Χαιρετισμός της Δημάρχου Βέροιας στο Α’ Επιστημονικό Συνέδριο «Ημαθία, Ιστορία-Αρχαιολογία-Τέχνη-Λαογραφία» της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Χαιρετισμός της Δημάρχου Βέροιας στο Α’ Επιστημονικό Συνέδριο «Ημαθία, Ιστορία-Αρχαιολογία-Τέχνη-Λαογραφία» της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.)

Λέγεται συνήθως ότι λαοί χωρίς ιστορική μνήμη, είναι λαοί χωρίς μέλλον. Ποια είναι αλήθεια η πραγματική σχέση ανάμεσα στην καταγεγραμμένη ιστορία ενός τόπου και την αναπτυξιακή δυναμική του τόπου αυτού; Πόσο επηρεάζει η ιστορική συνείδηση ενός λαού την πορεία του στο μέλλον; Για ποιο λόγο η ανθρώπινη
πολιτισμική παραγωγή χρησιμοποιείται κατά κανόνα ως δείκτης ευημερίας και προόδου; Πόσο τελικά η ιστορία επηρεάζει τις ζωές μας; Στα παραπάνω ερωτήματα, που εμπίπτουν μάλλον στη Φιλοσοφία της Ιστορίας και λιγότερο στην εφαρμοσμένη ιστορική έρευνα, έχουν κατά καιρούς δοθεί πολλές και διάφορες απαντήσεις. Κοινή συνισταμένη των απαντήσεων αυτών, φαίνεται πως είναι η ερμηνεία της ιστορικής συνείδησης ως εκείνου του απαραίτητου κρίκου μιας αλυσίδας συμβάντων, τα οποία γραμμικά στα μάτια μας απλώνονται στην πορεία του χρόνου. Πόσο όμως ισχύει η έννοια της γραμμικότητας; Είναι αλήθεια η Ιστορία μια ευθεία γραμμή, οριζοντίως ενωμένων συμβάντων; Αυτό είναι η Ιστορία; Ή μήπως είναι μια δυναμική και πολυδιάστατη σύνθεση πολιτισμικών στιγμών, στιγμών ικανών να αλλάξουν τη ζωή μας; Στιγμών ικανών να σημαδέψουν, να οριοθετήσουν ή να απελευθερώσουν τη συλλογική μας δράση; Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανη ως Δήμαρχος αυτής της πόλης, ως –επιτρέψτε μου- η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος αυτής της πόλης, που έχω την τιμή να προλογίζω τις εργασίες της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας, της γνωστής και σεβαστής Ε.Μ.Ι.Π.Η. Η ερευνητική της δράση, η εκδοτική της προσφορά μέσω των τευχών των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ», το οργανωτικό της μεράκι αλλά κυρίως το αποδεδειγμένα ασίγαστο πνεύμα της, αποτελούν έναν ακόμη φάρο ελπίδας σε μια κοινωνία που δυστυχώς καταπιέζεται στο να ασχολείται μόνο με τα τετριμμένα και τα καθημερινά. Χαιρετίζω τις εργασίες του Συνεδρίου σας και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια κακία τώρα αλλά εύλογη.
Για χαιρετισμούς πάει για να προσθέσει κάτι στις εργασίες των εκδηλώσεων ή για τον μποφέ; Το λέω γιατί την είδα σε μια περίπτωση, όπως και άλλοι και μας έπιασαν τα γέλια. Λέω τώρα.

Post Bottom Ad

Σελίδες