Αντίγραφο του Ιερού Ευαγγελίου της Ουκρανίας παρέλαβε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τον Ουκρανό Πρέσβη - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Αντίγραφο του Ιερού Ευαγγελίου της Ουκρανίας παρέλαβε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τον Ουκρανό Πρέσβη

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ο Πρέσβης της Ουκρανίας κ. Volodymyr Shkurov, παρέδωσε εκ μέρους της κυβέρνησής του, πιστό αντίγραφο του Ιερού Ευαγγελίου της Ουκρανίας στον Βουλευτή Ημαθίας και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας –  Ουκρανίας κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη ως εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Παρουσία Βουλευτών-μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Ουκρανίας, Πρέσβεων από την Ελβετία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία και Εκπροσώπων Πρεσβειών, ο Πρέσβης της Ουκρανίας επέδωσε το χρυσοποίκιλτο Ευαγγέλιο στον κ. Τσαβδαρίδη, προκειμένου να τοποθετηθεί μόνιμα στην Βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου.
Πρόκειται για το ακριβές αντίγραφο του Πρωτόβιβλου της Ουκρανίας- Ιερού Ευαγγελίου «Περεσόπνιτσα», το οποίο πήρε την ονομασία του από ένα μικρό χωριό στην Ουκρανία. Αποτελεί το πρώτο λειτουργικό βιβλίο στις χώρες της Νότιας Ρωσίας, προσαρμοσμένο στη γλώσσα του 16ου αιώνα και αποτελεί το ιερότερο και πιο σπάνιο κειμήλιο της Ουκρανίας. Θεωρείται σύμβολο  της Ορθοδόξου Αναγεννήσεως καθώς και της κρατικής κυριαρχίας, ενώ σε αυτό δίνουν τον όρκο πίστεως προς τον λαό της Ουκρανίας ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της Κυβερνήσεως του Ουκρανικού Κράτους κατά την ορκωμοσία τους. Είναι γραμμένο με χρυσό εικοσιτριών καρατίων σε πάπυρο με κεφαλαία γράμματα των οποίων το σχήμα μοιάζει με εκείνα παλαιών σλαβονικών χειρόγραφων.
Παραλαμβάνοντας το Ιερό Ευαγγέλιο ο κ. Τσαβδαρίδης ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ουκρανίας εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Β. Μεϊμαράκη και τον διαβεβαίωσε πως «η Βουλή των Ελλήνων παραλαμβάνει στην ουσία την ψυχή της Ουκρανίας, προκειμένου να τη φυλάξει ως πολύτιμο φυλακτό φιλίας των δύο εθνών, ως φωτεινή απόδειξη των ισχυρών δεσμών και των κοινών αξιών που συνδέουν τις δύο χώρες, ως άσβεστο φάρο που θα εγγυάται την ασφαλή πλεύση των δύο λαών σε ήρεμα λιμάνια συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και κοινής ανάπτυξης». Κάλεσε τον κ. Volodymyr Shkurov να μεταφέρει στον «περήφανο Ουκρανικό Λαό, την αγάπη μας, την υποστήριξη μας, την φιλία μας» και πρόσθεσε ότι η λέξη Ευαγγέλιο σημαίνει «χαρούμενο μήνυμα και σήμερα εσείς κ. Πρέσβη, δωρίζετε στην Ελληνική Βουλή όχι απλά ένα ιερό κειμήλιο, αλλά ένα πανανθρώπινο μήνυμα πίστης, ελπίδας και πολιτισμού. Από σήμερα, το πιστό αυτό αντίγραφο της Ουκρανικής πνευματικής κληρονομιάς που με ευγένεια μας επιδίδετε, θα κοσμεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα επιβεβαιώνει κάθε μέρα τις άριστες μεταξύ μας σχέσεις». 
«Με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλουμε να υπογραμμίσουμε την αξία της αρχής της Δημοκρατίας και να εκφράσουμε συμβολικά την εκτίμηση μας προς τη Βουλή των Ελλήνων , όπως και να τονίσουμε τον σεβασμό του Ουκρανικού λαού προς το φίλο Ελληνικό λαό» τόνισε ο Πρέσβης της Ουκρανίας κ. Volodymyr Shkurov, αναφέροντας ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εκείνον να παρίσταται στην εκδήλωση που πραγματοποιείται «στη χρονική συγκυρία κατά την οποία οι χώρες μας γιορτάζουν διακόσια χρόνια από τη γέννηση του εθνικού ποιητή της Ουκρανίας Ταράς Σεβτσένκο και διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας».

Post Bottom Ad

Σελίδες