Αντιδρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο επιστημονικός κόσμος για τον αποκλεισμό των αγροτών της περιοχής μας από επιδοτούμενο πρόγραμμα. - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αντιδρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο επιστημονικός κόσμος για τον αποκλεισμό των αγροτών της περιοχής μας από επιδοτούμενο πρόγραμμα.


Με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Φώτη Δημητριάδη, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτριο Χαμπίδη, του Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από την κ. Πόπη Παπαοικονόμου και τον κ. Αντώνιο Τόπη και του Συλλόγου Μελετητών Γεωπόνων Β. Ελλάδος ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον κ. Αντώνιο Μέλιο, την
κ. Παναγιώτα Μπρανιώτη, τον κ. Δημήτριο Μπέλο την κ. Μαρία Τσεσμετζή, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στο Γραφείο της Δημάρχου, η ευρεία σύσκεψη που προκάλεσε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, για τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, σε σχέση με την προκήρυξη του επιδοτούμενου προγράμματος Μέτρο 121 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων των αγροτών που ασχολούνται με τα οπωροκηπευτικά. Οι Γεωπόνοι και Γεωτεχνικοί ενημέρωσαν αναλυτικά τους δύο Δημάρχους για τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά από την προκήρυξη του επιδοτούμενου προγράμματος ενισχύσεων του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεως» του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και τις τυχόν συνέπειές του για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής και κατέληξαν στη σύνταξη του παρακάτω υπομνήματος το οποίο θα προωθηθεί στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Ημαθίας αλλά και των Δήμων της ευρύτερης περιοχής με στόχο την υπερψήφισή του και την άσκηση πίεσης προς την κεντρική εξουσία του Υπουργείου.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Στο πλαίσιο της προκήρυξης που έγινε στις 12 Ιανουαρίου 2011 με θέμα «Καθεστώτα ενισχύσεων του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεως» του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, θέλουμε να προτείνουμε τα παρακάτω διότι θεωρούμε ότι η προκήρυξη στο σύνολό της δημιουργεί πολλά προβλήματα στους αγρότες του Νομού Ημαθίας και των όμορων Νομών Πέλλας, Πιερίας, και Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα:
1. Σύμφωνα με την προκήρυξη σχεδόν αποκλείονται από τις επενδύσεις μέλη και μη μέλη οργάνωσης / ομάδας παραγωγών εφ’ όσον οι καλλιέργειες της εκμετάλλευσής τους εντάσσονται στην ΚΟΑ οπωροκηπευτικών (Κοινές Οργανώσεις Παραγωγών), (Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000).
Τα οπωροκηπευτικά αποτελούν το κύριο αγροτικό προϊόν όλων των παραπάνω Νομών, συμβάλουν σημαντικά στην οικονομία της περιοχής και κατ’ επέκταση την οικονομία της χώρας, εφ’ όσον αποτελούν το μοναδικό εξαγωγικό κλάδο.
Προτείνουμε να αλλάξει η ερμηνεία του άρθρου στο οποίο αναφέρονται οι δεσμεύσεις για την ΚΟΑ οπωροκηπευτικών και να επανέλθουν οι προϋποθέσεις της προκήρυξης του 2006.
2. Αύξηση της χρηματοδότησης και με τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια που υπάρχουν και τα προορίζουν για δεύτερη προκήρυξη μέσα στο 2011 διότι η σημερινή χρηματοδότηση, σύνολο 285 εκατομμύρια τα οποία κατανέμονται 50 για τους νέους αγρότες, 100 για τους μη νέους αγρότες και 135 ( τα οποία είναι παρακράτημα και μεταφορά από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα) για τους καπνοπαραγωγούς, αντιστοιχούνε σε 800-1000 για Νέους Αγρότες η 15 ανά Νομό και για τους μη Νέους Αγρότες σε 20-25 ανά Νομό.
3. Αλλαγή των κριτηρίων βαθμολογίας (δεν μπορεί να τιμωρούνται οι νέοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες, δεν μπορεί να τιμωρείται μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων επενδυτών αγροτών).
4. Άρση των αποκλεισμών σε κλάδους που είμαστε ελλειμματικοί π.χ. βόειο κρέας, γάλα, κρέας, χοιροτροφία, πτηνοτροφία.
5. Σύμφωνα με την προκήρυξη η όλη διαδικασία της υποβολής των μελετών και η αξιολόγηση γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προτείνουμε με βάση την προηγούμενη εμπειρία και στο πλαίσιο του Καλλικράτη η υποβολή και η αξιολόγηση των Σχεδίων βελτίωσης να γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας και κατ’ επέκταση από τις κατά τόπους υπηρεσίες. Εξ’ άλλου η αναφορά των αγροτών είναι στις Υπηρεσίες των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Νομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες