Απάντηση στον δήμαρχο Νάουσας - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Απάντηση στον δήμαρχο Νάουσας



Με αφορμή την ειρωνική και άκρως προσβλητική προς το πρόσωπο μου απάντηση του κ.Δημάρχου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απομάκρυνση μου από την Δημοτική Ανανέωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΔΕΥΑΝ στις 20-05-2013 θα ήθελα να καταθέσω την άποψη μου για να γίνει κατανοητό από όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν (διότι υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι δεν τους συμφέρει να ενημερωθούν).:

Όπως λέει μια γαλλική παροιμία «Όταν έχεις έναν ενημερωμένο κάτοικο είναι σαν να έχεις δύο κατοίκους» διότι ένας ενεργός πολίτης είναι ένας ενημερωμένος πολίτης που ξέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, μπορεί να εκφράσει την άποψή του και να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία. Μία από τις βασικές υποχρεώσεις του προέδρου μιας τοπικής κοινότητας είναι η ενημέρωση των κατοίκων, έτσι θα ήθελα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου να σας παρουσιάσω μία  απάντηση-ενημέρωση για το θέμα των φωτοβολταικων και της ανταποδοτικότητας προς τις τοπικές κοινωνίες.

Η εύκολη πολιτική της λάσπης και η παραπληροφόρηση είναι μια τακτική που εφάρμοζαν χρόνια τα πολιτικά γραφεία και οι παρατάξεις που οδήγησαν την χώρα στην σημερινή κατάσταση. Διότι το να κατηγορείς κάποιους ότι αναπαράγουν την λογική του ΕΜΕΙΣ και του ΕΣΕΙΣ και ότι κάποιοι επιμένουν στην ξεπερασμένη νοοτροπία του ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ και να λες ότι ο πρόεδρος ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ το χωριό είναι το εύκολο. Επίσης το να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα για να δημιουργήσεις απλώς εντυπώσεις οδηγώντας το αναγνωστικό κοινό στο ότι η Χαρίεσσα φταίει για όλα στον πρώην δήμο Ανθεμίων και να οδηγείς τους συμπολίτες μας σε λάθος συμπεράσματα είναι μια ακόμα ευκολότερο. Αποστέλλω συνημμένα την πρόσκληση, που σας αποστείλαμε, και αποδεικνύει το αν σας καλέσαμε για συζήτηση και ενημέρωση της επιτροπής κατοίκων, στην Τ.Κ. Χαρίεσσας και εσείς από την μεριά σας αρνηθήκατε να αποδεχτείτε.

Έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην κορυφή του Βερμίου. Ο νόμος που διέπει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) προβλέπει ανταποδοτικό τέλος 3% στα προ φόρων κέρδη το οποίο θα πηγαίνει υποχρεωτικά και μόνο στο δημοτικό διαμέρισμα το οποίο γίνονται, δηλαδή την πόλη της Νάουσας και από αυτό το ειδικό τέλος, το 2% θα γίνεται έργα στην πόλη της Νάουσας και το 1% θα αφαιρείται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των κατοίκων που μένουν εντός της πόλης της Νάουσας, ξανάλεω ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Όλα τα παραπάνω δεν αναφέρονται πουθενά, διότι και μόνο να γίνει αναφορά στο τι λέει ο νόμος και ότι θα πηγαίνουν τα χρήματα από τα φωτοβολταικά ΜΟΝΟ στη πόλη της Νάουσας αποδεικνύει το ποιος λέει την αλήθεια και ποιος την αποκρύπτει. 

Τώρα στην περίπτωση της Χαρίεσσα και των φωτοβολταικών, τα ενοίκια μαζί με τις εκτάσεις της Μαρίνας  ξεπερνούν τις 151.000€ ανά έτος. Πέρα από το ποσό των ενοικίων ο δήμος θα έχει έσοδα από το 3% στα προ φόρων κέρδη το οποίο ποσό ο ιδιοκτήτης δεν ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει, όμως μετά από πίεση του πρώην Δημάρχου Ανθεμίων κ.Σιδηρόπουλου δέχτηκε και έτσι τα έσοδα από τα 14 ΜW που παράγονται πλέον στην Χαρίεσσα θα είναι περισσότερα από 250.000 € (το ακριβές ποσό έχει να κάνει με το πόσο ρεύμα θα παράγουν τα πάνελ) και αυτό θα είναι επιπλέον των ενοικίων. Στην Μαρίνα θα γίνει πάρκο 8 MW οπότε μπορείτε να κάνετε τους υπολογισμούς. Ποτέ κανένας δεν είπε ότι εμείς στην Χαρίεσσα ζητάμε όλα αυτά τα χρήματα και ότι εμείς θέλουμε να γίνουμε «Παρίσι» και οι άλλες κοινότητες να μείνουν υποανάπτυκτες, κάθε άλλο επειδή πιστεύουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη ζητάμε ότι ακριβώς θα γίνεται στην έδρα του δήμου να γίνεται και στις κοινότητες και να γίνονται έργα παντού. Διότι δεν είναι δυνατόν τα χρήματα από τις ανεμογεννήτριες επειδή το προβλέπει ο νόμος να πηγαίνουν μόνο στην πόλη της Νάουσας και τα χρήματα από τα φωτοβολταικά να μπαίνουν στο κοινό ταμείο για να ξεχρεώνουν τις υποχρεώσεις του δήμου (κυρίως της πόλης) χωρίς καμία δέσμευση για ανταποδοτικότητα προς τις τοπικές κοινότητες.

Ακόμη υπάρχει και η δέσμευση του πρώην δήμου Ανθεμίων για όλα τα παραπάνω και η απόφαση που είχε παρθεί για την ανταποδοτικότητα προς τις Τ.Κ., γεγονός που το γνωρίζουν άριστα οι δημοτικοί σύμβουλοι που ήταν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Ανθεμίων, οι οποίοι όμως θα πρέπει κάποτε να μιλήσουν έστω και αν τώρα άλλαξαν απόφαση, για να καταλάβει το εκλογικό σώμα ότι τις αποφάσεις τους τις αλλάζουν ανάλογα με την θέση που κατέχουν. Αλλά και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά αρκούνται (για προσωπικούς λόγους ο κάθε ένας) και δέχονται ότι τα χρήματα από της ανεμογεννήτριες θα πηγαίνουν μόνο στην πόλη της Νάουσας και τα χρήματα από τα φωτοβολταικά θα πηγαίνουν στο κοινό ταμείο για να αποφασίζουμε να βοηθάμε όποιον έχει μεγαλύτερη ανάγκη (σκεφτείτε από μόνοι σας που είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες του Δήμου).

Το ηθικό κομμάτι φυσικά έχει ξεχασθεί, ότι οι εκτάσεις (εύφορες και παραγωγικές) που γίνονται οι επενδύσεις αυτές είναι κομμάτι του κλήρου των κατοίκων (13 στρέμματα από κάθε οικογένεια), οι οποίοι μη έχοντας την δυνατότητα να βοσκήσουν αλλού την τότε κτηνοτροφία, άφησαν στην κοινότητα. Άλλα στο βωμό του χρήματος  η ηθική και οι αξίες ισοπεδώνονται. Μπορεί λοιπόν να είμαστε μια μικρή κοινότητα 1100 ψηφοφόρων και χωρίς δημοτικό σύμβουλο, από την πλευρά της πλειοψηφίας, και τώρα προσπαθούμε να σηκώσουμε το κεφάλι για να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας και να πούμε ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ και ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΘΡΕΠΤΑΚΙΑ.

Στο θέμα του βιολογικού και της ένταξης της Χαρίεσσας σε αυτόν, ίσως και πάλι εσκεμμένα δεν έγινε αναφορά ότι η μονάδα του βιολογικού σταθμού θα γίνει σε έκταση που ανήκει στην Τ.Κ. Χαρίεσσας και παραχωρήθηκε ΔΩΡΕΑΝ από την Τ.Κ. στην ΔΕΥΑΝ χωρίς να ζητηθεί το παραμικρό αντάλλαγμα και χωρίς να είναι στα αρχικά σχέδια του έργου η Χαρίεσσα. Ποια η μεγαλύτερη απόδειξη, για το κοινό συμφέρων όλων, από αυτήν την πράξη αποδοχής μίας μονάδος βιολογικού καθαρισμού χωρίς εσύ να μπορείς να είσαι μέσα; Το γεγονός της ένταξης και της κοινότητας στην συνέχεια στον εν λόγο βιολογικό κάθε άλλο παρά χάρη είναι το λοιπόν. Η αναφορά και μόνο στο ότι μας έβαλαν στον βιολογικό καθαρισμό γεννά την εξής ερώτηση: Oι άλλες κοινότητες που δεν έχουν φωτοβολταικά δεν θα πρέπει να ενταχθούν στο μέλλον; Τώρα η συνέντευξη τύπου για το θέμα των αποχετεύσεων είχε ως στόχο, από τα λεγόμενα σας, όχι τόσο να τονίσει το έργο, αλλά να μειώσει την προσπάθεια των πρώην δήμων και να κατηγορήσει όλους όσους ήταν στα δημοτικά συμβούλια και στην πρώην διαδημοτική ΔΕΥΑ ότι δεν έκαναν καλά την δουλειά τους, μόνο που εμμέσως τότε κατηγορείτε και στελέχη της Δημοτικής Ανανέωσης διότι ήταν και τότε δημοτικοί σύμβουλοι.   

Όσο για τα χρέη του πρώην δήμου Ανθεμίων, τα οποία όντως υπήρχαν, αναφέρονται σαν να τα χρωστάει η Τοπική Κοινότητα Χαρίεσσας, αν και δεν αισθάνομαι ένοχος για να απολογηθώ εγώ για αυτά, είχατε και έχετε την δυνατότητα να ελέγξετε αν πρώην ο Δήμος Ανθεμίων είχε αφήσει περίπου 1.000.000€ όπως αναφέρει ο κ.Σιδηρόπουλος σε δημοσιεύματα. Τώρα εάν τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν στο ταμείο τότε κάποιοι πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στον εισαγγελέα διαφορετικά αν τα χρήματα υπήρχαν και ποτέ δεν έχει γίνει αναφορά σε αυτό το ποσό, παραπληροφορείτε σκοπίμως τους αναγνώστες και προσβάλετε άδικα όσους σας τα άφησαν σαν προίκα και λέτε ότι άφησαν μόνο χρέη. Η παραπάνω διαδικασία καλό θα είναι να γίνει και στον πρώην δήμο Ειρηνούπολης για να δούμε όλοι αν ο κ.Σπαθόπουλος λέει την αλήθεια η όχι. Και μιας και πιάσαμε τα χρέη καλό θα ήταν να δοθούν στην δημοσιότητα τα ταμειακά υπόλοιπα των δήμων που συνενώθηκαν, και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα χρέη από τις δημοτικές επιχειρήσεις και των τριών δήμων που συγχωνεύτηκαν για να δούμε και την ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ, με παράλληλη αιτιολόγηση από τους υπευθύνους τυχών ελλειμμάτων και καταλογισμό ευθυνών εάν διαπιστωθεί κακοδιαχείριση.

Ποτέ δεν σας ζήτησα να με δικαιολογήσετε, μιας και λέτε ότι είμαι νεαρός, και όπως σας έγραψα στην επιστολή παραίτησης μου από την δημοτική ομάδα το έκανα για να αφυπνίσω την παράταξη και χωρίς πρόθεση να την βλάψω. Εσείς στην συνέχεια ζητήσατε να παραιτηθώ και από την θέση του προέδρου διότι στην ουσία δεν σας αρέσει να ακούγεται η αλήθεια και τώρα συνεχίζεται προσπαθώντας να με προσβάλλετε και αφήνετε σκιές ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από αυτήν την προσπάθεια. Ούτε καν στην ιστοσελίδα του δήμου δεν αναρτήσατε την επιστολή παραίτησης μου από την ομάδα, ενώ την δική σας απάντηση μπορούν να την δουν όλοι χωρίς να μπορούν να δουν σε τι απαντάτε και να κάνουν την σύγκριση για να βγάλουν συμπέρασμα. Ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο στις 24-05-2013 δεν ενημερώσατε το σώμα για την παραίτηση μου, παρότι ερωτηθήκατε, και παραπέμψατε σε προσωπικό διάλογο μαζί μου τον σύμβουλο που σας ρώτησε για το θέμα. Το μόνο που υπάρχει κ.Δήμαρχε είναι ο όρκος που πήρα μαζί σας για προσφορά στον τόπο και τίποτα παραπάνω.

Υποβάλλατε ένα υποθετικό-ειρωνικό ερώτημα, ότι το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός δήμου Χαρίεσσας; Όχι κ. Δήμαρχε δεν θα κάνουμε νέο Δήμο Χαρίεσσας, άλλες διαδικασίες προβλέπει ο νόμος. Εσείς όμως θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι η Νάουσα από την μία και η Ελλάδα από τη άλλη, διότι εσείς από την μία ζητάτε από την κεντρική διοίκηση να μην φύγει το Πανεπιστήμιο, το Ι.Κ.Α., το Νοσοκομείο, η Β΄Μ.Κ. και καμία άλλη υπηρεσία από την πόλη μας (και καλά κάνετε και είμαστε μαζί σας), και από την άλλη, στα του δήμου: ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα Μονόσπιτα, ο βιολογικός στην Χαρίεσσα, τα χρήματα από τις ανεμογεννήτριες στην Νάουσα και μόνο, τα χρήματα από τα φωτοβολταικά στο κοινό ταμείο για να καλύπτουν όπου υπάρχουν τις ανάγκες (αόριστα χωρίς δέσμευση για ανταποδοτικότητα).

Ίσως αυτή η επιστολή-απάντηση σας κούρασε και σας ζητώ πραγματικά συγνώμη, αλλά υπήρξε πλήθος ειρωνικών δημοσιευμάτων επί σειρά ημερών στα οποία μέχρι τώρα προσπάθησα να μην απαντήσω, όμως ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ποιος πραγματικά υπονομεύει με τις αποφάσεις του την συνοχή του δήμου.

Και λόγω του ότι ακούστηκαν σχόλια μετά από την απομάκρυνση μου, της μορφής: «Το πρόβατο που φεύγει απ’ το μαντρί το τρώει ο λύκος» σας απαντώ λέγοντας ότι: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν το πρόβατο μείνει στο μαντρί, μια μέρα θα το φάει ο βοσκός».

-Ο-

           Γεωργιάδης Σταύρος

      Πρόεδρος Τ.Κ. Χαρίεσσας

Τηλ.6973881193


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες