«Μαχαίρι» και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

«Μαχαίρι» και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Περιστολή μισθολογικών δαπανών και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά και τις προβληματικές Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, που εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα εισαχθεί προς ψήφιση
αύριο Τρίτη στην Ολομέλεια του Σώματος.

Ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας τους λόγους που η Κυβέρνηση φέρνει το σχέδιο νόμου με τη διαδικασία του κατ επείγοντος, τόνισε ότι η υλοποίηση του προγράμματος που έχει υπογράψει η χώρα είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων της δανειακής σύμβασης των 110 δις Ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι όλες οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αποτελούν δεσμεύσεις του προγράμματος, και πρέπει να έχουν νομοθετηθεί έως το τέλος του χρόνου.

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρούμε να επισπεύσουμε την εκπλήρωση δράσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου» δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου. Σε μία προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσει της ΚΟ Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο υπ. Οικονομικών διαβεβαίωσε πώς όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι στη κατεύθυνση της σωτηρίας της χώρας και ξεκαθάρισε πως θα ληφθεί όποιο μέτρο είναι απαραίτητο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση.

Η υπ. Εργασίας Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι προσφέρεται προσεκτική και αναγκαία ευελιξία για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και δημιουργείται ανάχωμα για να μην κλείσουν επιχειρήσεις . Παράλληλα τόνισε ότι τα αποτελέσματα του νέου πλαισίου στα εργασιακά θα εξαρτηθούν από την ωριμότητα και τη συμμετοχή στην ευθύνη, των κοινωνικών εταίρων.

Σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης αποτέλεσε η διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία η κυβέρνηση εισηγείται το νομοσχέδιο με σύσσωμη την αντιπολίτευση να της καταλογίζει απρέπεια και δημοκρατικό έλλειμμα.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, όχι τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του αναμένεται να ψηφίσουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής αλλά λέει "ναι" στις διατάξεις που αφορούν τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση επιχειρεί επιπλέον αλλαγές στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ και αναμένεται να αποστείλει στις διοικήσεις, επιστολές με τις οποίες θα ζητά προσαρμογή δαπανών, μέσω μείωσης μισθών όπως και στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Καταψηφίζει η ΝΔ

Την πρόθεσή της να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο αύριο Τρίτη στη βουλή, ανακοίνωσε η ΝΔ, επικρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση και για το περιεχόμενό του και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που ακολουθεί για την ψήφισή του, η οποία δίνει μόνον 11 λεπτά λόγου στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ από τη Θεσ/νίκη εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο πολυνομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά επιβάλλει πλήρη απορύθμιση. Τέλος παρουσίασε πακέτο μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη όπως η μείωση φορολογικών συντελεστών, η σταδιακή αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών και η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων τόνωσης της αγοράς όπως επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κατά 2% για δέκα χρόνια

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο, "η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη παράταξη, θα στηρίξει μεμονωμένες διατάξεις, που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα ζητήσει, ταυτόχρονα, την απόσυρση ή την τροποποίηση άλλων ρυθμίσεων, που αντί να προωθούν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Οικονομίας, τη βυθίζουν στη συρρίκνωση και την ύφεση".

"Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα. Πρέπει να αντιληφθεί ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπάρξει τεράστια μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και έκρηξη της ανεργίας με απολύσεις", αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Προσθέτει ότι θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος της μικρομεσαίας επιχείρησης και θα πληγούν τα ασφαλιστικά ταμεία. "Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια", καταλήγει.

Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προωθήσει ρυθμίσεις για το άνοιγμα των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων και τις αποκρατικοποιήσεις.

"Υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα", δηλώνει στα 'ΝΕΑ' η υπουργός Εργασίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο ασφαλιστικό το 2011, εάν διαπιστωθεί αδυναμία κάποιων ασφαλιστικών ταμείων να χορηγούν επικουρικές συντάξεις.

"Είναι χρέος μας να νοικοκυρέψουμε το ξεχαρβαλωμένο σύστημα που βρήκαμε και από την άλλη να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν συναίσθηση της κατάστασης και δεν υπάρχει χώρος για δημαγωγία και ανευθυνότητα", δήλωσε μιλώντας στο σταθμό μας, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη.

Σφοδρή κριτική σε Παπακωνσταντίνου

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα κατά την ενημέρωση των μελών του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών και Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, αντίστοιχα.

Η σφοδρή κριτική επικεντρώθηκε στη δυνατότητα που έχει ο υπουργός Οικονομικών να αποφασίζει ερήμην της Ολομέλειας και να υπογράφει μόνος του την επικαιροποίηση του μνημονίου, αλλά και στο χαρακτήρα του κατ' επείγοντος που έδωσε η Κυβέρνηση στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, το φορολογικό και το μισθολογικό των ΔΕΚΟ.

Πολλοί βουλευτές έθεσαν θέμα κατάργησης της διάταξης που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει μόνος του την επικαιροποίηση του μνημονίου, ενόψει και της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του ελληνικού δανείου στις αρχές του 2011.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του, δήλωσε ανοιχτός σε μια τέτοια προοπτική, αφού θα έχει προηγηθεί ο σχετικός ενδοκυβερνητικός διάλογος και απάντησε: "Είστε σίγουροι ότι κάθε τρίμηνο θέλετε να φέρνουμε κάθε επικαιροποίηση στη Βουλή;" Και συνέχισε επισημαίνοντας "και για εμένα είναι άσχημο να με χτυπάνε δεξιά και αριστερά. Αφιερώνω τα δύο τρίτα του χρόνου μου για να απολογούμαι επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας".


athina984.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες