Εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ - «Ναι» επί της αρχής και από τον ΣΥΡΙΖΑ


Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑκαι τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το πλαίσιο των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν η Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ, "παρών" ψήφισε το ΚΚΕ, για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ενώ κατά ψήφισε το ΜΕΡΑ 25 . Όσον αφορά στα άρθρα «Ναι» είπαν Ν.Δ και ΚΙΝ.ΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ενώ το ΜΕΡΑ 25 καταψήφισε τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ ωστόσο υπερψήφισε τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη.

Ανάσα στα λαϊκά νοικοκυριά λέει η κυβέρνηση - Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

Με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται των ρυθμίσεων και να κάνει λόγο για μεγάλη ανακούφιση στα μικρά και μεσαία νοικοκυριά και την αντιπολίτευση να κρατά επιφυλάξεις, συνεχίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιωτικές αλλαγές για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο τροπολογίες με τις οποίες ζητά την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μικρών επιχειρήσεων και ιδιοκτησιών για μικρά νησιά. Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θα έχει θετική στάση ως προς τις νέες ρυθμίσεις, ενώ το ΚΚΕ διευκρίνισε ότι θα δηλώσει «παρών» και για τον ΕΝΦΙΑ και για τις 120 δόσεις. Η Ελληνική Λύση εξέφρασε επιφυλάξεις μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή και το ΜΕΡΑ25 δήλωσε ότι διαφωνεί.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι με τις νέες ρυθμίσεις διευρύνεται η βάση για τους οφειλέτες και μπορούν να υπαχθούν πλέον και Νομικά Πρόσωπα, ανακουφίζονται άμεσα οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, μειώνεται η ελάχιστη δόση από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μειώνεται το επιτόκιο που επιβαρύνει τους οφειλέτες, από 5% στο 3%.

Μίλησε ακόμα για ένα μόνιμο και δίκαιο σύστημα που φέρνει άμεση ανακούφιση στα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ θα αποτρέπει στο μέλλον την ανάγκη καταφυγής σε νέες ρυθμίσεις.

«Ακούμε την αγορά, αναστέλλουμε τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, είμαστε κοντά στις ανάγκες των Ελλήνων φορολογουμένων και προσδοκούμε στην αύξηση των εσόδων, κυρίως γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», τόνισε ο κ. Σπανάκης, καλώντας όλα τα κόμματα «να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που έχει στόχο την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, έκανε λόγο «για ρετουσάρισμα και ένα μικρό λίφτινγκ των ρυθμίσεων που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση» και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του κόμματός της που αφορά την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των μικρών νησιών με κάτω από 1000 κατοίκους καθώς και μικρές επιχειρήσεις.

«Εμείς θεσπίσαμε το ακατάσχετο των λογαριασμών. Ευχόμαστε να μην ξαναφέρετε τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας και να φορτωθούν οι πολίτες τις αμαρτίες σας. Η ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ ήταν δική μας διάταξη που, παρά τα όσα αντίθετα λέγατε, το κάναμε πράξη. Διασφαλίσαμε για το τρέχον έτος μείωση κατά 10% με έμφαση στις μικρές ακίνητες περιουσίες και σταδιακό περιορισμό για τις μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου.

Παράλληλα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόνο για το τρέχον έτος, ενώ τόνισε ότι η ρύθμιση που φέρνει δείχνει και τη μεροληψία της στα ψηλά κλιμάκια.

«Εμείς συμφωνούμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ. Η δική μας λογική ήταν να μειωθεί ο φόρος σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, η δική σας λογική είναι να περιορίσετε τη μείωση του φόρου στις μεγάλες περιουσίες», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί κατανοείτε ότι η κατάσταση της οικονομίας που παραλάβατε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή, είναι, όμως, ανησυχητικός ο τρόπος που επιλέγετε να την διαχειριστείτε και χωρίς να λέτε την αλήθεια για τον δημοσιονομικό χώρο που σας αφήσαμε. Φέρατε ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο βλέπουμε ρυθμίσεις των δικών μας διατάξεων με το δικό σας χρώμα».

Η κ. Παπανάτσιου χαρακτήρισε, επίσης, «μικρά ρετουσαρίσματα τις τροποποιήσεις για τις 120 δόσεις», σημειώνοντας ότι είναι συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες παρέλαβε σε «ώριμο στάδιο η κυβέρνηση της ΝΔ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια