Θολό τοπίο... με τα αγροτεμάχια του Δημοσίου - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Θολό τοπίο... με τα αγροτεμάχια του Δημοσίου

perifereia1Τους σχεδιασμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή και αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης δημόσιας αγροτικής γης, με την παραχώρησή της σε αγρότες, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, ανακοίνωσε μόλις πριν από τρεις μέρες ο υπουργός κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Η προσπάθεια αυτή θα ξεκινήσει από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι αναξιοποίητες εκτάσεις υπολογίζονται σε 640.000 στρέμματα, κυρίως στους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας και Πέλλας (σε σύνολο άνω
των 2 εκ. στρεμμάτων πανελλαδικά). Πολλά από τα αγροτεμάχια αυτά είναι σήμερα καταπατημένα.
Στόχος του υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις αυτές, σε συνεργασία με περιφέρειες και δήμους, ώστε αφενός να δημιουργηθούν καλλιέργειες προϊόντων που θα ενταχθούν στα 13 «καλάθια» που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και αφετέρου να αναπτυχθούν ανταγωνιστικά εξαγωγικά τρόφιμα, να παραχθούν ζωοτροφές για να καλύψουν τις ανάγκες της κτηνοτροφίας μας, αλλά και να χρησιμοποιηθούν για την αξιοποίηση ενεργειακών αποθεμάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το σχέδιο για την Κεντρική Μακεδονία

Το σχέδιο του υπουργείου για την Κεντρική Μακεδονία προβλέπει δύο σκέλη:

α) Το πρώτο αναφέρεται στην αξιοποίηση 5.500 περίπου μικρών αγροτεμαχίων του υπουργείου, έκαστο έκτασης κάτω των 10 στρεμμάτων. Στις εκτάσεις αυτές το υπουργείο επιδιώκει την ανάπτυξη ανταγωνιστικών τροφίμων με παραγωγές των βασικών μας προϊόντων.

Με προκήρυξη, στις 15 Απριλίου, θα κληθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να τις ενοικιάσουν με συμβολικό ενοίκιο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απαραίτητα να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και να έχουν ενεργοποιήσει τα καλλιεργητικά τους δικαιώματα, τουλάχιστον για τα 3 τελευταία χρόνια. Στα μικρά αυτά αγροτεμάχια θα προτιμηθούν οι ακτήμονες, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, ενώ μπορούν να τα ζητήσουν και όσοι διαθέτουν όμορα με τα προσφερόμενα αγροκτήματα.

β) Το δεύτερο αναφέρεται στην αξιοποίηση 1.600 περίπου μεγαλύτερων αγροτεμαχίων, το καθένα πάνω από 10 στρέμματα, με αποδέκτες νέους αγρότες, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, για τη δημιουργία καλλιεργειών ευρείας κλίμακας. Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε κάποια λιγοστά αγροτεμάχια τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που προσφέρονται για άλλους είδους αξιοποίηση, για χρήσεις βιομηχανικές, εμπορικές ή τουριστικές.

Θολή ακόμη η εικόνα στην Ημαθία

Με αφορμή τις ανακοινώσεις αυτές του υπουργού, απευθυνθήκαμε στην Διεύθυνση Γεωργίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας για να δούμε την εικόνα που υπάρχει σήμερα. Δηλαδή αν υπάρχει στο νομό μας καταγραφή των αγροτεμαχίων αυτών στα οποία αναφέρεται ο κ. Σκανδαλίδης. Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός στη συνέντευξή του είπε ότι έχουν καταγραφεί οι εν λόγω εκτάσεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως μας είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Γιώργος Τόπκας, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία τα οποία, όμως, δεν είναι τακτοποιημένα ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το σύνολο των στρεμμάτων αυτών στο νομό μας.

Μόνο για την περιοχή του Κλειδίου υπάρχουν καταγραμμένα 10.800 στρέμματα τα οποία διατίθενται ήδη σε ακτήμονες. Όσο για τα υπόλοιπα, ο κ. Τόπκας μας είπε ότι είναι άγνωστο σε ποιο καθεστώς βρίσκονται. Ορισμένα έχουν σίγουρα καταπατηθεί, όπως αποδεικνύεται εμμέσως από τις πάρα πολλές αιτήσεις αγροτών που ζητούν να τους παραχωρηθούν - προφανώς καταπατημένα – αγροτεμάχια.

«Περιμένουμε κάποια εγκύκλιο για να δούμε τι θα ζητήσει το υπουργείο και για ποιες εκτάσεις…», μας είπε ο κ. Τόπκας.
Μακεδονική εφημερίδα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ας πάρουν την Εγνατία από τον κόμβο Βέροιας μέχρι την Κουλούρα και την Αλεξάνδρεια ολα τα χωράφια ξανακαλλιεργούνται παράνομα καθως έχουν αποζημιωθεί ποιος τους ελέγχει, σε ποιον ανήκουν μια ζωή αυτό το κράτος μ..λο ειναι. Οι υπάλληλοι δεν εχουν καν τον επαγγελματισμό να το δουν να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.

Post Bottom Ad

Σελίδες