Χωρίς γιατρούς στη Βόρεια Ελλάδα - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Χωρίς γιατρούς στη Βόρεια Ελλάδα


Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καταρρέει! Χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στη Βόρεια Ελλάδα μένουν χωρίς ιατρική κάλυψη.
Ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν γιατρούς συμβεβλημένους με το ασφαλιστικό τους ταμείο, αλλά μάταια… Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα μεγάλα στρώματα του ελληνικού
πληθυσμού να είναι πλέον ακάλυπτα από ιατρικές υπηρεσίες και να παρακαλούν να μην αρρωστήσουν.

Τα μέλη της Ενωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μειωμένο αριθμό των γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι βασικές ειδικότητες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα σε αρκετούς νομούς της χώρας και ότι η κατάσταση αυτή θα έχει στο άμεσο μέλλον σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων και κατά συνέπεια στα ασφαλιστικά ταμεία και στο κράτος.
Τα στοιχεία για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι απογοητευτικά: σε 21 νομούς της χώρας δεν υπάρχει παιδίατρος, σε 39 νομούς δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος και σε 36 νομούς δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος. Επίσης, χωρίς δερματολόγο είναι 35 νομοί της χώρας, χωρίς οφθαλμίατρο 28 νομοί, χωρίς ουρολόγο 22 νομοί κ.λπ.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι υποβάλλονται σε μία τεράστια ταλαιπωρία και είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιώτη γιατρό ή να περιμένουν μήνες στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων για μία ιατρική εξέταση. «Η εικόνα αυτή θυμίζει περισσότερο τριτοκοσμική χώρα παρά αναπτυγμένο κράτος», σημειώνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου, και προσθέτει ότι, «αν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε λάβουν άμεσα μέτρα, σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει το μοναδικό οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας στον κόσμο χωρίς γιατρούς».
Στη Βόρεια Ελλάδα
Στην τύχη τους έχουν αφεθεί χιλιάδες ασθενείς - ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα. Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιατρών ΕΟΠΥΥ Βόρειας Ελλάδας, Αρχιμήδης Κοσκοσσάς, «οι ελλείψεις είναι παρά πολλές. Πολλές περιοχές δεν έχουν παιδίατρο, παθολόγο, καρδιολόγο, γαστρεντερολόγο, γυναικολόγο, ορθοπεδικό ή οφθαλμίατρο. Οι ασθενείς πρέπει να επισκεφτούν γιατρό σε άλλη περιοχή ή σε άλλο νομό. Ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού».
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Πέλλας, Σερρών, Ημαθίας, Φλώρινας και Γρεβενών, όπου δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος. Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, στο νομό Ροδόπης υπάρχουν μόνο δύο γενικοί γιατροί και 4 καρδιολόγοι και όποιος αρρωστήσει και χρειαστεί άλλη ειδικότητα, όπως παθολόγο, γαστρεντερολόγο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο ή ουρολόγο, θα πρέπει να αναζητήσει συμβεβλημένο γιατρό σε άλλο νομό!
Στο νομό Ξάνθης οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να βρουν μόνο γυναικολόγο, ορθοπεδικό και παθολόγο, ενώ στην Καβάλα δεν υπάρχει αιματολόγος, αλλεργιολόγος, γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, νευρολόγος, ψυχίατρος και ωτορινολαρυγγολόγος.
Αντίστοιχα, όσοι κατοικούν στο νομό Δράμας δεν μπορούν να επισκεφτούν με το βιβλιάριό τους δωρεάν δερματολόγο, νεφρολόγο, πνευμονολόγο, οφθαλμίατρο, ενδοκρινολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο, ενώ οι κάτοικοι του Εβρου και ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ δε θα βρουν στο νομό συμβεβλημένο με το ταμείο αλλεργιολόγο, αιματολόγο, ενδοκρινολόγο, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο και ψυχίατρο.
Απελπιστική είναι η κατάσταση και στη Δυτική Μακεδονία. Οι κάτοικοι - ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ του νομού Κοζάνης εύχονται να μην εμφανίσουν δερματολογικές παθήσεις, γαστρεντερικά νοσήματα, αλλεργίες, γυναικολογικά προβλήματα και παθήσεις αφτιών, μύτης και λάρυγγος, καθώς δεν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες στο νομό. Στα Γρεβενά είναι ακόμη πιο άσχημα τα πράγματα. Υπάρχουν μόλις 6 γιατροί συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό που δέχονται δωρεάν τους ασφαλισμένους με τα βιβλιάριά τους. Υπάρχουν ένα παθολόγος, ένας καρδιολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας γενικός γιατρός και δύο ορθοπεδικοί και όποιος προλάβει…
Οι κάτοικοι, δε, της Καστοριάς βρίσκονται στο έλεος του Θεού, αφού στο νομό μόλις 4 γιατροί συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Τυχερός, δηλαδή, θα είναι μόνον όποιος χρειαστεί καρδιολόγο, παιδίατρο ή πνευμονολόγο, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς θα πρέπει να απευθυνθούν στο νοσοκομείο ή να πληρώσουν από την τσέπη τους ιδιώτη γιατρό. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Φλώρινα υπάρχουν γιατροί πέντε ειδικοτήτων (συνολικά 9 γιατροί) για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχουν στο νομό γιατροί τουλάχιστον 15 ειδικοτήτων.
Σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εμφανίζει και η Χαλκιδική. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής -εφόσον έρθει η σειρά τους- μπορούν να επισκεφτούν τον καρδιολόγο, το γυναικολόγο, τον πνευμονολόγο και τον ορθοπεδικό -τέσσερις γιατρούς όλο κι όλο- που συνεργάζονται με τον Οργανισμό. Σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς τους λείψει με άδεια ή αρρωστήσει, οι κάτοικοι μένουν ακάλυπτοι.
Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται και οι κάτοικοι του Κιλκίς, αφού ο ένας γαστρεντερολόγος, ο ένας νευρολόγος, ο ένας πνευμονολόγος και ο ένας δερματολόγος που υπάρχουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.
Η μεγάλη φυγή των γιατρών
Οπως αναφέρει ο κ. Κοσκοσσάς, «από τους 5.500 συμβεβλημένους γιατρούς όλης της χώρας περίπου 1.300 δεν υπέβαλαν αίτηση για να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ το τελευταίο τετράμηνο, που σημαίνει ότι σιωπηρά έχουν διακόψει τη συνεργασία με τον οργανισμό», ενώ τα μέλη της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μαζική αποχώρηση γιατρών από τον Οργανισμό, λόγω των κακών αμοιβών και της καθυστέρησης αποπληρωμής. Οι γιατροί πληρώνονται με 6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή, ενώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και παλαιές οφειλές από το 2010 και το 2011, που αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ.
Πηγή: http://www.agelioforos.gr/ Ρεπορτάζ: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου


http://www.seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες