Κατά 0,10 αυξάνεται η αμόλυβδη στην Ημαθία - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Κατά 0,10 αυξάνεται η αμόλυβδη στην Ημαθία

25-02-2011-1Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, αλλά και σημαντική επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, επιφέρει η αναστάτωση στον αραβικό κόσμο, που έχει σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής του μπρεντ ακόμη και πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι. Τα ακριβότερα πρατήρια υγρών καυσίμων πωλούν την αμόλυβδη βενζίνη στα 1,85 ευρώ το λίτρο στην επικράτεια, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του
Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η αμόλυβδη βενζίνη σε έναν μήνα ανατιμήθηκε κατά περίπου τρία λεπτά το λίτρο.
Τα ακριβότερα πρατήρια υγρών καυσίμων πωλούν την αμόλυβδη βενζίνη στα 1,85 ευρώ το λίτρο. Οι νομοί με τις υψηλότερες μέσες τιμές της βενζίνης είναι της Κεφαλονιάς με 1,753 ευρώ το λίτρο, του Λασιθίου και του Ρεθύμνου με 1,727 ευρώ το λίτρο, Χίου με 1,707 ευρώ και της Σάμου με 1,706 ευρώ το λίτρο.



25-02-2011-11Αύξηση κατά 5 με 6 ευρώ στο εμπόριο
Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Βέροιας κ. Στάθη Αθανασιάδη και του θέσαμε την ερώτηση τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων στο νομό μας. Μας είπε πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπάρξει αύξηση της τιμής που αγοράζουν οι πρατηριούχοι κατά 5 με 6 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 0,10 ευρώ. «Δυστυχώς η αγορά των καυσίμων βρίσκεται σε αναστάτωση με αυτά που γίνονται στη Λιβύη. Δεν έχει καμία σημασία πως η χώρα μας δεν παίρνει πετρέλαιο από τη Λιβύη, διότι άλλες χώρες που παίρνουν, έχουν έλλειψη και αναγκάζονται να κάνουν εισαγωγές από χώρες που εφοδιάζουν και τη χώρα μας, με συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές», μας είπε ο κ. Αθανασιάδης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η μέση τιμή θα αυξηθεί σταδιακά κατά 10 λεπτά, όπως και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Συγκεκριμένα χθες η μέση τιμή στην Ημαθία ήταν στο 1,58 με 1,60 ευρώ το λίτρο.
25-02-2011-111Στα 0,84 ευρώ
«Φωτιά», όμως, έχουν πάρει και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου έχουν ανέβει τέσσερα λεπτά το λίτρο. Η μέση τιμή στην Ημαθία είναι στα 0,84 ευρώ το λίτρο, από 0,80 στις 2 του ίδιου μήνα. Ήδη το κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά είναι ασήκωτο κι ενώ η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης έχει φθάσει το 1,430 ευρώ το λίτρο.
Ανησυχία και στις επιχειρήσεις
Πάντως, η φρενήρης πορεία των τιμών του αργού πετρελαίου, των καυσίμων αλλά και των υπολοίπων εμπορευμάτων όπως τρόφιμα, μέταλλα κλπ. έχει προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση στις επιχειρήσεις. Στελέχη τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους αναφορικά με το κόστος παραγωγής και λειτουργίας τους, μια και τα περιθώρια μετακύλισης στην κατανάλωση είναι περιορισμένα. Κι αυτό επειδή η ζήτηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση... Η παραμικρή αύξηση της τιμής είναι δυνατό να κοστίσει στους επιχειρηματίες πολύτιμα μερίδια αγοράς. Οι εκτιμήσεις φαίνεται να είναι δυσοίωνες και εκφράζονται φόβοι πως ο συνδυασμός της «έκρηξης» των τιμών των εμπορευμάτων, μαζί με τα δημοσιονομικά μέτρα στη χώρα μας, θα φέρουν μικρές επιχειρήσεις ταχύτερα στο κλείσιμο.
Mακεδονική εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες