Παρουσίαση ποιητικής συλλογής στην Βέροια - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής στην Βέροια



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ  «Ερώτων Ύμνοι»

του Μ. Μιχαλάκη

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας και το Βιβλιοπωλείο ΠΑΙΔΕΙΑ της κ. Ε. Νάτσιου (Μητροπόλεως 7, Βέροια) συνδιοργάνωσαν τη  νέα  Συλλογής Ποιημάτων του Μανώλη Μιχαλάκη με τίτλο «Ερώτων Ύμνοι» , Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής έγινε την Τετάρτη, 22 Μαΐου, στις 6:00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας (Έλλης 8).

Τη συλλογή παρουσίασαν σε μια κατάμεστη αίθουσα ο κ. Ιωάννης Παντερμαράκης και ο  ίδιος ο ποιητής, ενώ χαιρέτισε στην εκδήλωση και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ημαθίας κ. Στέλιος Αλιγιζάκης.  

Ο κ. Ιωάννης Παντερμαράκης ανέφερε μεταξύ άλλων  « ……..Η ποίηση του Μανώλη Μιχαλάκη, έχει αμεσότητα με τον αναγνώστη.  Εδώ κυριαρχεί η λιτότητα.  Τα ποιήματα δομούνται με τη λογική της αφαίρεσης, αυτή που περιορίζει τη χρήση των εκφραστικών μέσων, δίνοντας  πλάτος και βάθος στα νοήματα, δημιουργώντας τις σιωπές εκείνες που επιτρέπουν στον αναγνώστη να συμμετέχει στα ποιητικά δρώμενα, ενεργοποιώντας τις δικές του παλμικές κινήσεις που προκαλεί το ποίημα.  Όμως αυτή η λιτότητα δεν αντιστρατεύεται τον ρυθμό και τη μουσικότητα του στίχου, αντίθετα τα υπηρετεί. Και κυρίως υπηρετεί την διαδοχή αλλεπάλληλων εικόνων που είναι ό,τι καλύτερο για την ποίηση. Συνοδεύεται μάλιστα αυτή η λιτότητα από μια διάχυτη ευαισθησία  αλλά και από την συνεχή-αν και μετρημένη- παρουσία του συναισθήματος. Φαίνεται πώς είναι αυτό το συναίσθημα που πυροδοτεί την γενικότερη υπαρξιακή ανάφλεξη και που εν τέλει συντηρεί και την προσδοκία. Ο Μανώλης μας έδωσε με αυτή την ποιητική του συλλογή, δείγματα υψηλής τέχνης. Θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι όπου η έμπνευση είναι δυνατή,  η γραφή υπερβαίνει τις λογοτεχνικές επιρροές και τα δανεικά σχήματα  και  ο ποιητής δημιουργεί μοναδικά με τη δική του προσωπική σφραγίδα.  Έχουμε, εδώ, μια ώριμη ποίηση, παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερή του ποιητική συλλογή. Είχα τη χαρά να διαβάσω και να παρουσιάσω και την πρώτη ποιητική του συλλογή και με σιγουριά μπορώ τώρα να πω ότι η συνέχεια αναμένεται ακόμα καλύτερη. « Εσύ που μου κλεψες το νου και της καρδιάς τη σφίξη έλα στου ύπνου τα βαθιά τα όνειρο να μας σμίξει……. Άστρο της νύχτας λαμπερό και της αυγής λουλούδι τον έρωτά σου έκαμα αστείρευτο τραγούδι …» ένα μικρό δείγμα από αυτό που έρχεται αυτό που δουλεύει τώρα ο Μανώλης και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας για ένα και μόνο λόγο, το πηγάδι έχει ακόμη πολύ νερό για να μας ξεδιψάσει σε καιρούς πολιτιστικής και πολιτισμικής ορφάνιας. 

Ο λόγος του γρήγορα κυριαρχεί, για να κατακτηθεί εύκολα, με τις λέξεις του να χρησιμοποιούνται ως όχημα,  στις περιπλανήσεις και τις μεγάλες βουτιές. στον κόσμο των συναισθημάτων. Ο έρωτας, η ελπίδα, τα όνειρα είναι απλά οι διαδρομές, για να φωτιστούν οι σκιές και να μιλήσουν.  Θέλουν να βγουν από ωκεάνιες σιωπές, τότε που βλέμματα  σφραγίστηκαν, τώρα ταξιδεύουν με πιρόγες, αρμενίζοντας κήπους κρεμαστούς, στη μυθολογία των πεθυμιών. Δραπετεύουν για να έρθουν κοντά στο κοινό, να το αγγίξουν με την χρυσόσκονη λεκτικών προσδιορισμών, αστραποβολώντας σε ουρανούς θλίψης.  Άλλωστε ότι αξίζει, πάντα θα ζει μέσα από το βιβλίο και μέσα μας.  Η φωνή του ποιητή εμφυσά την δυνατότητα της παράλληλης βιωματικής, με όλους εκείνους που θα επιλέξουν, ν' αγκαλιάσουν τις λέξεις του.  Είναι στη φύση μας, ο πόνος να συνοδεύει όλα εκείνα τα φεγγάρια, που για λίγο άναψαν κι ύστερα έσβησαν στου καιρού τις προσχώσεις.  Με τις πυξίδες στραμμένες  στην αναχωρητική πορεία προς την Ποίηση, ο ποιητής δεν θα επιτρέψει να χαθούν οι μνήμες. Ήδη φύλλα που σκορπούν στον άνεμο οι λέξεις του, περιμένουν συλλέκτες πρώιμου φθινόπωρου, που αρέσκονται στην ανάγνωση... Το νέο βιβλίο του Μανώλη είναι μια σειρά από εικόνες που συναντά κανείς στα όνειρά του, είναι τα όνειρα όλων δοσμένα με τρόπο εξίσου ονειρικό. Όνειρα, αναμνήσεις, επιθυμίες αδιάφορο σε πιο σημείο του χωροχρόνου ζει η καθεμία τους.  Θα αισθανόμουν ευτυχής αν σ αυτή την ξεχωριστή τελετουργία, έδωσα με τις σκέψεις μου ερεθίσματα μιας γόνιμης συμμετοχής σας. Καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο φίλε Μανώλη. »

Κλείνοντας την εκδήλωση ο ποιητής αναφέρθηκε στους λόγους και στις αιτίες που τον οδήγησαν στο να μοιρασθεί με το αναγνωστικό του κοινό τους Ύμνους στον Έρωτα, στον οικουμενικό και στον αυτοενεργούμενο έρωτα και τις αγιάτρευτες πληγές του.  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας κ. Νικόλαος Μπαντουβάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελισάβετ Αρχοντάκη, Νίκος Μωισιάδης, Βασίλης Γιαννουλάκης. ο τ. Δήμαρχος Βέροιας και τ. Νομάρχης Ημαθίας Ανδρέας Βλαζάκης, ο Διευθυντής Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Διονύσης Διαμαντόπουλος  καθώς και αρκετοί φίλοι και γνωστοί του συγγραφέα.

Αντίτυπα του βιβλίου υπήρχαν στην εκδήλωση τα έσοδα από την πώληση των οποίων θα διατεθούν από τον συγγραφέα στο Κοινωνικό Ταμείο του Δήμου Βέροιας.

                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες