Συμμετοχή στο 1ο μαθητικό συνέδριο ιστορίας Θεσσαλονίκης - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Συμμετοχή στο 1ο μαθητικό συνέδριο ιστορίας Θεσσαλονίκης


Συμμετοχή στο 1ο μαθητικό συνέδριο ιστορίας Θεσσαλονίκης
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια συμμετείχαν την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στο 1ο  Μαθητικό Συνέδριο Ιστορίας που διενεργήθηκε στο  κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης με θέμα «Συμβολή στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης». Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ενεργοποίηση των μαθητών για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας των τοπικών κοινωνιών, η ενασχόλησή τους  με την ιστορική έρευνα, η μελέτη και η αξιοποίηση ιστορικού υλικού κάθε είδους, η σύνδεση της Τοπικής με τη Γενική Ιστορία, και η υιοθέτηση από τους/τις μαθητές/τριες επιστημονικής μεθοδολογίας κατά τη συγγραφή των εργασιών τους προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες για συμμετοχή σε συνέδρια με κριτές.
Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων με την παρότρυνση και συνεχή υποστήριξη της καθηγήτριάς τους κ. Σπελέτα κατέθεσαν για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο πρωτότυπη εργασία με θέμα «Βέροια 1912-2012: εκατό χρόνια ελευθερίας, εκατό χρόνια ιστορίας…». Με αφόρμηση το μάθημα της Νεότερης  ιστορίας οι μαθητές στοιχειοθέτησαν ένα αδρό χρονολόγιο - λεύκωμα της ιστορίας, των προσωπικοτήτων, του πολιτισμικού μωσαϊκού της πόλης μας και τα παρουσίασαν με powerpoint, που συνοδευόταν από γραπτή εργασία ( Word), αφίσα και πόστερ.
Σκοπός  της εργασίας ήταν να παρουσιαστεί η ιστορική, οικονομική και πολιτιστική διαδρομή των τελευταίων 100 χρόνων της πόλης , μετά την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1912, αλλά να τονιστεί και κάτι άλλο: η Βέροια, με μακραίωνη και ένδοξη ιστορία ως γενέτειρα και αφετηρία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνεχίζει μέσα από τις ιστορικές εξελίξεις και διακυμάνσεις, αναδεικνύεται και παγιώνεται ως μια πόλη με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, βαθιές αρχαιοελληνικές και χριστιανικές καταβολές, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, με δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση.
Για την εκπόνηση της εργασίας οι μαθητές  συνέλεξαν υλικό μέσω βιβλιογραφικής και διαδικτυακής έρευνας, προφορικών συνεντεύξεων, επισκέψεων σε σημαντικούς χώρους της πόλης και χρησιμοποίησαν μια πλειάδα λογισμικών (όπως Microsoft Office, Microsoft Auto Collage, PhotSynth, Adobe Photoshop, Movie Maker)  
Η παρουσίαση είχε διάρκεια 15 λεπτά και οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων με άνεση και κατάλληλο ύφος παρέθεσαν τα βασικότερα σημεία της ερευνητικής τους εργασίας για την ιστορία της πόλης μας. Η πληρότητα του περιεχομένου, η ποικιλία των στοιχείων και η άρτια οργάνωση και παρουσίαση κέρδισαν τα θετικά σχόλια του κοινού και δημιούργησαν πολύ καλές εντυπώσεις και προσδοκίες για το μέλλον.
  Οι ίδιοι οι μαθητές μίλησαν με ενθουσιασμό για την εμπειρία αυτή και αισθάνθηκαν περηφάνια που ήταν οι μόνοι που εκπροσώπησαν την πόλη μας στο μαθητικό συνέδριο ιστορίας. Η συμμετοχή στο μαθητικό συνέδριο διεύρυνε τους ορίζοντες τους, ενώ η όλη προετοιμασία τους έδωσε την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους από τον τομέα της πληροφορικής στην ιστορία και να εξασκηθούν στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιων.
Επίσης  τόνισαν πόσο σημαντικά ήταν για αυτούς τα επιμέρους ευρήματα όσο και η απόκτηση γενικής εικόνας της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τα "πώς" και τα "γιατί" της πόλης και της καθημερινότητάς μας και να συμπληρώσουν τα κενά των γνώσεών τους αναφορικά με την νεότερη ιστορία που παρέμενε πάντα στη σκιά του υπέρλαμπρου παρελθόντος της περιοχής.
Η διεύθυνση των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και οι υπεύθυνες καθηγήτριες  κ. Σπελέτα και κ.Κουτόβα θέλουν να συγχαρούν τους μαθητές της γ’ γυμνασίου για την ενεργό και βιωματική συμμετοχή τους στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Η επόμενη δραστηριότητα αναμένεται εξίσου εποικοδομητική και δημιουργική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες