Τα μη πιστοποιημένα γυαλιά ηλίου μπορούν να βλάψουν τα μάτια σαςΘα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι τέτοιου είδους γυαλιά ηλίου μπορεί να κάνουν πολύ κακό στα μάτια σας και ενδεχομένως να έχετε ακούσει ότι είναι καλύτερο να... 

 
 
 
μη φοράτε καθόλου γυαλιά από το να φοράτε τέτοια γυαλιά. Αλλά γιατί;

Όταν η κόρη του ματιού, είναι εκτεθειμένη σε έντονο φως τείνει να συστέλλετε για να προστατεύει το μάτι. Αν όμως βάλουμε μπροστά του ένα σκούρο φακό χωρίς προστασία, ουσιαστικά ξεγελάμε την κόρη του ματιού ότι δεν υπάρχει πολύ φως, έτσι ανοίγει και το μάτι μας είναι εκτεθειμένο στη UV ακτινοβολία.

Επιπτώσεις

Η συχνή έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και ενδεχομένως της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας - δύο από τις κύριες αιτίες απώλειας της όρασης.

Είναι περίεργο γιατί, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία κάνει κακό στο δέρμα τους, προφανώς γιατί βλέπουν άμεσα τα αποτελέσματα, δεν σκέφτονται ότι το ίδιο συμβαίνει και στα μάτια τους. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι τα προβλήματα στα μάτια θα φανούν μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα όπως στο δέρμα.
 
 


Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο για τα παιδιά, καθώς τα μάτια των παιδιών δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως καθώς και όλοι οι αμυντικοί τους μηχανισμοί. Έρευνες εκτιμούν ότι το 80% της UV ακτινοβολίας που δεχόμαστε στη ζωή μας, απορροφάται πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Κάτι τελευταίο που ίσως να έχετε ξανακούσει είναι ότι οφείλετε να φοράτε γυαλιά ηλίου όχι μόνο τις ηλιόλουστες μέρες αλλά και όταν υπάρχει συννεφιά και κυρίως τα παιδιά.

Πηγη://lenshop.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια