Στις αλησμόνητες πατρίδες πήγαν η Εύξεινος λέσχη Βέροιας - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Στις αλησμόνητες πατρίδες πήγαν η Εύξεινος λέσχη Βέροιας

Δεν είναι η περιέργεια, ούτε η ψυχική αγαλλίαση που νιώθει κανείς όταν πατήσει τα άγια χώματα του Πόντου αυτό που κάνει τους “Αργοναύτες” της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας να πραγματοποιούν κάθε χρόνο το ταξίδι τους στον Πόντο, αλλά το τάμα που εκπληρώνουν να ενώσουν νοητά και ψυχικά την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή τον Μικρασιατικό Πόντο με την Μητέρα Ελλάδα.
Έχοντας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στραμμένο το βλέμμα προς τα εκεί, τα μέλη και οι φίλοι της Ε.Λ.Β. με αρχηγό αποστολής τον πρόεδρο της Λέσχης Χαράλαμπο Καπουρτίδη πραγματοποίησαν και φέτος, για άλλη μια χρονιά  με μεγάλη επιτυχία, την 11ημερη εκδρομή τους στα παράλια του Ευξείνου Πόντου (22/07/14 - 01/08/14), διαγράφοντας περισσότερα από 4.500 χλμ. Διασχίζοντας την Ανατολική Μακεδονία, τη Δυτική και Ανατολική Θράκη, τη Βιθυνία και την Παφλαγονία αντίκρισαν τον Εύξεινο Πόντο, τη θάλασσα των προγόνων τους. Περνώντας από τη Σαφράμπολη, την Κασταμονή και σχεδόν όλες τις παραλιακές πόλεiς του Πόντου, Σινώπη, Πάφρα, Σαμψούντα, Κοτύωρα, Οινόη, Κερασούντα, Τρίπολη, Πλάτανα, κλπ, επισκεπτόμενοι κάθε μνημείο, γειτονιά, σχολείο και εκκλησία που φανέρωνε το ελληνικό στοιχείο της περιοχής, έφτασαν στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, την περίφημη
Τραπεζούντα. Την Τραπεζούντα με τον Αγ. Ευγένιο τον πολιούχο  και προστάτη της, το ναό της του Θεού Σοφίας, της Παναγίας της Χρυσοκέφαλου και τόσους ακόμη μικρότερους ναούς, τη μονή της Θεοσκεπάστου, το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, τις οικίες των Θεοφυλάκτου και Καπαγιαννίδη αλλά και το ξακουστό ανά τον κόσμο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά του Πόντου.
Μεγάλη συγκίνηση και ρίγη ένιωσαν οι “Αργοναύτες” όταν ανέβηκαν στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου και ξεναγήθηκαν μέσα στο χώρο. Βγαίνοντας έξω από τη μονή και αφού άναψαν το κεράκι τους,  η λύρα το τραγούδι και ο χορός, ήταν η ανταπόδοση προς το πρόσωπό της για την ευλογία που μοιράζει απλόχερα όχι μόνο σε Ελληνορθόδοξους αλλά και σε κάθε θρησκείας πιστό ανά την οικουμένη.
Κατεβαίνοντας από την Παναγιά μας, όπως κάθε φορά, σταμάτησαν στο πολυτραγουδισμένο γεφύρι του Πόντου << τη τρίχας το γεφύρ >>.  Εκεί τραγούδησαν το ανάλογο τραγούδι, τοποθέτησαν την αντίστοιχη πληροφοριακή πινακίδα και  καθάρισαν το μνημείο από τα κόκκινα γράμματα που κάποιοι, πριν 4 περίπου χρόνια, έγραψαν κάτι…
Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια αποστολή η επίσκεψη του καθενός “Αργοναύτη” στον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι παππούδες του. Η πανέμορφη Σάντα, τα παρχάρια της Ματσούκας, η Ίμερα, η Κρώμνη, η Λιβερά, τα Λιβάδια, το Παϊπούρτ, το Αρταχάν, η Κερασούντα, το Κάρς, οι γειτονιές του Χαψίκιοϊ, ήταν οι προορισμοί των μελών της αποστολής, πάντα με την βοήθεια των αδελφών μας που κατοικούν εκεί.  Αναζητώντας ο καθ’ ένας τους το σπίτι από το οποίο ξεριζώθηκαν οι πρόγονοί τους, ένιωθαν μεγάλη συγκίνηση καθώς πατούσαν τα χώματα στα οποία βάδισαν και εκείνοι.  
Από την άλλη πλευρά, το πανέμορφο τοπίο στην λίμνη Ουζούν Γκιόλ- Σάραχο, αλλά και οι πανέμορφοι στην ψυχή άνθρωποι των ποντιόφωνων χωριών των Σουρμένων και της Τόνγιας, που κάθε φορά που καταφθάνουν Έλληνες στην περιοχή αναφωνούν τη λέξη “Αδέλφια”, έκαναν την αναζήτηση στις ρίζες ακόμα πιο έντονη. Τέλος, ο κύκλος των γεωγραφικών συνόρων του Πόντου έκλεισε με την Αμάσεια, όπου δολοφονήθηκαν δεκάδες Ελλήνων επιφανών προσώπων της εποχής κατά την περίοδο 1919- 1923 από τους Νεότουρκους, αλλά και τη Μερζιφούντα, την πόλη όπου φοιτούσαν εκατοντάδες Ελληνόπουλα κάθε χρόνο στο  Αμερικανικό Κολλέγιο “Ανατόλια”, τα οποία μάλιστα έδωσαν στην ομάδα ποδοσφαίρου που είχαν δημιουργήσει το όνομα “Πόντος” και έπαιζαν υπερήφανα με τα χρώματα μπλε και άσπρο, ώσπου το τίμημα ήταν να εκτελεστούν από τις Κεμαλικές αρχές.
Όλα αυτά ήρθε να συμπληρώσει το πέρασμα από τη Βασιλεύουσα. Η επίσκεψη στα ελληνικά μνημεία και τις εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτήν την “Αργοναυτική Εκστρατεία”. Η μαγεία της Πόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας επιβεβαίωσαν στα μέλη της αποστολής για άλλη μια φορά τον τίτλο που φέρει η Πόλη, ως “η πόλη των πόλεων”.
Οι άνθρωποι που συντέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί με επιτυχία αυτό το ταξίδι ψυχής  είναι: ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης με την λύρα και το τραγούδι του, ο Σπύρος Θεοδωρίδης με την γλυκύτατη φωνή του, η Ηρώ Φωστηροπούλου με τα όμορφα παραδοσιακά δίστιχα, η Χούλια Καβάζ με την ωραία ξενάγησή της, ο οδηγός του λεωφορείου Δημήτρης Κωστής και ο Φιλοκτήμων  Φωτιάδης με την Έλενα Αλατσίδου οι οποίοι είχαν την φροντίδα και επιμέλεια των ταξιδιωτών, των ξενοδοχείων, των τελωνείων κλπ.  
Το  διοικητικό συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του σε όλα τα μέλη της αποστολής και εύχεται κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Έλληνες, Πόντιοι και μη, να πραγματοποιούν αυτό το ταξίδι. Ας μη ξεχνάμε ότι ένας λαός έχει ελπίδες επιβίωσης μόνο όταν αναζητά τις ρίζες του.
Με τιμή
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.

Post Bottom Ad

Σελίδες