ΑΡΕ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΕ ΜΕΓΑΛΕ Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθηλώνει τα χειρουργεία στην ορθοπεδική κλινική - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΑΡΕ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΕ ΜΕΓΑΛΕ Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθηλώνει τα χειρουργεία στην ορθοπεδική κλινική

Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθηλώνει τα χειρουργεία στην ορθοπεδική κλινική
Μόνο μία φορά την εβδομάδα μπαίνουν χειρουργεία και ο κόσμος ταλαιπωρείται με την αναμονή, όταν στο Καρπενήσι και άλλες πόλεις σαν την Κομοτηνή, μπαίνουν σε καθημερινή βάση 3,5 χειρουργεία

Στους γιατρούς που εφαρμόζουν πρωτοποριακές μεθόδους, αφοσιωμένοι στην επιστήμη τους, δουλεύουν αθόρυβα στο νομαρχιακό μας νοσοκομείο που είναι αναγνωρίσιμο το έργο τους και αποτελεσματικό σε δύσκολες περιπτώσεις, ανήκει ο Χαράλαμπος Κουγιουμτζίδης, διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής, ο οποίος εφαρμόζει την κυφοπλαστική. Χαρακτηριστική περίπτωση ασθενή που έπεσε από τα 5 μέτρα ύψος έσπασε την σπονδυλική του στήλη και την επόμενη μέρα πήγε στο σπίτι του. “Όπως για τους καρδιολόγους είναι η αγγειοπλαστική εμείς οι ορθοπεδικοί έχουμε την κυφοπλαστική. Δηλαδή διορθώνεις το κόκαλο που είναι σπασμένο, χωρίς εγχείρηση, με μέσα απλά, με βελόνες από πίσω και την άλλη μέρα ο ασθενής πάει σπίτι του κατευθείαν όρθιος. Το ξέρεις κανένας αυτό; Κάναμε πουθενά εμείς διαφήμιση για το τι κάνουμε εδώ πέρα; Όχι απλά γιατί κοιτάζουμε την δουλειά μας, θέλουμε να έχουμε άνεση να δουλέψει σωστά το σύστημα να αντιμετωπιστεί ο κόσμος όπως του αξίζει”. Ο κ. Κουγιουμτζίδης γράφει ένα βιβλίο, αυτό το διάστημα είναι πνιγμένος στις μελέτες, το γραφείο του γεμάτο από το υλικό της έρευνάς του, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει δύο θέσεις της ανατομίας και της ορθοπεδικής τραυματιολογίας A’ βοηθειών διδάσκοντας επί 25 χρόνια στο ΤΕΦΑΑ αμισθί.
Τον φέρνουμε στο ευαίσθητο σημείο για να μας μιλήσει για την ζωτικό χώρο ευθύνης την κλινική του. Ήδη η πληροφόρησή μας είναι πλήρης για τις ελλείψεις που υπάρχουν και την ελλιπή συμπαράσταση σε μια κλινική με πολλά περιστατικά λόγω ατυχημάτων τροχαίων, εργατικών κλπ. Ο καθένας θα περάσει από την κλινική που θα μπορούσε να φορτσάρει γιατί έχει εκλεκτό ιατρικό προσωπικό αλλά δείχνει ότι βιώνει την δική της εγκατάλειψη. Χειρουργικό ορθοπεδικό κρεβάτι απέκτησε πολύ πρόσφατα όταν άλλα ισοδύναμα νοσοκομεία επαρχιακών πόλεων πραγματικά μεγαλουργούν γιατί ζουν την στήριξη της πολιτείας.
Κ. Κουγιουμτζίδη είναι αλήθεια ότι έχετε περιορισμένα χειρουργεία ελλείψει νοσηλευτικού προσωπικού;
-Όταν ένα νοσοκομείο έχει μόνο μία αίθουσα χειρουργείου, όταν αναγκάζεσαι να σταματήσεις το τακτικό χειρουργείο για να βάλεις ένα έκτακτο… Και όλα αυτά για δύο και τρεις αδελφές που λείπουν, οι οποίες μπορεί να υπάρχουν και να είναι σε λάθος θέση. Γιατρούς έχουμε πολλούς, αλλά πάσχουμε από αδελφές. Δεν μπορεί να υπάρχουν γιατροί και να μην υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό και να μην δουλεύει το χειρουργείο. Δεν μπορείς όμως να κοροϊδεύεις τον κόσμο. Σήμερα έρχονται για παράδειγμα τρία έκτακτα χειρουργεία και δεν μπορούμε να βάλουμε παρά μόνο το ένα. Γιατί;
Αυτά δεν τα υποβάλατε σε κάποιο υπόμνημα;
-Εγώ έκανα μία αναφορά κάποτε αλλά ούτε απάντηση πήρα ακόμα. Αυτή την φορά περιμένω ακόμα λίγο να δω αν θα διορθωθεί κάτι, αλλιώς… Τους έχω ζητήσει επίσημα με χαρτί «κλείστε την ορθοπεδική κλινική, μην μας κοροϊδεύετε». Κλινική η οποία έχει μόνο μία μέρα τακτικό χειρουργείο και μάλιστα 3 ώρες μόνο, πρέπει να κλείνει. Πήγα στο Καρπενήσι σε ένα φίλο μου γιατρό και έχει 2,5 χειρουργεία στην διάθεσή του τρεις μέρες την εβδομάδα. Δηλαδή τι παραπάνω έχει το Καρπενήσι από την Κομοτηνή; Επιτρέπετε να γίνεται αυτό το πράγμα; Και δεν είναι μόνο η ορθοπεδική, είναι όλες οι κλινικές. Δεν μπορεί να έχει μόνο μία μέρα την εβδομάδα χειρουργείο. Αυτό είναι ντροπή. Η ορθοπεδική που είναι βασική ειδικότητα σε όλους τους νομούς, δεν ξέρω τι εμπειρία έχετε, αλλά όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας από την ορθοπεδική κλινική τους έχουν γίνει διάσημα. Το Κιλκίς το ξέρεις από την ορθοπεδική, δεν το ξέρεις από την χειρουργική ή από την μαιευτική. Τα Γιάννενα τα έμαθαν από την ορθοπεδική κλινική, την Πάτρα επίσης την έμαθαν από την ορθοπεδική κλινική, η Αθήνα έχει γίνει γνωστή από το ΚΑΤ και από την Βούλα, δεν έγινε γνωστή από τον τάδε που κάνει μεταμοσχεύσεις κλπ. Αυτό είναι που καίει τον κόσμο, το ατύχημα και τι κάνεις. Δεν μπορώ να έχω τρία χειρουργεία και να βάζω μόνο το ένα και να λέω ψέματα τον ασθενή.
Και τι τους κάνετε τους ανθρώπους;
-Τους λέω θα περιμένετε την Τετάρτη. Γιατί να πάει την Τετάρτη; Γιατί το περιστατικό που χειρουργείται σήμερα να μην είχε χειρουργηθεί την Παρασκευή και χειρουργείται σήμερα; Τέσσερις μέρες να περιμένεις να χειρουργηθείς. Περιμένει, ποιον περιμένει; Καταρχήν τα νοσήλεια πρέπει να τα πληρώσει κάποιος. Ο ΟΓΑ δεν είναι κανενός Αλβανού, δικός μας είναι, εσύ πληρώνεις για τον ΟΓΑ. Γιατί να πληρώσεις 5 ημέρες παραπάνω νοσηλεία; Και για κάτσε εσύ με σπασμένο ισχίο 5 ημέρες παραπάνω στο νοσοκομείο αχειρούργητος. Αυτά είναι τα προβλήματα του νοσοκομείου. Ή το λειτουργείς το νοσοκομείο, ή το κλείνεις. Αυτές είναι οι απόψεις. Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τον κόσμο, δεν είναι ζώα. Και τα ζώα έχουν αξία και τα σέβεσαι».
Η έκρηξη αγανάκτησης δικαιολογημένη, οι ίδιοι οι κάτοικοι οφείλουμε να απαιτήσουμε καλύτερες συνθήκες περίθαλψης, άμεση δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης των περιστατικών από το νοσοκομείο μας, που διαθέτει υψηλού επιπέδου και μεγάλης θέλησης ιατρικό προσωπικό και αντιμετωπίζει ουσιαστικές ελλείψεις σε νοσηλευτικ;o προσωπικό που το καθηλώνουν.
Μ.Μ.
ΧΡΟΝΟSGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες