MΠΑΧΑΛΟ ΜΟΝΟ ΜΠΑΧΑΛΟ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

MΠΑΧΑΛΟ ΜΟΝΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

esda_neaΕξαιρετικά θολό έχει γίνει το τοπίο γύρω από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Την Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου αποφάσισε να προχωρήσει στην διόρθωση των οκτώ σημείων της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων που απορρίφθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να την καταθέσει εκ νέου για έγκριση. Στην συζήτηση που αναπτύχθηκε όμως, τέθηκαν ερωτηματικά τα οποία έμειναν αναπάντητα και ακολούθησε παραίτηση συμβούλου, του Μιχάλη Σουμελίδη, με δήλωση «βόμβα». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η συνεδρίαση της Δευτέρας είχε ουσιαστικά δυο θέματα. Το πρώτο αφορούσε την σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία «Ηλέκτωρ» για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και το άλλο για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας.
Διορθωμένη σύμβαση

Αναφορικά με την σύμβαση για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του τεχνικού συμβούλου του ΕΣΔΑ και εκπροσώπων της εταιρείας «Ηλέκτωρ». Ο τεχνικός σύμβουλος κ. Σελάς, προσπάθησε να υποβαθμίσει την απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σημειώνοντας ότι ζητά απλά συμπληρωματικά στοιχεία, και πρόσθεσε ο ΕΣΔΑ θα πρέπει να καταθέσει εκ νέου την διορθωμένη σύμβαση, όπου όλα τα στοιχεία που θα αλλαχθούν θα είναι προς όφελος του. Με τον κ. Σελά συμφώνησε ο νομικός σύμβουλος του ΕΣΔΑ Λάζαρος Ματρατζής και η δικηγόρος της «Ηλέκτωρ» η κ Νάνου η οποία χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις τυπικές και ότι χρειάζεται να αντιγραφεί απλά το κείμενο την διακήρυξης. Η παρατήρηση αυτή γέννησε εύλογα ερωτήματα, τα οποία όμως δεν απαντήθηκαν ποτέ. Συγκεκριμένα, η δήμαρχος Βέροιας, με δεδομένο ότι η απόφαση του ΕΣΔΑ προέβλεπε να τηρηθούν οι όροι της διακήρυξης, ρώτησε ποιος τους άλλαξε στο σχέδιο που κατατέθηκε αλλά σαφή απάντηση δεν πήρε ποτέ. «Άλλους όρους αποφασίσαμε και άλλοι έφυγαν στην Αθήνα» είπε η κ. Ουσουλτζόγλου προκαλώντας αμηχανία στον πρόεδρο Νίκο Παπαποστόλου και τους στενούς του συνεργάτες. «Είναι πολύ σοβαρή μομφή» συμφώνησε και ο κ. Καρέλης και ζήτησε κι αυτός απάντηση. «Δεν είναι τυπικές οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνέδριου. Εδώ βλέπω οκτώ παρατηρήσει με την ένδειξη “μη νομίμως προβλέφθηκε”. Πιστεύω ότι μέσα κρύβονται και άλλα τα οποία δεν τα είδε ούτε το Ελεγκτικό» σημείωσε ο κ. Καραμπατζός. Από την απάντηση του κ. Παπαποστόλου προέκυψε ότι μέχρι σήμερα υπήρξαν και άλλες παρεμβάσεις και διορθώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τις οποίες δεν ενημερώθηκε το διοικητικό συμβούλιο.

Σουμελίδης: «Παραιτούμαι, δεν θέλω να πάω φυλακή»

Οι παραπάνω εξελίξεις, αλλά και τα όσα διαδραματίσθηκαν μέχρι σήμερα, οδήγησαν τον Μιχάλη Σουμελίδη σε παραίτηση. Κατά την διάρκεια της συνεδρίαση το ανακοίνωσε στα υπόλοιπα μέλη, κάνοντας παράλληλα μια δήλωση «βόμβα» που προκαλεί πολλά ερωτηματικά. «Είναι η τελευταία μου συνεδρίαση. Είμαι δημόσιος υπάλληλος, έχω τρία παιδιά, δεν θέλω να πάω φυλακή» τόνισε ο κ. Σουμελίδης και λίγη ώρα αργότερα αποχώρησε.

Γκιόνογλου: «Φεύγω αν…»

Η συζήτηση για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων είχε και συνέχεια. Ο δήμαρχος της Αλεξάνδρειας Μπάμπης Γκιόνογλου δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες αποχώρησης αν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι υψηλό. «Ακόμη κι αν την υπογράψετε την σύμβαση, εγώ δεν πληρώνω 87 ευρώ τον τόνο. Θα φύγω από τον Σύνδεσμο» σημείωσε. Το θέμα του κόστους θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, αφού πρώτα στελεχωθούν τα Υπουργεία με Γενικούς Γραμματείς ώστε να γίνουν οι επαφές της διοίκησης με τη νέα κυβέρνηση.

Ποιο το κέρδος;

Το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης του Συνδέσμου, αφορούσε την πρόταση που κατέθεσε η «Ηλέκτωρ», κι εγκρίθηκε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας με την καύση του προϊόντος της διαχείρισης των απορριμμάτων (SRF) αλλά και βιομάζας. Σε αυτό το θέμα, η Σύνδεσμος έπρεπε να ορίσει συντονιστή της πρότασης (του ερευνητικού προγράμματος ουσιαστικά) την «Ηλέκτωρ» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες χρηματοδότησης. Την παρουσίαση της πρότασης έκανε ο τεχνικός σύμβουλος της «Ηλέκτωρ» κ. Μπούκης ο οποίος εξήγησε ότι η εταιρεία του πρέπει να έχει τον ρόλο του συντονιστή διότι έχει και την οικονομική αλλά και τη νομική ευθύνη για την κατασκευή του έργου, σημείωσε ότι η νέα εταιρεία που θα πραγματοποιηθεί θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη από την «Ηλέκτωρ» και ο ΕΣΔΑ θα έχει ένα μικρό ποσοστό. Σημείωσε ακόμη ότι ο ΕΣΔΑ θα έχει το δικαίωμα εντός της τριετίας να πάρει την εταιρεία παραγωγής ενέργειας, να αποζημιώσει την «Ηλέκτωρ» και να προκαλέσει διεθνή διαγωνισμό για την διαχείριση της μονάδας, επιτρέποντας όμως στην «Ηλέκτωρ» να έχει την τελευταία προσφορά. Απαντώντας σε ερωτήματα των μελών του Συνδέσμου ο κ. Μπούκης δήλωσε τα εξής:

  • το οικονομικό κέρδος της μονάδας θα είναι οριακό. Θα αποτελέσει όμως «βιτρίνα» για την «Ηλέκτωρ» για να διεκδικήσει μεγαλύτερα έργα.
  • το κέρδος του Συνδέσμου θα είναι η δημιουργία ένας επισκέψιμου χώρου στο νομό και ότι π ΕΣΔΑ θα μπορεί να χρησιμοποιεί την στάχτη από την καύση ως αδρανές υλικό.

Στις τοποθετήσεις των συμβούλων, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την πρόταση «θολή». «Τι θα κερδίσει ο ΕΣΔΑ και οι πολίτες της Ημαθίας; Η πρόταση της Ηλέκτωρ έπρεπε να είναι συγκεκριμένη» παρατήρησε. Ο κ. Δάλλας πρόσθεσε ότι επειδή η «Ηλέκτωρ» θα έχει κέρδος τόσο από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος όσο και από την διάθεση των προϊόντων της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα πρέπει να μειώσει το τέλος διαχείρισης. Τελικά αποφασίστηκε να τεθεί συντονιστής του προγράμματος η «Ηλέκτωρ» και αν δεν ικανοποιήσει τον ΕΣΔΑ η πρόταση που θα καταθέσει να μην προχωρήσει το έργο. Πάνω σε αυτό το θέμα, ο κ. Καρέλης έβαλε δυο ζητήματα τα οποία όμως έμειναν αναπάντητα. Ρώτησε τι θα γίνει στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κάνει δεκτή την ένσταση που κατέθεσαν οι φορείς και ακυρωθεί η εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης στην θέση 12 και τι αν το κόστος παραμείνει υψηλό και φύγουν από τον Σύνδεσμο οι μεγάλοι δήμοι. Και στις δυο περιπτώσεις η μονάδα παραγωγής ενέργειας θα είναι άχρηστη και αν δεν λειτουργήσει θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν υπήρχε κράτος, όλοι αυτοί θα ήταν φυλακή.

Post Bottom Ad

Σελίδες