ΖΗΣΗΣ Χ. ΠΑΤΣΙΚΑΣ: Το Φράγμα στο επίκεντρο του εναλλακτικού τουρισμού - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΖΗΣΗΣ Χ. ΠΑΤΣΙΚΑΣ: Το Φράγμα στο επίκεντρο του εναλλακτικού τουρισμού

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ "ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ"
Ανέβηκα προχθές μια βόλτα στα Πιέρια. Ο καιρός μουντός, αλλά η φύση στα ντουζένια της, η ομορφιά ήταν αδύνατο να κρυφτεί πίσω από τη συννεφιασμένη ατμόσφαιρα.  Η διαδρομή από τη Βέροια είναι εντυπωσιακή. Από το κέντρο της πόλης, σε λίγα λεπτά φτάνεις στο Φράγμα. Και από εκεί ξεκινάει η ανάβαση μέσα από τα στενά του Αλιάκμονα. Τα νερά ατελείωτα... ψηλά δέντρα φτάνουν μέχρι τις όχθες... τοπίο μαγικό, όμως ανεκμετάλλευτο! Από μωρό παιδί που θυμάμαι την εικόνα του παραποτάμιου Άλσους... 
Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Καμία πολιτική ηγεσία δεν ασχολήθηκε με την αναβάθμιση της περιοχής, η οποία υποβαθμίζεται κιόλας από κάποιους ηλίθιους που τάχα «απολαμβάνουν» τη φύση αφήνοντας πίσω τους σκουπίδια. 
Μόνο η ΔΕΗ έχει επενδύσει πακτωλό εκατομμυρίων, τόσο για την ενεργειακή εκμετάλλευση του υδάτινου πλούτου του Αλιάκμονα, όσο και για την διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών γύρω από την τεχνητή λίμνη. 

Κι όμως, όσες προσπάθειες ξεκίνησαν για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εκμεταλλεύσεων και εναλλακτικού αθλητισμού, σκόνταψαν στην μόνιμη επωδό των πολιτικών αρχόντων «δεν θα αφήσει η ΔΕΗ». Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Η ΔΕΗ φοβάται – και πολύ καλά κάνει – τα ατυχήματα στην περιοχή. Η ροή του ποταμού είναι συνεχής, αν και δεν φαίνεται με το μάτι, ενώ η στάθμη αυξομειώνεται διαρκώς. Συνεπώς, η κάθε είδους αυθαίρετη χρήση των νερών του Αλιάκμονα ανάμεσα στα υδροηλεκτρικά έργα είναι επικίνδυνη. 

Αυτό που δεν επιχείρησε ποτέ, καμία δημοτική αρχή, είναι να βρει τον τρόπο ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν τουριστικές και αθλητικές δραστηριότητες στο Φράγμα, με υψηλά στάνταρ ασφαλείας. Αναφέρω ενδεικτικά την κωπηλασία, τη βόλτα με καραβάκι ή το «θαλάσσιο» ποδήλατο. Πώς θα μπορούσαν όμως όλα αυτά να αναπτυχθούν «κανονικά και με το νόμο»; 

Με μελέτη και σχέδιο, με συγκεκριμένη πρόταση κυρίως ως προς το θέμα της ασφάλειας, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη συναίνεση της ΔΕΗ. 

Λύσεις υπάρχουν, δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό! Με πλωτά και υποβρύχια υδάτινα φράγματα, μπορούν να οριστούν συγκεκριμένες ζώνες εντός των τεχνητών λιμνών που θα μπορούν να δοθούν για χρήση στο κοινό. 

Γύρω από αυτές τις ζώνες, με τον κατάλληλο σχεδιασμό πολύ σύντομα θα αναπτυχθούν ήπιες εκμεταλλεύσεις από επιχειρήσεις και – κυρίως – αθλητικούς συλλόγους. 

Δεν αρκούν μόνο τα μουσεία, ο αρχαιολογικός και θρησκευτικός πλούτος της Βέροιας. Η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της Ημαθίας και οι επισκέπτες να έχουν περισσότερους λόγους να διανυκτερεύσουν στην πόλη μας, δημιουργώντας οικονομικά οφέλη


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες