Ε.Ε.: Συντονισμένη δράση έναντι της γρίπης - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Ε.Ε.: Συντονισμένη δράση έναντι της γρίπης

Σε στενότερη συνεργασία και αλληλοενημέρωση συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας των «27», που συνεδρίασαν εκτάκτως στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη θωράκιση της Ε.Ε. έναντι της «νέας γρίπης».

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ και των Διεθνών Υγειονομικών κανονισμών, στη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την εξέλιξη του ιού μέσω των υφισταμένων δομών σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο και στη στενή συνεργασία για την προώθηση έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης και καθοδήγησης των πολιτών, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων οδών επικοινωνίας.

Επίσης, συμφώνησαν στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ενός εμβολίου, το οποίο να καλύπτει τον ιό, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία. Συμφώνησαν, επίσης, να αναζητηθεί το αποτελεσματικότερο σύστημα προμήθειας του εμβολίου αυτού.

Παράλληλα, αφού ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση του ιού με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, συμφώνησαν πως η νέα μορφή γρίπης των χοίρων θα προσδιορίζεται προσωρινά με τον κοινό ευρωπαϊκό ορισμό «ιός της νέας γρίπης» (novel flu virus), σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν αρνητικές επιδράσεις στη βιομηχανία τροφίμων και κυρίως στην κτηνοτροφία.

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η Ελλάδα υπογράμμισε την ανάγκη, η Ε.Ε. να παρουσιαστεί με «ενιαίο λόγο» και σημείωσε ότι βασική αρχή όλων των κρατών μελών θα πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η προάσπιση της αλήθειας. «Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιο και δεν υπάρχει χώρος για εθνικό πατριωτισμό ο οποίος θα οδηγήσει σε λάθος στάση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πρότεινε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός ενιαίου προτύπου ενημέρωσης, το οποίο θα στοχεύει στη διατήρηση της ψυχραιμίας και την αποφυγή πανικού, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν το πρόβλημα ξεφύγει από τον έλεγχο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «κλειδί» για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής επικοινωνίας, αποτελεί ο συντονισμός και η συνεργασία σε θέματα επικοινωνίας με το κοινό.

Επισήμανε επίσης την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για τα κράτη μέλη, όχι μόνο σχετικά με τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και σχετικά με το συντονισμό και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων σε θέματα ταξιδιωτικών οδηγιών προς τις αεροπορικές εταιρείες και τους αρμόδιους φορείς, καθώς και ενιαία ενημερωτική εκστρατεία στα έντυπα και τα οπτικοακουστικά μέσα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες