Παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών - Τι φέρνει η τροπολογία για τους δασωμένους αγρούς - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών - Τι φέρνει η τροπολογία για τους δασωμένους αγρούς


Στην κατάθεση σειράς τροπολογιών προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος που αφορούν μεταξύ άλλων τους δασωμένους αγρούς και την παράταση των δασικών χαρτών.

Με την τροπολογία των δασωμένων αγρών δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί έκταση δάσους έως 30 στρεμμάτων μόνο για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. Για εκχερσώσεις μεγαλύτερες των πέντε στρεμμάτων απαιτείται τεχνοοικονομική μελέτη ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας που θα αντικαταστήσει το δάσος.

Όπως επισημαίνεται, η ρύθμιση αφορά όσους έχουν ιδιοκτησία στην περιοχή της παραχώρησης. Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει αναδειχθεί ότι υπάρχουν 3.500.000 στρέμματα δασωμένων αγρών στο 51% της χώρας. Οι εκτάσεις αυτές προστατεύονται από τη νομοθεσία και υπάρχει περιορισμός των χρήσεων, ιδιαίτερα σε αυτές που χαρακτηρίζονται ως δάση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της τροπολογίας, καθώς η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 51% έδειξε ότι οι εκχερσωμένες εκτάσεις είναι περίπου 1.600.000 στρέμματα δηλ. το θετικό ισοζύγιο του κράτους είναι περίπου 2 εκατ. στρέμματα η προτεινόμενη διάταξη εκτιμά ότι θα έχει μικρή επίπτωση στο δασικό ισοζύγιο της χώρας.

ADVERTISING

Δασικοί χάρτες. Σε ό, τι αφορά τους δασικούς χάρτες, με την τροπολογία δίνεται παράταση έως τις 30 Αυγούστου στην ανάρτηση των δασικών χαρτών (η οποία εκπνέει στις 27 και 28 Ιουνίου για τους κατοίκους εσωτερικού). Η νέα παράταση δίνεται κατ' εξαίρεση για τις περιοχές όπου ο δασικός χάρτης αναρτήθηκε από τις 19 Οκτωβρίου 2018 έως και 1 Μαρτίου 2019 και αφορά περιοχές: της Ανατολικής Αττικής, της Δυτικής Αττικής, των Κυκλάδων, της Θεσσαλονίκης, της Δράμας, της Κοζάνης, της Μαγνησίας και της Καρδίτσας.

Επιπλέον θεσπίζεται ανώτατο χρονικό όριο εξέτασης αντιρρήσεων από τις αρμόδιες Επιτροπές η 31η Δεκεμβρίου 2019 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κύρωσης των δασικών χαρτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης του έργου.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος απέσυρε τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα για συνένωση οικοπέδων με σκοπό τη δημιουργία άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων μετά την αφαίρεση της οφειλόμενης προσφοράς γης.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες