Οι Νέοι Αγρότες Συμμετέχουν και Διαμαρτύρονται - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Οι Νέοι Αγρότες Συμμετέχουν και Διαμαρτύρονται


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-1-2010

Οι Νέοι Αγρότες Συμμετέχουν και Διαμαρτύρονται

Οι Νέοι Αγρότες της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών συμμετείχαν στην διημερίδα-Κοινωνικό Διάλογο για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα, στο Ζάππειο (Αθήνα, 25-26 Ιαν 2010) και προσκάλεσαν όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών την 27 Ιαν 2010, στο ξενοδοχείο Stanley, Αθήνα, προσφέροντας βήμα στους νέους και νέες που δεν είναι ακόμα Νέοι Αγρότες αλλά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ελληνικής πολιτείας πριν ακριβώς ένα χρόνο, στις 27-1-2009. Επίσης επισκέφθηκαν και ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Τσίπρα στην Βουλή και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά στην Ρηγίλλης.

Οι Νέοι Αγρότες, οι οργανωμένοι στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ ελπίζουν, συμμετέχουν και επισημαίνουν, είπε στην κεντρική του εισήγηση στην διημερίδα του Κοινωνικού Διαλόγου, στις 25-1-2010, ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος.

«Ελπίζουμε & ευχόμαστε ότι ο επονομαζόμενος Κοινωνικός Διάλογος θα είναι η αρχή ενός πραγματικού διαλόγου, αλλά κυρίως να έχει γρήγορα αποτελέσματα. Διότι η διαδικασία δεν είναι πραγματικός διάλογος όταν στην Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ, Ομάδα Γ’) δεν μετέχει ακόμα μέχρι σήμερα η ΠΕΝΑ, ενώ η Ελληνική Βουλή την αναγνώρισε ήδη από το 2003.

Διότι δεν είναι πραγματικός διάλογος όταν η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ μόνο μια φορά, στις 29-10-2009, σχεδόν εθιμοτυπικά, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα με αρνητικές εντυπώσεις,

Διότι σι Νέοι Αγρότες, σαν νέοι άνθρωποι, έχουν όλη την ζωή μπροστά τους και θα παραμείνουν στο επάγγελμα, που διάλεξαν, για άλλα 30-40 χρόνια και

Διότι, όπως είπε ο κ. Β. Γιαννόπουλος, έχουμε την θέληση να βρούμε τον σωστό δρόμο ή αν χρειάζεται, να τον κατασκευάσουμε.

Η ΠΕΝΑ, έχει στα μέλη της το ποιο νεανικό και ελπιδοφόρο κομμάτι των αγροτών, συμμετέχει και αξιοποιεί κάθε δυνατότητα και ευκαιρία ουσιαστική, σοβαρή, λιγότερο σοβαρή ή ακόμα και προσχηματική.

Απλά ξαναθυμίζουμε την παροιμία που λέει: Αν μπορείς να κάνεις κάτι, ΚΑΝΕ το. Αν δεν μπορείς να το κάνεις, ΔΙΔΑΞΕ το και Αν δεν μπορείς να το διδάξεις, ΔΙΟΙΚΗΣΕ το. Και εμείς οι Νέοι Αγρότες είμαστε άνθρωποι της πράξης και ΚΑΝΟΥΜΕ, και δεν θέλουμε να αφήσουμε σε άλλους να ρυθμίζουν όσα έχουν σχέση με την ζωή μας, με τον αγροτικό κόσμο.

Άλλωστε εμείς οι Νέοι Αγρότες είμαστε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ αγρότες και εθελοντές συνδικαλιστές και όχι το αντίστροφο. Παλεύουμε από τα χωράφια και τους στάβλους, χωρίς υπαλλήλους και γραφεία στην Αθήνα, και χωρίς κρατικές χρηματοδοτήσεις (μισθοί, εκτός έδρας, ημερήσιες αποζημιώσεις, εισιτήρια, ξενοδοχεία κλπ) στις λειτουργικές δαπάνες. Και αυτό μας κάνει ποιο δυσκίνητους που το υπερκαλύπτουμε με υπερπροσπάθεια».

Ο κ. Β. Γιαννόπουλος, επεσήμανε ότι οι Νέοι Αγρότες αισθάνονται βαθειά απαξίωση του επαγγέλματος που επέλεξαν, διότι:

Δεν έχουν καμιά προσέγγιση με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, που κοιτά κυρίως προς τους αστούς. Διότι δεν έχουν καμιά θεσμική επαφή με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, Διότι το Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (όπως τα Επιμελητήρια) δεν τους αναγνωρίζουν τον ρόλο τους στην τοπική ανάπτυξη, ως δρώντες παράγοντες της οικονομικής ζωής. Διότι δεν έχουν καμιά επαφή, ως ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ως δυνητικοί παραγωγοί ενέργειας και ως κατακρατητές ρύπων, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιμ. Αλλαγής. Διότι ως επαγγελματίες αγρότες, με ευθύνες για την δημόσια υγεία (παραγωγοί τροφών) αντιμετωπίζουν σχεδόν την πλήρη απουσία αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης, στην οποία να συμμετέχουν.

Όπως είπε στο Ζάππειο (25-1-2010), ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ όλα αυτά που εξαγγέλλονται για εμάς, χωρίς εμάς.

Ενώ τόνισε: Η ΠΕΝΑ συμμετέχει με το σύνολο του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος και όλου του αγροτικού κόσμου στις αγροτικές κινητοποιήσεις, και σε κάθε αγώνα ή διαβούλευση για την ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας και την διαμόρφωση μιας συμφωνημένης αγροτικής πολιτικής.

Για την τραγική κατάσταση του αγροτικού κόσμου όλοι οι αγρότες θα ήταν στους δρόμους, αλλά οι χειμερινές αγροτικές παραγωγές επιβάλλουν άλλες συνθήκες. Όλες οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να συμφωνήσουν στον ρόλο του αγροτικού τομέα, στην απαιτούμενη ανταμοιβή του και στις αναγκαίες συνθήκες για να επιτευχθούν αποτελέσματα.

Οι ΠΕΝΑ επιθυμεί οι αγροτικές κινητοποιήσεις να μην ταλαιπωρήσουν υπέρμετρα τους άλλους συμπολίτες, κρατώντας τους δρόμους υπό έλεγχο, αλλά χωρίς να δημιουργούνται «εμφράγματα» ή «εγκεφαλικά» στο σώμα της κοινωνίας. Άλλωστε δεν διακρίναμε ομόλογη αντίδραση οργανωμένων συμφερόντων εναντίον των υπευθύνων κλεισίματος των Τεμπών για 4, 5 ή 8 μήνες, ενώ διακρίνουμε μια μεροληπτική ενεργοποίηση ήδη από την δεύτερη εβδομάδα των κινητοποιήσεων, χωρίς πλήρεις αποκλεισμούς. .

Η ΠΕΝΑ συμμετείχε στον επονομαζόμενο Κοινωνικό Διάλογο της ΟΚΕ και του ΥπΑΑΤ την Δευτέρα και Τρίτη (25 & 26/1/2010) και στους 9 κύκλους διαλόγου.

Την Τετάρτη, 27/1/2010, ένα ολόκληρο χρόνο μετά την πρόσκληση του ΥπΑΑΤ για υποβολή αιτήσεων ένταξης Νέων στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις. H Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών δημιούργησε μια πλατφόρμα συζήτησης και προβληματισμού για τις Νέες και Νέους που δεν καλύπτονται πλήρως συνδικαλιστικά ακόμα από κάποιο άλλο φορέα για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και το μέλλον τους, το μέλλον των Νέων ανθρώπων, το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου.

Οι Νέες και Νέοι που συγκεντρώθηκαν στο Ξενοδοχείο Stanley ενημερώθηκαν για την επίσκεψη, ενημέρωση πρόσκληση συμπαράστασης που απεύθυνε η ΠΕΝΑ προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντησή τους το πρωϊ στην Βουλή με τον Κ. Α. Τσίπρα, την Βουλευτή κα Ε. Αμανατίδου και την κα Η. Διώτη καθώς και στελέχη του αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Α. Τσίπρας εξέφρασε την συμπαράστασή του δημοσίως αμέσως μετά την λήξη της συνάντησης.

Στην ελεύθερη συζήτηση ψύχραιμων σκέψεων και προτάσεων καθώς και εμπειριών που αναφέρθηκαν, προστέθηκε και η κα Κ. Μπατζελή (Υπουργός ΑΑ&Τα), ή οποία προσήλθε, μίλησε και από τις ακουσθείσες διευκρινήσεις δημιουργήθηκε αρκετή ένταση, η οποία οδήγησε τους Νέους και τις Νέες έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που επέδωσαν ψήφισμα.

Το ΨΗΦΙΣΜΑ από τις Νέες και Νέους Αγρότες που συντάχθηκε στο Stanley με την υποστήριξη της ΠΕΝΑ, με την συμβολή όλων των παρισταμένων αναφέρονται:

Καταδικάζουμε την πολιτική ασυνέχεια και τον εμπαιγμό της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων της υπαίθρου.

Καταδικάζουμε την μομφή που ακούστηκε από την κα Υπουργό, ότι η διαδικασία επιλογής των αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών δεν ήταν διαφανής.

Ζητάμε να προσδιορισθεί χρονικά πότε θα γίνει η ένταξη ή απένταξη των Νέων Γεωργών της Δ’ προγραμματικής περιόδου.

Ζητάμε να απαντηθεί ποια η τύχη των Νέων Γεωργών μετά το πέρας του 14μήνου μετά την έναρξη επαγγέλματος ή κατάθεσης της αίτησης.

Ζητάμε να προσκληθούν σε κοινή σύσκεψη οι πρώην Υπουργού ΑΑ&Τ για να εντοπισθούν λύσεις για όλους Νέους Γεωργούς και να επισημανθούν τα σημεία στροφής της Πολιτικής για το Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών.

Ζητάμε να εκταμιευθούν τα χρήματα για όλους τους «εν δυνάμει δικαιούχους» Νέους Γεωργούς, όπως αναρτήθηκαν στις περιφέρειες και το internet.

ΖΗΤΑΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ».

Επιφυλασσόμαστε για την διεκδίκηση παντός νομίμου δικαιώματος των Νέων Γεωργών προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη.

Το απόγευμα το ίδιο θέμα των Νέων Γεωργών και άλλα απασχόλησαν την συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΝΑ με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά με την συμμετοχή των Βουλευτών κκ Κασαπίδη, Χαροκόπου, Κωνσταντινίδη και Κόλλια.

Ανάμεσα στα πολλά που έγινα τις 3 ημέρες της εβδομάδος αξίζει να αναφερθούν σημεία της ομιλίας της κας Υπουργού ΑΑ&Τ, στις 27-1-2010, στο Stanley, μεταξύ των οποίων:

Θα επιδιωχθεί να μειωθεί ο μέσος όρος (με μείωση της οροφής από το 40.000€ στα 30-35.000€) στο πρίμ πρώτης εγκατάστασης Γεωργών, για να μπορέσουν στα διαθέσιμα χρήματα να χωρέσουν περισσότεροι.

Θα επιδιωχθεί να αυξηθούν τα διατιθέμενα Ευρώ στα περίπου 120.000.000 €.

Δεν θα υπάρξει άλλη δυνατότητα για Νέους Γεωργούς στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο (2007-2013), που θα φθάσει μέχρι το 2015. Αντί για 12.000 Νέους Γεωργούς από το Πρόγραμμα Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ το μέτρο θα περιοριστεί σε 3.500 ή λίγο παραπάνω μόνο Νέους Γεωργούς.

Τα προβλεφθένα από την «απόφαση Χατζηγάκη/3-9-2009» θα μεταφερθούν στα Σχέδια Βελτίωσης της Δ’ ΠΠ (2007-13) για να μπορέσουν οι εντασσόμενοι τώρα να έχουν χρήματα για Σχέδια Βελτίωσης.

Προτίθεται η κα Υπουργός να ενοποιήσει όλες τις περιόδους της πρόσκλησης 27-1-2009 και αντί για 4 λίστες (15/4/2009, 15/5/2009, 15/6/2009 & 15/7/2009) να δημιουργηθεί μια νέα ενιαία από την οποία θα ενταχθούν μόνο οι πρώτοι, ανεξαρτήτως περιόδου υποβολής, μέχρι του ορίου των 100-120 εκ € (ή όσα μπορέσουν να βρεθούν).

Οι εγκρινόμενοι, τονίσθηκε πάρα πολύ, ότι θα υποβληθούν σε λεπτομερή έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να αποφύγει το ΥπΑΑΤ χρηματοδότηση νέων με οριακά ή ασαφή (μαϊμού) αποτελέσματα.

Το Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ δεν έχει αναμορφωθεί ακόμα, αλλά το ΥπΑΑΤ προτίθεται να το ανασκευάσει όλο πλήρως, περιορίζοντας τελικά το μέτρο προσέλκυσης Νέων Αγροτών και βελτίωσης της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού στο όριο των 100-120.000.000 € μέχρι το 2015.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες