Βροντερό "ΟΧΙ" από Ξηρολιβαδιώτες και Δήμο Βέροιας για την εγκατάσταση του λατομείου στην περιοχή του - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Βροντερό "ΟΧΙ" από Ξηρολιβαδιώτες και Δήμο Βέροιας για την εγκατάσταση του λατομείου στην περιοχή του

Ακαριαία αντέδρασαν οι κάτοικοι του Ξηρολίβαδου και ο Δήμος Βέροιας στην είδηση ότι υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση η οποία εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου 541 περίπου τ.μ. στο Ξηρολίβαδο για την εξόρυξη ανθρακικού ασβεστίου από την εταιρία «ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.».

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως χθες το πρωί στο Γραφείο της Δημάρχου παρουσία του προέδρου και εκπροσώπων του Π.Ο. Ξηρολιβάδου αποφασίσθηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της ΚΥΑ και ο προγραμματισμός συντονισμένων κινήσεων αντίδρασης στην εγκατάσταση του λατομείου η οποία όπως τονίσθηκε, θα προκαλέσει σοβαρό περιβαλλοντικό πλήγμα στην ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή με την ανθούσα τουριστική δραστηριότητα.

Η υπογραφή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τους συναρμόδιους υπουργούς θορύβησε ιδιαιτέρως την τοπική κοινωνία, καθώς τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας όσο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχαν αποφασίσει αρνητικά στην εγκατάσταση του λατομείου σε αντίστοιχες συνεδριάσεις το Νοέμβριο του 2007.

Δέσμευση για το ότι δεν θα δοθεί άδεια εκμετάλλευσης στην εταιρία είχε εκφράσει και ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλιας, σε συνάντησή του με τον Ημαθιώτη βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος του Π.Ο. Ξηρολιβάδου κ. Αναστάσιος Βασιάδης δήλωσε: «Εκ μέρους της κοινωνίας του Ξηρολιβάδου εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας προς τη Δήμαρχο και τους συνεργάτες της που αντέδρασαν αμέσως σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δίνει την άδεια εγκατάστασης στο λατομείο προοιωνίζοντας μια ολοσχερή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή.

Η ενέργεια αυτή του Δήμου να μπει μπροστάρης στον αγώνα μας κατά του «προμελετημένου εγκλήματος» γεμίζει αισιοδοξία όλους. Το θέμα έχει νομικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Θα ενημερώσουμε όλες τις τοπικές πολιτικές Αρχές (Νομαρχία, βουλευτές, φορείς) από τις οποίες περιμένουμε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να εμποδίσουμε το «ανοσιούργημα». Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Δήμαρχος Βέροιας κα Χ. Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Τσαπαρόπουλος, ο πρόεδρος του Π.Ο. Ξηρολιβάδου κ. Αν. Βασιάδης, οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου και ο νομικός σύμβουλος και μέλος του ομίλου κ. Γ. Γεωργίου.

«Οι κάτοικοι του Βερμίου και ο Δήμος αποφασίσθηκε να αντιδράσουν δυναμικά στην απόφαση αυτή. Οι δικηγόροι του Δήμου θα την προσβάλουν καταρχήν και θα κλιμακώσουμε στην πορεία τον αγώνα μας, όλοι μαζί. Η υπόθεση τώρα αρχίζει» δήλωσε η Δήμαρχος κα Χ. Ουσουλτζόγλου.

Να θυμίσουμε ότι το θέμα ανακοινώθηκε και συζητήθηκε στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ξηρολίβαδο, παρουσία της Δημάρχου.

Απόφαση Γ.Σ. του ΠΟΞ
Η Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου εξάλλου, που συνήλθε το βράδυ της ίδιας μέρας έλαβε την παρακάτω απόφαση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Π.Ο. Ξηρολιβάδου κ. Αν Βασιάδης και η γεν. γραμματέας κα Αναστασία Κόγια:

«Η Γενική Συνέλευση των μελών του Πολιτιστικού Όμίλου Ξηρολιβάδου, που συνήλθε νόμιμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ξηρολιβάδου Ημαθίας στις 19 Αυγούστου του 2009, αφού έλαβε γνώση της δια του τοπικού τύπου κοινοποιηθείσας υπ’ αριθμόν πρωτ. 123472/2403/ 30-7-2009 Κοινής Υπουργικής Απόφασης Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου βιομηχανικού ορυκτού (ανθρακικού ασβεστίου) έκτασης 540.975 τ.μ. και των συνοδών αυτής έργων στη θέση «Ξηρολίβαδο» Δ.Δ. Κουμαριάς, Δήμου Βέροιας, Νομού Ημαθίας από την εταιρία «ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», αφού ανέλυσε την αναγκαιότητα της ενεργοποίησης του συνόλου της ξηρολιβαδιώτικης κοινωνίας κατά της εν λόγω Κ.Υ.Α. και αφού απεδέχθη την ομόθυμη και ομόφωνη θέση των κατοίκων του Ξηρολιβάδου όπως αυτή εκφράσθηκε στην προηγηθείσα Λαϊκή Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

1. Καταδικάζει με τον πιo απερίφραστο τρόπο την υπ’ αριθμόν πρωτ. 123472/2403 Κ.Υ.Α. Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. – ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου βιομηχανικού ορυκτού (ανθρακικού ασβεστίου) έκτασης 540.975 τ.μ. και των συνοδών αυτού έργων στη θέση «Ξηρολίβαδο» Δ.Δ. Κουμαριάς, Δήμου Βέροιας, Νομού Ημαθίας από την εταιρία « ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ».

2. Επισημαίνει ότι η τυχόν εκμετάλλευση αυτού του λατομικού χώρου θα επιφέρει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, ανεπανόρθωτη ζημία στην τουριστική ανάπτυξη του Βερμίου και της ευρύτερης περιοχής και θα θέσει σε διαρκή απειλή την σωματική και περιουσιακή ακεραιότητα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

3. Εκφράζει την πλέον έντονη διαμαρτυρία για το γεγονός ότι η εν λόγω Κ.Υ.Α εκδόθηκε κατά πλήρη περιφρόνηση της βούλησης της Ημαθιώτικης Κοινωνίας η οποία απέρριψε κατηγορηματικώς την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση του εν λόγω λατομικού χώρου με διαρκείς κινητοποιήσεις, αποτυπωθείσα δε με τον πιο ομόθυμο τρόπο στις : α) υπ’ αριθμόν 226/2007 ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας, β) υπ’ αριθμόν 613/2007 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, αλλά και γ) στις αποφάσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων, δ) πλείστων Φορέων και ε) των Λαϊκών Συνελεύσεων των κατοίκων του Ξηρολιβάδου.

4. Ζητά από τα αρμόδια Κυβερνητικά Όργανα την άμεση ανάκληση ή ακύρωση της εν λόγω Κ.Υ.Α.

5. Αποφασίζει την άσκηση κάθε ένδικου μέσου ή βοηθήματος για την ανάκληση ή ακύρωση της εν λόγω Κ.Υ.Α. και αναστολή της υλοποίησής της.

6. Αποφασίζει να ζητήσει συμπληρωματικά και την άσκηση κάθε ένδικου μέσου ή βοηθήματος για την ανάκληση ή ακύρωση της εν λόγω Κ.Υ.Α. και αναστολή της υλοποίησής της από κάθε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή οποιονδήποτε έχοντα έννομο συμφέρον περί τούτου.

7. Θέτει ενώπιον του ζητήματος τους Βουλευτές του Νομού, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, τον Δήμο Βέροιας, τα Δημοτικά Διαμερίσματα και τους φορείς από τους οποίους αναμένει να λάβουν θέση και να ασκήσουν κάθε πολιτική, κοινωνική και ένδικη πίεση προκειμένη να αποτραπεί η φυσική καταστροφή του Βερμίου που βρίσκεται προ των πυλών.

8. Εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ο.Ξ. να μετέλθει κάθε έννομο μέσον και να ενεργοποιήσει κάθε απαιτούμενη δράση, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση του υπερλατομείου στις δασοκαλυμένες πλαγιές του Βερμίου και του δίδει ειδικά την πληρεξουσιότητα όπως τούτο επιλέξει τον ή τους Δικηγόρους, με ή δια των οποίων ο Π.Ο.Ξ. θα παραστεί στις συζητήσεις των ενδίκων μέσων ή βοηθημάτων τα οποία θα ασκήσει.

8. Αποφασίζει τη σύσταση Ειδικού Ταμείου στο οποίο θα συγκεντρώνονται χρήματα για την ευόδωση του σκοπού αυτού, όπως τούτος έχει τεθεί σύμφωνα με όλα τα παραπάνω».
Σύντομο ιστορικό

Το θέμα της εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου στο Ξηρολίβαδο ήρθε για πρώτη φορά στην επικαιρότητα το Νοέμβριο του 2007 όταν τόσο το Δημοτικό όσο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο εξέτασαν τη σχετική αίτηση της εταιρίας. Και τα δύο συλλογικά όργανα αποφάσισαν ομόφωνα κατά της εγκατάστασης του λατομείου, αντίθετα με την εισήγηση της υπηρεσίας.

Στην επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της εταιρίας τότε, περιλαμβανόταν το ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη λατομική ζώνη και είναι μισθωμένη από τον Συν/σμό «Έλατα». Είπαν ότι η εκμετάλλευση του λατομείου, θα έχει καθαρό χώρο εξόρυξης μόνο 70 στρέμματα, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιούνται για απόθεση των υλικών τα οποία, εάν δεν είναι κατάλληλα, θα θάβονται στο χώρο ο οποίος αμέσως θα δεντροφυτεύεται.

Ακόμη, ότι το σημείο απέχει 1900 μέτρα σε ευθεία γραμμή από τον οικισμό, (ο νόμος προβλέπει 500 μέτρα), δεν θα είναι ορατό από το δρόμο, ενώ τα υλικά θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο επεξεργασίας στη Θεσσαλονίκη από νέο δρόμο ο οποίος θα διανοιχθεί, με σκεπασμένα φορτηγά, τα οποία δεν θα διέρχονται από κανένα οικισμό ή Δημοτικό Διαμέρισμα.

Την πλήρη αντίθεσή τους με την προοπτική της εγκατάστασης του λατομείου στην περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της και προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου, εξέφρασαν οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων στα συλλογικά όργανα.

Αγαθή Σαββίδου
asavidou@laosver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες