Απάντηση σε καταγγελία εργαζομένων - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Απάντηση σε καταγγελία εργαζομένων

Απάντηση σε επιστολή-καταγγελία του σωματείου εργαζομένων Σ.Φ.Η.Π που δημοσιεύτηκε στην laikoyra.gr( δείτε εδώ)
Απάντηση......
ΟΤΑΝ Η ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ  ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ  ΑΛΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ
Απάντηση σε επιστολή-καταγγελία του σωματείου εργαζομένων Σ.Φ.Η.Π.
Επειδή σαν μέλος του Δ.Σ. του  Σ.Φ.Η.Π.θίγομαι προσωπικά ,και επειδή η δική μου ενασχόληση-προσφορά όπως και των λοιπών μελών του Δ.Σ.είναι αφιλοκερδής,αντιθέτως μάλιστα με προσωπική οικονομική και οικογενειακή επιβάρυνση, σε όσα ψευδή αλλά και συκοφαντικά εκτοξεύθηκαν οφείλω να απαντήσω ένα προς ένα.
Η κρίση χτύπησε την χώρα μας  από το 2009 με δυσμενείς επιπτώσεις σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και τον ΣΦΗ-Π, αλλά και όλων τω εργαζομένων.
Τρία  χρόνια κρίσης συνεχίζαμε να αμοίβουμε τους εργαζόμενους πέρα και πάνω από συμβάσεις με bonus, εξτρά επιδόματα διότι ΑΚΟΜΑ μπορούσαμε!
Ετσι όταν ο τζίρος μειώθηκε κατά 50%,και επιπλέον το Π.Κ. του συνεταιρισμού -42%.από τον Ιανουάριο του 2012 η Γ.Σ. απεφάσισε μείωση ΟΛΩΝ των δαπανών 20%, και τον Ιανουάριο του 2013 η νέα Γ.Σ. απαίτησε από το Δ.Σ. την άμεση εφαρμογή των αλλαγών στις συμβάσεις σύμφωνα με την νομοθεσία και την μείωση κατά 20%.
Αμεσα  το Δ.Σ. πέρασε το -20% στον Προυπολογισμό του 2013 και άρχισε την διαβούλευση με το σωματείο ενώ παράλληλα πήρε μέτρα έναντι των 160 μετόχων του με μειώσεις πίστωσης ,μείωση εκτάκτων και μη δρομολογίων [εξ’ού και η απομάκρυνση των πρόσθετων υπαλλήλων],σύναψη δανείων με επαχθείς πλέον όρους, ελείψεις λόγω έλειψης ρευστότητας,παραμονή στον ΣΦΗΠ των όποιων κερδών [φέτος μειώθηκαν - 400%]τρία χρόνια τώρα ,ώστε να μπορεί να εφοδιάζει κατά το δυνατόν απρόσκοπτα όλα τα φαρμακεία της Ημαθίας-Πέλας με φάρμακα ,αλλά κυρίως για να πληρώνει στην ώρα τους και πιο μπροστά ! όλους τους εργαζόμενους χωρίς να οφείλει 1 ευρώ σε αυτούς μέχρι σήμερα!!
Όταν όμως όπως σε ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις οι μειώσεις αυτές άγγιξαν τελευταία και την μισθοδοσία ορθώθηκε ένα φράγμα ,ένα τεράστιο ΟΧΙ ,μία άρνηση στείρα από το σωματείο και από τον Ιανουάριο του 2013 αλλά και πιο μπροστά ,με προκλητικές καθυστερήσεις στην διαβούλευση και ‘είπα-ξείπα’ που κρατάει μέχρι σήμερα …
Σε όλες τις προτάσεις του  Δ.Σ. άρνηση ακόμα και σε συναντήσεις ,εξώδικα και απειλές για δικαστήρια όταν σε όλη την Ελλάδα με συναίνεση υπογράφτηκαν πάνω από 1,000,000 ατομικές συμβάσεις και πολλές επιχειρησιακές με μειώσεις 22% μέσο όρο…Τελευταίο ΟΧΙ στην υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με μείωση 14 %[από το 20].
Ούτε ‘προσχηματικές απολύσεις’ έγιναν ,αν και θα έπρεπε να μείνουν οι μισοί εργαζόμενοι,αυτές θέλαμε να αποφύγουμε[δεσμευσή μας] με την Επιχειρησιακή,και όσες περικοπές έγιναν και θα γίνουν πλέον [επιδόματα]είναι οι ελάχιστες που προβλέπονται από την νέα νομοθεσία και μόνον.
Βέβαια τώρα κάποιοι αδικούνται και κάποιοι ευνοούνται ,εμείς  αυτό θέλαμε να αποφύγουμε.
Όμως γνωρίζετε πολλούς εργαζόμενους που να απολαμβάνουν σήμερα μισθούς  1700 ή 1900 ακόμα και 2300 ευρώ με πτυχίο ΤΕΙ στην καλύτερη περίπτωση!?τηλεφωνήτρια με 1600ευρώ ή καθαρίστρια με 1300 ευρώ και υπάλληλο γραφείου με 1400?Αυτό λέγεται ‘εξαθλίωση’?!!..Οταν στέλεχος τράπεζας πτυχιούχος ΑΕΙ παίρνει 770 ευρώ?
Όταν οι μέτοχοι του ΣΦΗΠ με 40.000 ευρώ μετοχή έκαστος όχι μόνον  δεν παίρνουν 3 χρόνια τώρα σεντς  για την μετοχή τους αλλά αντιθέτως  μόνοι αυτοί υπέστησαν τα πάνδεινα για να κρατήσουμε αυτή την επιχείρηση και να αμοίβονται πλουσιοπάροχα οι εργαζόμενοι σε αυτήν? Όταν χάνουν τα φαρμακεία τους αδυνατόντας να αντέξουν τα συνεχόμενα κτυπήματα
από την κυβέρνηση.
Τέλος η ανακοίνωση του σωματείου  εργαζομένων και οι αναφορές σε ‘τρομοκρατία-παραπλάνηση’ κλπ φαιδρά και συκοφαντικά θυμίζει τον βοσκό που ‘φώναζε λύκος-λύκος’ για πλάκα και μόνο έτσι θα μπορούσαμε να το εκλάβουμε…
Η ανοχή όμως και η αδιέξοδη υποχωρητικότητα  μέχρι παρεξηγήσεως του Δ.Σ. μέχρι σήμερα εδώ οδηγούν .
Το σίγουρο είναι ότι σαν  Δ.Σ. και εγώ προσωπικά δεν θα επιτρέψουμε ένας υγιής συνεταιρισμός των 32 χρόνων να καταλήξει σαν τον ΣΦ Ιωαννίνων ή της Χίου που χρεωκόπησαν,και οι μέτοχοι έχασαν τα λεφτά τους και οι εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο απλήρωτοι, διότι στην κρίση δεν πήραν μέτρα για εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
Κύριο μέλημα μας θα είναι η επιβίωση του ,η ανάπτυξή του  και η διατήρηση κατά το δυνατόν [δεδομένης της δραματικής μείωσης τζίρου] των θέσεων εργασίας.  
Αργύρης Φουκαλάς
Μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΗΠ & Γ.Γ. ΦΣΗ 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΛΕΝ ΟΙ ΧΗΡΕΣ ΚΛΕΝ ΚΙ' ΟΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ...

Post Bottom Ad

Σελίδες