγονός ότι, κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις Η.Π.Α., παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους.
Κατόπιν τούτων και επειδή
Η απόφαση επιπρόσθετων δασμών ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.
Ο Νομός Ημαθίας, ο πρώτος Νομός πανελλαδικά σε παραγωγή ροδακίνων, με πάνω από 65% αγροτικό πληθυσμό, και με κομβική συμμετοχή της γεωργικής παραγωγής στην οικονομία της χώρας πλήττεται εδώ και χρόνια – με αποκορύφωμα την τελευταία τετραετία ΣΥΡΙΖΑ - από την εκτίναξη του κόστους της αγροτικής παραγωγής, τη συρρίκνωση των αγορών, την εκτόξευση των φορολογικών και ασφαλιστικών του βαρών
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την προστασία των παραγωγών αλλά και των βιομηχανιών κομπόστας ροδακίνου καθώς και για τη συνολική προάσπιση του αγροτικού εισοδήματος;
2. Προτίθεστε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο για την εξαίρεση των μεταποιημένων φρούτων από την καταστροφική λίστα; Και αν ναι, ποιες ενέργειες θα είναι αυτές και ποιο το χρονοδιάγραμμα διεκδίκησής τους;
Με εκτίμηση
Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε