ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 2009 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 2009 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 22/12/2009

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

& ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΤΜΗΜΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ

Ανωνύμων Εταιρειών

(παρακολούθηση νόμιμης λειτουργίας Α.Ε., καταγραφή – δημοσίευση πράξεων και στοιχείων τους)

1) Ανακοινώσεις για δημοσίευση σε Εφημερίδα της

Κυβερνήσεως

α) Για αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

19

β) Για τροποποίηση Καταστατικού

65

γ) Για εκλογή μελών Διοικητικού Συμβουλίου

40

δ) Για έγκριση οικονομικών καταστάσεων

223

ε) Για ίδρυση νέων Α.Ε.

4

στ) Για λύση – εκκαθάριση Α.Ε.

4

2) Χορήγηση Βεβαιώσεων

261

3) Διαγραφές Ανωνύμων Εταιρειών

4

4) Επιβληθείσες κυρώσεις

12

5)Συγχωνεύσεις εταιρειών

1

6) Μεταφορά έδρας

2

7) Παροχή στοιχείων σε αρμόδια δικαστήρια

67

Ποιοτικού Ελέγχου

(Αγορανομικός & ποιοτικός έλεγχος, έλεγχος περιπτέρων & καταστημάτων πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων)

1) Αγορανομικός Έλεγχος

α) Πραγματοποιηθέντες έλεγχοι

463

β) Επιβληθείσες κυρώσεις

8

2) Έλεγχος μέτρων και σταθμών

α) Αντλίες

i) Ελεχθέντα πρατήρια καυσίμων

159(αντλίες 949)

ii) Ελεγχθέντα βυτιοφόρα οχήματα

141

β) Ζυγοί, σταθμά, γεφυροπλάστιγγες

i) Ελεγχθέντες φορείς (εταιρείες, καταστήματα, συνεταιρισμοί κ.λπ.)

955 (2103 τεμάχια)

3) Ελεγχθείσες καταγγελίες πολιτών

7

4) Παραπομπές σε Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου

6

5) Παραπομπές σε Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού

2

6) Άδειες περιπτέρων που χορηγήθηκαν

2

7) Άδειες περιπτέρων που ανακλήθηκαν

6

8) Εκμισθώσεις περιπτέρων

25

8) Άδειες πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων που χορηγήθηκαν

6

9) Άδειες πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων που ανακλήθηκαν

3

Τμήμα Λαϊκών Αγορών

(Έλεγχος λειτουργίας και διαχείριση Λαϊκών Αγορών)

1) Ανάληψη οικονομικής διαχείρισης Λαϊκών Αγορών (νέα δραστηριότητα)

2) Καθημερινή παρουσία υπαλλήλων στις Λαϊκές Αγορές του Νομού για έλεγχο των πωλητών και τήρηση της τάξης

3) Άδειες Λαϊκών Αγορών που χορηγήθηκαν (παραγωγικές)

29

4) Άδειες Πλανόδιου Εμπορίου που χορηγήθηκαν

α) Επαγγελματικές

9

β) Παραγωγικές

59

5) Είσπραξη ημερήσιου δικαιώματος

298

6) Θεωρήσεις παραγωγικών αδειών

578

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Πυρήνας όλων των δράσεων της Υπηρεσίας είναι η προστασία, η ευζωΐα των ζώων, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά συγχρόνως και η προστασία των ανθρώπων από πιθανές ζωοανθρωπονόσους και από την κατανάλωση ζωικών τροφίμων.

Η κατανάλωση ζωικών τροφίμων – δείγμα οικονομικής ανάπτυξης και ευμάρειας – αποτελεί κεφάλαιο για κάθε χώρα, επομένως και ο ρόλος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας καθίσταται σημαντικός και απαραίτητος για το καταναλωτικό κοινό με ελέγχους από το στάβλο του κτηνοτρόφου μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.

Με τους κρεοσκοπικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στο Βιομηχανικό Σφαγείο Βέροιας, αποκλείονται, της τροφικής αλυσίδας, κρέατα ποιοτικώς υποβαθμισμένα και ακατάλληλα προς κατανάλωση. Ο έλεγχος δε αυτός, των κρεάτων συνεχίζεται στα εργαστήρια τεμαχισμού, στα κρεοπωλεία, στα Σούπερ Μάρκετ, στις αποθήκες κρεάτων, ακόμη και στα εστιατόρια – ψησταριές, σε χώρους ομαδικής εστίασης, όπου προσφέρονται και μαγειρεμένα πλέον στον καταναλωτή.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, είναι ίσως από τις πρώτες και λίγες πανελλαδικά, που έχει θεσπίσει με Νόμο τη λειτουργία της Μεικτής Επιτροπής Ελέγχου Τροφίμων, στην οποία συμμετέχουν υπάλληλοι της Ν.Α. Ημαθίας (Κτηνίατρος, εκπρόσωπος του Τμήματος Εμπορίου, εκπρόσωπος της Δ/νσης Υγείας, εκπρόσωπος της Δ/νσης Γεωργίας) και της Χημικής Υπηρεσίας του Νομού. Προχωρήσαμε στη λειτουργία των κλιμακίων ελέγχων και σε ώρες εκτός ωραρίου (απόγευμα – νυχτερινές ώρες) και ημέρες αργίας αλλά και εορτών, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσιμες για τον καταναλωτή όπως Χριστούγεννα και Πάσχα.

Κατά το έτος 2009 δηλ. μέχρι 31-10-2009, σφάγηκαν και κρεοσκοπήθηκαν στο Βιομηχανικό Σφαγείο Βεροίας 9757 βοοειδή, 2350 αιγοπρόβατα, 21347 αμνοερίφια και 26494 χοιροειδή και από αυτά κατασχέθηκαν 13 βοοειδή, 4 αμνοερίφια, 1 χοίρος συνολικού βάρους 4000 χιλιόγραμμων.

Επίσης κατασχέθηκαν και αποκλείστηκαν της κατανάλωσης σπλάχνα και άλλα όργανα βάρους 240000 χιλιόγραμμων.

ΑΣΤΥΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Από 1-1-2009 μέχρι 31-10-2009 έγινε έλεγχος, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε 76 Αστυκτηνιατρικές Επιθεωρήσεις, σε 703 καταστήματα και επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έγιναν 488 δειγματοληψίες τροφίμων και κατασχέθηκαν 650 χιλιόγραμμα τροφίμων ως μη κανονικά. Υποβληθήκαν δε 3 μηνύσεις με εκθέσεις προς την Εισαγγελία.

Όσον αφορά, στα Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου της Ν.Α. Ημαθίας, το 2009 έγιναν 31 επιθεωρήσεις και ελέγχθηκαν 184 καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία Σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης, καντίνες, εργαστήρια τροφίμων (Ζαχαροπλαστικής Αρτοποιίας), Σ. Μάρκετ, παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, εστιατόρια μαγειρεία νοσοκομείων – γηροκομείων και παιδικών σταθμών.

Οι έλεγχοι στο Νομό μας απέδωσαν και αποδίδουν και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι σήμερα τα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος αναβαθμίστηκαν όχι μόνο οπτικά αλλά και υγειονομικά. Σήμερα τα παλιά κρεοπωλεία έγιναν «ΜΠΟΥΤΙΚ» κρεάτων και τα εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος και τεμαχισμού του Νομού μας θεωρούνται τα καλύτερα πανελλαδικά.

Ιδιαίτερα για το Νομό μας, που θεωρείται πρώτος σε παραγωγή βόειου κρέατος, με αξιοσημείωτη παραγωγή κρέατος και γάλακτος στα άλλα είδη ζώων, το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα διατροφικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι η συνεχής και επίπονη προσπάθεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και των Συναρμοδίων Υπηρεσιών απέδωσε καρπούς.

Διαβεβαιώνουμε το καταναλωτικό κοινό του Νομού μας, ότι οι έλεγχοι ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο των εορτών είναι συνεχείς και εντατικοί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και τα Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και για τους παραβάτες θα είμαστε αμείλικτοι, όπως πάντα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και για την προσφορά ποιοτικών και προπάντων Υγιεινών Τροφίμων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΥΡΙΑ ΠΟΠ

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 5 τυροκομεία του Νομού, που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ και σε 2 τυποποιητήρια. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκιο του AGROCERT και της υπηρεσίας μας.

Πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2009 8 επιτόπιοι έλεγχοι, παραβάσεις δεν διαπιστώθηκαν, έγιναν όμως παρατηρήσεις, που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά ελέγχου. Συντάχθηκαν 8 πρακτικά ελέγχου.

ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Στα πλαίσια του ελέγχου παραγωγής-διακίνησης-εμπορίας ζωοτροφών, πραγματοποιήθηκαν από τον επόπτη ελέγχου ζωοτροφών έλεγχοι σε 20 επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και καταστήματα πώλησης στο Νομό μας.

Συντάχθηκαν 7 εκθέσεις ελέγχου. Δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Καταγράφηκαν παρατηρήσεις και δόθηκαν οδηγίες στους υπεύθυνους παραγωγής και διακίνησης για την ορθή τήρηση των κανόνων παραγωγής και εμπορίας, την τήρηση της ετικέτας στις τυποποιημένες ζωοτροφές και τη σωστή διακίνησή τους.

Πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Εθνικού Ελέγχου ζωοτροφών 5 δειγματοληψίες από μίγματα ή απλές ζωοτροφές από επιχειρήσεις παραγωγής ή καταστήματα πώλησης. Συνολικά ελήφθησαν 38 δείγματα ζωοτροφών, συντάχθηκαν 32 πρακτικά δειγματοληψίας και τα δείγματα αυτά εστάλησαν στο Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών. Δεν διαπιστώθηκαν από τις αναλύσεις παραβάσεις των διατάξεων και οι τυχόν αποκλίσεις ως προς τη σύνθεσή τους, ήταν μέσα στα ανεκτά όρια.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν 2 δειγματοληψίες σε έκτακτους ελέγχους σε απλά μίγματα και οι αναλύσεις δεν έδειξαν παράβαση ή υποβάθμιση ποιότητας.

Στο μητρώο της Υπηρεσίας μας έχουν εγγραφεί 57 επιχειρήσεις και καταστήματα πώλησης ζωοτροφών. Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 15.

Εισπράχθηκε τέλος διακίνησης-εμπορίας από 12 επιχειρήσεις. Απομένει να εισπραχθεί τέλος από 30 επιχειρήσεις. (Οι υπόλοιπες 15 δεν υποχρεούνται στην καταβολή τέλους.)

Έγινε αυτοψία και έλεγχος σε κτηνοτροφικές μονάδες (15), που διαθέτουν μύλο για παραγωγή απλών μιγμάτων για τις ανάγκες της ιδίας εκμετάλλευσης. Δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις και δοθήκαν οδηγίες.

ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ &ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

1. ΕΛΕΓΧΟΙ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ελέγχων από το Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν σε φορείς διακίνησης νωπών οπ/κών (παραγωγούς, σούπερ μάρκετ, μαναβικά) 70 έλεγχοι.

Σε 300 φορτία εισαγόμενων νωπών οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες πραγματοποιήθηκαν 50 έλεγχοι.

Στους προηγούμενους 120 ελέγχους υπήρξαν 34 παραβάσεις.

Σε φορείς εξαγωγών νωπών οπ/κών για Ρωσία έγινε έλεγχος σε 1249 φορτία και υπήρξαν 80 παραβάσεις.

Τα προϊόντα στα οποία γίνεται έλεγχος είναι τα εξής: ροδάκινα, νεκταρίνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα, φράουλες και σταφύλι.

2. ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σε 413 φορτία εισαγόμενων μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων έγιναν 90 έλεγχοι

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ελέγχων από το Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Θεσσαλονίκης αποστάληκαν από φορείς διακίνησης μεταποιημένων οπωροκηπευτικών 696 κουτιά & ασυπτικές σακούλες για έλεγχο.

Στους προηγούμενους ελέγχους υπήρξαν 17 παραβάσεις.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τμήμα Δημόσιας Υγείας & Υγειονομικού ελέχγου

· Γνωμοδοτήσεις – μετά από αυτοψία και Υγειονομικό έλεγχο – για έκδοση άδειας ίδρυσης & λειτουργίας καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος. (Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί και δεύτερη αυτοψία): 285 περιπτώσεις

· Αυτοψίες μετά από καταγγελίες για ύπαρξη ανθυγιεινών εστιών: 210 περιπτώσεις.

· Γνωμοδοτήσεις για έκδοση άδειας ίδρυσης εργαστηρίων – βιομηχανιών τροφίμων: 58 περιπτώσεις.

· Γνωμοδοτήσεις – μετά από αυτοψία και Υγειονομικό έλεγχο – για έκδοση άδειας λειτουργίας εργαστηρίων – βιομηχανιών τροφίμων: 16 περιπτώσεις.

· Εγκρίσεις μελετών επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων: 107 περιπτώσεις

· Θεωρήσεις Ατομικών βιβλιαρίων Υγείας: 2170 περιπτώσεις

· Ηχομετρήσεις καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος: 22 περιπτώσεις

· Χορηγήσεις βεβαιώσεων λειτουργίας Μουσικών Οργάνων σε καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος: 280 περιπτώσεις

· Χορηγήσεις βεβαιώσεων – μετά από αυτοψία και Υγειονομικό έλεγχο - καταλληλότητας αυτοκινήτων μεταφοράς τροφίμων: 195 περιπτώσεις.

· Υγειονομικές αναγνωρίσεις σημείων υδροληψίας πόσιμου νερού: 54 περιπτώσεις.

· Υγειονομικοί έλεγχοι καταστημάτων: 288 περιπτώσεις

· Γνωμοδοτήσεις για έκδοση άδειας ίδρυσης σταβλικών εγκαταστάσεων: 35 περιπτώσεις

· Χορηγήσεις βεβαιώσεων – μετά από αυτοψία και Υγειονομικό έλεγχο - καταλληλότητας κινητών καταστημάτων (καντίνες): 13 περιπτώσεις

· Γνωμοδοτήσεις – μετά από αυτοψία και Υγειονομικό έλεγχο – για έκδοση άδειας λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων: 35 περιπτώσεις

· Δειγματοληψίες για Μικροβιολογικό έλεγχο πόσιμου νερού: 100 περιπτώσεις

· Δειγματοληψίες για Χημικό έλεγχο πόσιμου νερού: 15 περιπτώσεις

· Συμμετοχή των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και της προϊσταμένης του τμήματος σε διάφορες Επιτροπές όπως: K.E.Π.ΠΕ., Νιτρορύπανσης, Μικτό κλιμάκιο ελέγχου, σταβλικών εγκαταστάσεων, Λυμάτων κ.α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες