Μάκης Αντωνιάδης:Ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας είναι στα άκρα - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Μάκης Αντωνιάδης:Ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας είναι στα άκρα

Συνέντευξη στον Γιώργο Σταύρου και το Agrotes.eu
Στην προσπάθεια που κάνει το agrotes.eu για διαρκή ενημέρωση σε ότι έχει σχέση με τις επερχόμενες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, φιλοξενεί σήμερα χειμαρρώδη τον πρόεδρο του ενιαίου αγροτικού συλλόγου  Νάουσας, Μάκη Αντωνιάδη, ο όποιος με απλά λόγια και σταράτες κουβέντες εξηγεί τα καυτά προβλήματα και υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι θα τα βρει σκούρα αν τα βάλει με τους αγρότες και προχωρήσει στα βαριά αντι-αγροτικά μέτρα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Σύλλογο.
Ο Ενιαίος αγροτικός σύλλογος Νάουσας ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια. Βέβαια ο σύλλογος υπήρχε και από πιο παλιά. Με τον καινούριο νόμο 4015 έπρεπε να δημιουργηθεί ένας καινούριος σύλλογος. Και αυτό κάναμε. Έχει γύρω στα 600-700 μέλη από το ξεκίνημα του. Ο σύλλογος βρίσκεται στην Νάουσα η οποία είναι μια περιοχή που παράγει κύριος φρούτα και κηπευτικά (ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, κεράσια, δαμάσκηνα και βερίκοκα). Η Νάουσα είναι ένα μέρος ευλογημένο που παράγει πολύ ποιοτικά προϊόντα.

Ποια είναι η κατάσταση των αγροτών στην Ημαθία;
Η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί τα προϊόντα τα δικά μας απευθύνονταν κατά 90% στην ρώσικη αγορά αλλά δυστυχώς με το προπέρσινο εμπάργκο της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουμε έρθει στο απροχώρητο, δηλαδή πουλάμε τα προϊόντα μας σε τιμές κάτω του κόστους. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για εμάς.

Υπήρξαν προβλήματα με τις ενισχύσεις στην περιοχή σας;
Εμείς εδώ δεν παίρναμε ποτέ ενισχύσεις. Οι δενδρώδεις καλλιέργειες δεν έπαιρναν ποτέ ενισχύσεις. Έπαιρναν μόνο μια ενίσχυση τα συμπύρηνα ροδάκινα που προορίζονταν για κονσερβοποιία. Η άποψη η δικιά μας είναι ότι οι ενισχύσεις πρέπει να δίνονται μόνο σε αυτούς που καλλιεργούν την γη, δεν δεχόμαστε ιστορικά δικαίωμα με τίποτα. Κάποιος που ξεκινάει τώρα παίρνει 7 ευρώ το στρέμμα ενιαία ενίσχυση. Ψίχουλα δηλαδή.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο αγώνας στην Ημαθία;
Πριν από λίγες μέρες, εμείς από την Ημαθία και κάποιοι αγρότες από Πέλλα κάναμε συμβολική κατάληψη-διαμαρτυρία στα γραφεία του ΟΓΑ στην Θεσσαλονίκη, για να δείξουμε με αυτόν τον τρόπο ότι ο ΟΓΑ είναι το ταμείο μας και θέλουμε να παραμείνει το ταμείο μας. Στις 15 του μήνα είχαμε μια παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Νάουσα γιατί θέλουν να μας κόψουν κάποια ποσοστά από τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε από τον περσινό παγετό. Την Κυριακή 17 του μήνα έχουμε μια σύσκεψη όλοι οι σύλλογοι της Κεντρικής Μακεδονίας για να αποφασίσουμε το μέλλον των κινητοποιήσεων. Με σιγουριά μπορώ να πω ότι θα βρισκόμαστε στα εγκαίνια της Agrotica γιατί εκεί θα παρεβρίσκεται και ο Επίτροπος Γεωργίας. Στην σημερινή μας συνάντηση θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε το διάστημα μέχρι τότε. Φυσικά δεν αποκλείουμε και άλλη μια κάθοδο στην Αθήνα.
Οι σύλλογοί μας τον τελευταίο καιρό κάνουν συνέχεια συνελεύσεις. Ο κόσμος είναι στα άκρα. Η κυβέρνηση αυτή την στιγμή μπορεί να έχει συνομιλητές εμάς, δηλαδή ανθρώπους με κοινή λογική, ανθρώπους που μιλάνε με επιχειρήματα, προτάσεις και σχέδια.

Ζητάμε άμεση λύση στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, όπως επίσης και μια συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο γιατί έχει δεχτεί όλους τους κοινωνικούς φορείς εκτός από τους αγρότες.

Σε περίπτωση που περάσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό πως βλέπετε τα πράγματα;
Αν περάσει το νομοσχέδιο θα σταματήσει να υπάρχει πρωτόγεννης τομέας. Φορολογία και προκαταβολή, ασφάλιση και ΕΛΓΑ όλα αυτά μας κάνουν πάνω από 90% του εισοδήματος μας. Εμείς πως θα ζήσουμε την οικογένεια μας;
Μπορώ να σας δώσω και ένα παράδειγμα. Το παράδειγμα της οικοδομής νομίζω είναι κάτι παρόμοιο. Σήμερα ρωτάν πως ζουν οι οικοδόμοι και οι πολιτικοί μηχανικοί. Απλά δεν ζουν.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Ναι θα ήθελα να αναφέρω την είδηση ότι προχτές ο Δήμαρχος Νάουσας πήρε μια πρωτοβουλία να καλέσει όλους τους παραγωγικούς φορείς του Δήμου Νάουσας και επίσης πήρε και άλλη μια πρωτοβουλία μαζί με τους υπόλοιπους Δημάρχους του Νομού να ξανακάνει την ίδια διαδικασία και στην Ένωση Δήμων Ελλάδος. AG

Post Bottom Ad

Σελίδες