Ανοίγει το Ε9 στο Taxisnet, οι λεπτομέρειες που θα μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ανοίγει το Ε9 στο Taxisnet, οι λεπτομέρειες που θα μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ

Μέσω του taxisnet, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα όσοι θέλουν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους στη συμπλήρωση των αρχικών δηλώσεων Ε9, τα οποία είχαν ως συνέπεια την επιβάρυνσή τους με υπέρογκα ποσά ΕΝΦΙΑ.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν ή να διαγράψουν ή να συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους στο σύστημα να είναι η πραγματική. Η προθεσμία για να προβούν σε όλες αυτές τις ενέργειες λήγει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε η κ. Σαββαΐδου, είναι πολύ πιθανό, τελικά, να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 
Mε βάση τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, οι φορολογούμενοι θα χρειαστεί να κάνουν τουλάχιστον έξι διαφορετικών ειδών ελέγχους στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, για να εντοπίσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9 των ετών 2005-2014. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνουν ό,τι ακριβώς έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι για την ακίνητη περιουσία τους στα έντυπα Ε9, οπότε όποια λάθη εντοπίσουν μπορούν να τα εξαλείψουν με την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων. 
Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν μια ακόμη πιο πλήρη εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης και να μπορούν να εντοπίσουν ευκολότερα τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους, μπορούν να λάβουν υπόψη τους και τη διαμόρφωση του Ε9 την 1η-1-2014. Αυτό μπορούν να το πράξουν «κατεβάζοντας» από την ηλεκτρονική εφαρμογή «Περιουσιολόγιο-E9» στο ΤΑΧΙSNET το σχετικό αρχείο pdf. Συγκεκριμένα, μόλις εισέλθουν στην εφαρμογή, στο κάτω μέρος της αριστερής πλευράς, όπου υπάρχουν οι επιλογές των «εκτυπώσεων», μπορούν να επιλέξουν «Εκτύπωση περιουσιακή κατάστασης για το έτος 2014».
 Οι οδηγίες που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι φορολογούμενοι, προκειμένου να εντοπίσουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους στο Ε9, έχουν αναλυτικά ως εξής:

 1 Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή σας κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από το νόμο έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη φετινή δήλωση Ε9. 
Δηλαδή θα έπρεπε να είχατε υποβάλει Ε9 έτους 2014 και να ξαναδηλώνατε στον πίνακα 1 του Ε9 όλα τα στοιχεία για το ημιτελές κτίσμα που έχετε, προσθέτοντας όμως στη νέα στήλη 32, που προστέθηκε στο φετινό έντυπο, τον κωδικό 8 που δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό». 

2 Διορθώστε τις παραλείψεις σας στη δήλωση των στοιχείων των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων σας. Εφόσον έχετε στην ιδιοκτησία σας κτίσματα τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα, αλλά στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίστηκε γι’ αυτά η προβλεπόμενη έκπτωση του 20% επί του οφειλόμενου φόρου, θα πρέπει να κοιτάξετε προσεκτικά πώς έχετε δηλώσει στο Ε9 τα συγκεκριμένα ακίνητα. 
Για να μην έχει υπολογιστεί η έκπτωση 20% σημαίνει ότι είτε δεν έχετε συμπληρώσει στη δήλωση Ε9 την ένδειξη «κενό» για το συγκεκριμένο ακίνητό σας είτε ότι δεν έχετε αναγράψει στο Ε9 τον αριθμό παροχής ρεύματος. Μπορεί επίσης να μην έχετε συμπληρώσει κανένα από τα δύο αυτά απαραίτητα στοιχεία στο Ε9. 
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υποβάλετε τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9, όταν ανοίξει η σχετική εφαρμογή, προκειμένου να σας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσετε: * είτε στη συμπλήρωση του κωδικού 8 στη στήλη 32, ώστε να δηλώσετε ότι το κτίσμα σας ήταν «κενό» * είτε στη συμπλήρωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ * είτε στη συμπλήρωση όλων των παραπάνω κωδικών και των ενδείξεων μαζί. 


3 Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί αδίκως με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν επικαρπία ή ψιλή κυριότητα αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στη στήλη 15 ή και στη στήλη 19 του πίνακα 1, καθώς επίσης και στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9.

Post Bottom Ad

Σελίδες