Η σκιώδης κυβέρνηση της σκιώδους κυβέρνησης Σαμαρά - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η σκιώδης κυβέρνηση της σκιώδους κυβέρνησης Σαμαρά

Μπορεί η σκιώδης κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να περιλαμβάνει σχεδόν 70 από τους 86 βουλευτές της παράταξης, υπάρχουν πρόσωπα ωστόσο πέραν και πίσω από αυτούς που παίζουν πρωταγωνιστικότερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων αφού μοιάζουν να ασκούν μεγαλύτερη επιρροή...
...στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.
Είναι γεγονός πως εκτός από τους τομεάρχες που κατέθεσαν τις προτάσεις τους κατά τη διαμόρφωση του Ζαππείου ΙΙ και ήταν σε επαφή με το επιτελείο Σαμαρά, στη διαμόρφωση του προγράμματος έπαιξαν καθοριστικό ρόλο πρόσωπα-κλειδιά με μακροχρόνια σχέση και συναντίληψη με τον πρόεδρο της παράταξης.

Αν και το περιβάλλον Σαμαρά αρνείται τα σχόλια περί «κλειστής ομάδας», «ηγετικής ομάδας» και «κέντρου λήψης αποφάσεων», είναι αλήθεια πως ο Μεσσήνιος πολιτικός περιβάλλεται από έναν στενό πυρήνα συνεργατών, τον οποίο εμπιστεύεται απόλυτα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οπωσδήποτε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Γιάννης Μουρμούρας, ο Θόδωρος Βάρδας αλλά και οι τομεάρχες Νότης Μηταράκης και Χρήστος Σταϊκούρας. Οι «5 σοφοί» του προέδρου, συνέβαλλαν μάλιστα τα μέγιστα στη διαμόρφωση του επικαιροποιημένου γαλάζιου οικονομικού προγράμματος, μετέχοντας σε αρκετές συσκέψεις, ορισμένες από τις οποίες έγιναν σε κλειστό κύκλο, στην ίδια την οικία Σαμαρά στην Κηφισιά.

Ο ρόλος του Βάρδα

Ο καταξιωμένος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της ένδυσης αποτελεί ένα από τα πολύ κοντινά πρόσωπα του αρχηγού του κόμματος. Η σχέση των δυο μετρά πια αρκετά χρόνια, ενώ δεν έπαψε να είναι στενή ούτε την εποχή της πολιτικής απομόνωσης Σαμαρά. Ο Θόδωρος Βάρδας, δε χαίρει μόνο της εκτίμησης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της στενής του φιλίας αλλά και λόγω της κατάρτισης και της εμπειρίας που έχει στον τομέα του. Με την πολυετή τριβή του μάλιστα στις επιχειρήσεις αλλά και την ευρύτερη γνώση του ως πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος) συνέβαλε στην τελική διαμόρφωση της πρότασης της ΝΔ, που έδωσε έμφαση στην «αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας», με μέτρα ανάσες και ρηξικέλευθες φορολογικές προτάσεις. Ο άλλοτε συμμαθητής, αποτελεί με άλλα λόγια σήμερα, πολύτιμο «άτυπο σύμβουλο», για αυτό και οι μετρημένες πια δημόσιες τοποθετήσεις του, αντιμετωπίζονται από πολλούς ως η «φωνή του προέδρου».

Ο Καθηγητής κύριος Μουρμούρας

Κεντρικό ρόλο δείχνει να έχει και ο καθηγητής Μακροοικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Μουρμούρας. Αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, αφού ήταν αυτός που μαζί με τον Θόδωρο Βάρδα είχαν συνοδέψει τον Αντώνη Σαμαρά σε μια από τις πρώτες του επαφές, ως αρχηγός της ΝΔ, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο. Από τότε έχει ακολουθήσει τον ισχυρό άνδρα της «Συγγρού» σε αρκετές αποστολές στο εξωτερικό και έχει παραβρεθεί σε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, με την ιδιότητα του συμβούλου σε θέματα οικονομίας. Το Νοέμβρη του 2008, είχε προκαλέσει συζητήσεις, η κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπαίδι, όταν με την ιδιότητα του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, είχε χαρακτηρίσει άκυρα και διάτρητα, τουλάχιστον οχτώ συμβόλαια της υπόθεσης λόγω των παράνομων αποχαρακτηρισμών. Ο 45χρονος καθηγητής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Εconomics, κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ επιλέγει να βγαίνει στο προσκήνιο με μετρημένες παρεμβάσεις.

Ο «σκληροπυρηνικός» Χρύσανθος Λαζαρίδης

Βασικός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Καθημερινός συνομιλητής. Στενός σύμβουλος αλλά και ‘‘πένα’’ των ομιλιών του, πιστεύεται πως είναι μάλλον δύσκολο να μην καταλάβει μια από τις πρώτες θέσεις του επόμενου ψηφοδελτίου Επικρατείας της παράταξης. Ο «σκληροπυρηνικός» Χρύσανθος, γαλουχήθηκε στην κομμουνιστική Αριστερά, αφού υπήρξε κεντρικό στέλεχος του «Ρήγα Φεραίου» με προϊστορία στο ΚΚΕ Εσωτερικού και αντιδικτατορική δράση, αλλά πέρασε στην αντίπερα του εθνικοπατριωτικού μετώπου και σήμερα αποτελεί τη ‘‘σκιά’’ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανήκει μάλιστα σε εκείνους που εισηγήθηκαν τη χάραξη ξεκάθαρης γραμμής με το παρελθόν του κόμματος και τις κυβερνήσεις Καραμανλή. Η σχέση του με τον πρόεδρο της ΝΔ κρατά από την εποχή που το Σκοπιανό βρίσκεται σε έξαρση. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης βρίσκεται τότε στις ΗΠΑ και ως Πόντιος εμπλέκεται ενεργά στα ζητήματα της Ομογένειας. Συναντά τον Υπ.Εξ, τότε, Αντώνη Σαμαρά και αναπτύσσουν στενή επαφή, με συνδετικό κρίκο τις θέσεις τους για τα εθνικά. Η απόψεις τους ταυτίζονται μέχρι σήμερα. «Είμαστε Έλληνες. Είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει», η εθνικά φορτισμένη φράση με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς, έκλεισε την ομιλία του, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάππειο.

Ο κουμπάρος Νότης

Κάποιοι τον θεώρησαν αλεξιπτωτιστή. Άλλοι αμφισβήτησαν τις γνώσεις του στα οικονομικά. Ορισμένοι απέδωσαν το ρόλο του στη Νέα ΝΔ, στην κουμπαριά του με τον Αντώνη Σαμαρά. Το σίγουρο είναι ότι ο αναπληρωτής τομεάρχης σε θέματα οικονομίας της ΝΔ, αποτελεί έναν από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του προέδρου. Ανήκει σίγουρα στην ομάδα που τον περιβάλλει και τον επηρεάζει αλλά και που στοιχίζεται με τις θέσεις της παράταξης. Μπορεί να μην έχει πολιτική εμπειρία, ωστόσο όλα δείχνουν πως θα την αποκτήσει «υποχρεωτικά», αφού θα βρίσκεται στα επόμενα ψηφοδέλτια της παράταξης, πιθανότατα στην Α΄Αθηνών.

Ο έμπιστος Γιώργος Μουρούτης

Είναι μάλλον, ο πιο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Πάντα δίπλα του από τα δύσκολα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης αλλά και συνοδοιπόρος του στην «πολιτική έρημο» που ακολούθησε. Διευθυντής του Γραφείου Τύπου σήμερα, πανταχού παρών, αλλά ταυτόχρονα ακριβοθώρητος και χωρίς επιθυμία να λάβει ενεργό πολιτικό ρόλο, θέτοντας εαυτόν στην κρίση του εκλογικού σώματος.

Ο προσιτός Δημήτρης Σταμάτης

Πρώην περιφερειάρχης Θράκης, και νυν «ένοικος» της «Συγγρού», ως σύμβουλος σε θέματα πολιτικής οργάνωσης, ο Δημήτρης Σταμάτης αποτελεί κομμάτι των κλειστών συσκέψεων. Ακόμη ένα πρόσωπο που αν και δεν ανήκει στους τομεάρχες της παράταξης έχει ίσως μεγαλύτερη πρόσβαση στον πρόεδρο από αρκετούς ΄΄γαλάζιους΄΄ αιρετούς. Σύμβουλος του προέδρου και στέλεχος της ΝΔ που αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά.

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αλλά και σε πανεπιστήμια της Αμερικής αγγίζει τον πρόεδρο του κόμματος με τις γνώσεις του για τα εθνικά θέματα αλλά χαίρει και της εμπιστοσύνης του, αφού τον επέλεξε προσωπικά για διευθυντή του γραφείου του. Σοβαρός και αξιοπρεπής, έχει πάντα θέση πίσω από τις κλειστές θύρες, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις μεγάλες αποφάσεις.
Οι «αδυναμίες» Σαμαρά δεν κρύβονται και κάποιοι έχουν παραπάνω λόγους, εφόσον το επιθυμούν, να φαντάζονται τον εαυτό τους σε ένα κομβικό πόστο, την «επόμενη ημέρα». Μεταξύ των στενών συνεργατών του είναι και ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας, Χρήστος Σταϊκουρας αλλά και ο νεόκοπος εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης. Πολύ τακτικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ζητά την συμβουλή των κυρίων Κορκίδη (πρ. ΕΣΕΕ), Κασιμάτη (πρ. Επιμελητηρίων) και Καρέλλα (πρ. Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας), με τους οποίους συνδέεται με μακρά φιλία και των οποίων τις ιδέες εκτιμά και αξιοποιεί. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί επίμονα να αμφισβητήσει την αίσθηση περί «εκλεκτών», διαμηνύοντας πως το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά είναι για όλους, πάντοτε ανοικτό.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες