Με τον «Καποδίστρια 2» οι δημοτικές εκλογές - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Με τον «Καποδίστρια 2» οι δημοτικές εκλογές

ragousisΕπανέρχεται στο προσκήνιο η Διοικητική Μεταρρύθμιση. Το θέμα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης ή του «Καποδίστρια Νο2» αν προτιμάτε, βγαίνει και πάλι στην επικαιρότητα, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον Καποδίστρια 2 και μάλιστα άμεσα. Για αύριο Πέμπτη, ο νέος υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έχει καλέσει σε συνάντηση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΕ με θέμα συζήτησης την διοικητική μεταρρύθμιση. Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης προβλέπει αιρετούς περιφερειάρχες, κατάργηση των νομαρχιών και την δημιουργία 350 δήμων από τους 1030 που υπάρχουν. Από ότι φαίνεται μάλιστα το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης θα προχωρήσει άμεσα.



Είχε προαναγγελθεί
Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη που είχε δώσει στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα http://www.aftodioikisi.gr/, τρείς ημέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο τότε Γραμματέας και νυν Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Ραγκούσης μίλησε για «καθαρή εντολή βαθιάς πολιτικής αλλαγής στον τόπο» και έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη νέα ριζική αλλαγή στη δομή του κράτους που θα έχει ως «ακρογωνιαίο λίθο την ισχυρή πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, που θα προκύψει από την ολοκλήρωση του βήματος που έγινε με τον ‘Καποδίστρια’. «Απαιτούνται άμεσα αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επίμαχες απαντήσεις
Οι επίμαχες απαντήσεις του κ. Ραγκούση έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς ουσιαστικά προαναγγέλλει τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ να πάμε στις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές του 2010 με μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιέχει αιρετές περιφέρειες και σαφώς λιγότερες Νομαρχίες και Δήμους.

Οι απαντήσεις του κ. Ραγκούση έχουν ως εξής: «Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που προχώρησε στην μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια.» Σας θυμίζω, κάτω από τη λυσσαλέα αντίδραση της ΝΔ, που στάθηκε απέναντι σε όλες τις αλλαγές-τομές που έδιναν αρμοδιότητες και δύναμη στην αυτοδιοίκηση. Το πλαίσιο που έχουμε θέσει είναι ξεκάθαρο. Απαιτούνται άμεσα αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια. Στοχεύουμε σε ένα κράτος ισχυρό, που θέτει κανόνες και εποπτεύει, με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και πόρους στην περιφέρεια.

Όλα τα βήματα αποκέντρωσης του κράτους και ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, έχουν την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για μια νέα ριζική αλλαγή στη δομή του κράτους. Αυτή η δομή έχει ως ακρογωνιαίο λίθο, την ισχυρή πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, που θα προκύψει από την ολοκλήρωση του βήματος που έγινε με τον «Καποδίστρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες